Lazio is dé verrassing in de Serie A.

Vorige week herdacht Lazio dat het precies vijftig jaar geleden zijn eerste prijs won: de Italiaanse beker, na winst in de finale tegen Fiorentina.

Een halve eeuw na dat eerste succes is Lazio, dat vorig seizoen op een teleurstellende twaalfde plaats eindigde, dé revelatie van de huidige competitie. Zaterdag bleef het thuis op een 1-1-gelijkspel steken tegen promovendus Lecce, maar het blijft mee boven aan de competitie. Een paar dagen eerder werd ook de financiële balans van de club goedgekeurd: voor het vierde opeenvolgende jaar sloot Lazio af met een positief saldo. Vorige week werd ook het aandeel van de club op de beurs ontdaan van alle beperkingen.

Dat is goed nieuws voor voorzitter Claudio Lotito, die de club in 2004 overnam toen Lazio op het punt stond failliet te gaan, nadat de vorige eige-naar Sergio Cragnotti met een astronomische begroting had gepoogd de kloof met de topploegen te verkleinen. Dat was ten dele gelukt, met in 2000 een tweede titel uit de clubgeschiedenis – de eerste dateert al van 1974 – maar met een enorm gat in de kas tot gevolg.

Sindsdien voert Lotito een rigoureuze besparingspolitiek. Om de ploeg te versterken gaf hij afgelopen zomer 15 miljoen euro uit. Naar Italiaanse normen peanuts. Weg is Gaby Mudingayi (naar Bologna), nieuw zijn onder meer David Rozehnal (ex-Club Brugge) en twee van de drie voorspelers die het huidige succes maken: Pasquale Foggia (25) komt van Cagliari, de Argentijn Mauro Zarate (21) van Birmingham waar hij een halfjaar op uitleenbasis speelde. Zarate is ook de voorlopige topschutter in de Serie A met zes goals. De derde man voorin is de Macedoniër Goran Pandev (25), vorig seizoen club-topschutter samen met Tomasso Rocchi. Bij de start van de competitie miste Lazio Rocchi zes weken lang na diens blessure op de OS, waar hij als enige ‘oudere’ in de Italiaanse selectie zat.

Trainer is de 47-jarige Delio Rossi, die al sinds 2005 aan de club verbonden is. Naar Serie A-normen is dat een eeuwigheid. Claudio Lotito liet al verstaan dat Rossi’s contract eerstdaags verlengd zal worden.

Francesco Guidolin (53) is de nieuwe coach van tweedeklasser Parma. Hij vervangt Gigi Cagni, die moet opstappen omdat Parma slechts veertiende stond terwijl het vast van plan is om één jaar na de degradatie al terug te keren naar de Serie A. Guidolin werkte voorheen bij eersteklassers Atalanta Bergamo, Vicenza, Udinese, Bologna, Palermo, Genoa en bij het Franse Monaco.

Napoli overleefde als enige van de vier Italiaanse clubs de eerste ronde van de UEFA Cup niet. De winnaar van de Intertotobeker, die na veertien jaar afwezigheid terugkeerde in de UEFA Cup, werd immers uitgeschakeld door Benfica. Milan, Sampdoria en Udinese plaatsten zich wel. Udinese kroop door het oog van de naald. Het had de heenwedstrijd in Dortmund gewonnen met 0-2, maar de Duitsers wonnen in Friulië met dezelfde cijfers. Bij de strafschoppenreeks was de Sloveense doelman SamirHandanovic – hij stopte twee elfmeters – de grote held voor de thuisploeg.

Empoli en Salernitana zijn de enige tweedeklassers die zich plaatsten voor de achtste finales van de Coppa Italia, waarin de acht overlevenden van de eerste vier ronden de acht best geklasseerde clubs van de Serie A van vorig seizoen treffen. Empoli schakelde eersteklasser Siena uit. De andere eersteklassers die er niet meer bij zijn (Cagliari en Atalanta Bergamo) verloren van reeksgenoten. Topper in de achtste finales (waarvan de heenwedstrijden op 30 november gespeeld worden) is Milan-Lazio. Anthony Vanden Borre trekt met Genoa naar Inter, Gaby Mudingayi met Bologna naar AS Roma. De andere wedstrijden zijn Empoli-Sampdoria, Reggina-Udinese, Fiorentina-Torino, Napoli-Salernitana en Catania-Juventus.

Verdediger Nicola Legrottaglie (31) vernieuwde zijn contract bij Juventus met een jaar, tot 2011.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier