Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Gui Polspoel terug op de start van de competitie.

Brugge en Anderlecht plaatsten zich voor de Champions League tegen respectievelijk Dortmund en Krakau. Wat vooral bijblijft zijn de verrassende keuzes die Sollied maakte : Stoica en Butina in de ploeg. Waarbij Butina na zijn blunder gelukkig een paar penalty’s pakt en Stoica moest worden vervangen omdat Simons het niet belopen kreeg.

Gui Polspoel : “Butina begon dus heel ongelukkig zoals ondertussen heel Europa wel weet, zeker ( lacht). Maar in de wedstrijd zelf zag je û en dat vond ik sterk van hem û dat hij zich daar helemaal niks van aantrok. Dan zit je heel sterk in je hoofd. Hij stond met heel veel vertrouwen te keepen. Hij heeft zijn revanche genomen in de penalty’s. Is dat geluk ? Neen, dat is geen geluk. Dat de scheidsrechter geen strafschop fluit voor die hands van DeCock, dát noem ik geluk. De keuze voor Stoica heb ik eigenlijk niet begrepen, eerlijk gezegd. In zo’n wedstrijd, waarin je weet dat je de mouwen moet opstropen… Je zag Stoica wel leuke dingen doen, maar bij balverlies schiet hij nog altijd tekort. Ik vrees dat je hem dat niet meer ingeprent krijgt of dat hij het niet kan opbrengen.”

Hugo Broos merkte fijntjes op dat bij elke tegenstander een wereldspits liep. Zal het Ander- lecht zuur opbreken dat het daar zelf geen versterking haalde ?

“Ik vind dat gezond. Het budget van Anderlecht, met om en bij de 25 miljoen euro een van de grootste in België, stelt Europees natuurlijk niks voor. Ze hadden Jardel moeten halen, hoorde ik een journalist voorstellen, want die is vrij. Maar die komt natuurlijk niet voor het dubbele van de duurst betaalde speler van Anderlecht. Plus er wordt ook tekengeld betaald, managers die zakken geld worden beloofd… En dan nu nog snel, snel een spits halen terwijl er tachtig clubs bezig zijn er een te vinden, ik denk dat je dan beter je geld in het casino kan achterlaten.”

Club Brugge (tegen AC Milan, Ajax en Celta de Vigo) en Anderlecht (tegen Lyon, Bayern en Celtic) spraken na de Champions-Leagueloting heel optimistisch van de tweede plaats in hun groep. Is dat een realistische ambitie ?

“Dat moet de ambitie zijn ; of het mogelijk is, dat is een andere vraag natuurlijk. In allebei de groepen is er één ploeg die erboven uitsteekt û Bayern en AC Milan. Maar ik vind het wat optimistisch om te zeggen dat de andere drie ploegen elkaar waard zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan een ploeg als Lyon : toch twee keer op rij kampioen in een land dat qua talent een veel groter reservoir heeft dan België. Optimistisch, ja, maar je moét dat in deze fase ook zeggen. Anders doe je niet mee.”

In de competitie lieten de midweekmatchen zich voelen : ze waren afgelopen weekend allebei minder op dreef.

“Ik denk dat dit normaal is. Die ontlading is er en dan zit toch ook ergens in je hoofd : het is maar Beveren, het is maar Antwerp. Anderlecht heeft niet veel laten zien, maar andermaal weinig weggegeven en dat is misschien de grote vooruitgang daar : dat er een stabiele verdediging staat. Maar als je gewoon naar de klassering kijkt, zie je dat Anderlecht en Brugge dit jaar wel meer wedstrijden zullen kunnen winnen zonder naar de hoogste versnelling te moeten overschakelen. Anderlecht, Standard, Brugge en Genk voorop en de vijfde, La Louvière, heeft al zes punten minder dan de eerste. Ik denk dat de hiërarchie al min of meer vastligt. Het wordt een kampioenschap tussen drie, vier ploegen en de rest is mekaar waard. Kijk naar Cercle : één keer gescoord en al vijf punten. Dat soort kampioenschap gaan we dus krijgen.”

Lokeren en La Louvière lootten in de Uefacup met respectievelijk Manchester City en Benfica niet bepaald makkelijke tegenstanders.

“Lokeren, tja, op papier is dat een verhouding 10/90 procent, hoor. Het is geen topteam, maar het is wel weer serieus versterkt met McManaman bijvoorbeeld. Ze moeten zich geen illusies maken en proberen het maximum aan centen binnen te rijven. Er kan veel in voetbal, maar dan wel over één wedstrijd ; in twee partijen is dat, denk ik, niet voor Lokeren weggelegd. Maar ik zal de eerste zijn om mijn excuses aan te bieden als het toch nog anders loopt ( grijnst). Benfica kan ik niet zo goed inschatten : het is geen topper meer in Portugal, dat ook geen topland is. Maar er loopt nog wel een pak goeie voetballers. La Louvière leek op dreef, maar haalde tegen een bescheiden Charleroi ook maar een 0-0. Tja, moet je daar dan Europa mee in ?”

Standard trok Emile Mpenza aan. Mooie zet van D’Onofrio, maar is het ook een goeie zet ?

“Ik vrees van niet. Ik begrijp die transfer niet goed. Mpenza is niet het eerste wat dit Standard nodig had. Ze hadden eerder eerst een linkerflank nodig. Want is Kimoto een voetballer van het niveau waar je kampioen mee wordt ? Achterin hebben ze maar vier verdedigers, dus als er één of twee uitvallen, zitten ze serieus in de problemen (de transfer van Sorondo was toen nog niet bekend, nvdr). De hele linkerflank is niet zo sterk. Van in het begin had ik al mijn twijfels over de complementariteit van Kaklamanos en Bangoura, die allebei liefst vanop de flanken aangespeeld worden. Combinerende spitsen zijn het zeker niet, dus wie is er complementair met Emile Mpenza, vraag ik mij af ? Hij kan wel diepgang brengen, maar je zit dus met drie dure spitsen waarvan je er een op de bank moet zetten, terwijl je nochtans elders geen te brede kern hebt. Dat is een soort logica die ik niet begrijp. Maar het kan een managerslogica zijn, natuurlijk ( grijnst).”

Worden ze zo stilaan wel geen titelkandidaat ?

DominiqueD’Onofrio zegt de hele tijd dat hij nu mentaliteit heeft, een groep waarin spelers voor het eerst sinds lang voor elkaar vechten. Maar Mpenza heeft bijvoorbeeld al geen goeie reputatie als speler die als prof leeft. Dus door nieuwe mensen erin te droppen, zou de chemie wel eens helemaal weg kunnen raken. Op dit moment doen ze het niet met goed voetbal, maar met power en werklust, maar ik zie ze een eind meegaan.”

Lierse laat Stein Huysegems naar AZ vertrekken, nadat het hem lange tijd aan Kiev probeerde te slijten. Het wordt daar stilaan een beetje zielig in Lier.

“Ik vind dat toch wel een schande, hoor. Dat doe je niet. Men heeft het in voetbal voortdurend over respect, vaker te onpas dan te pas, maar zo’n jongen van 21 in Kiev willen droppen en onder druk zetten, dat is schandelijk. Ik hoor na de wedstrijd tegen Standard EmilioFerrera zeggen : als ook Huysegems wegvalt, is het voor mij missionimpossible. Zonder Huysegems vrees ik dat Lierse een heel middelmatige ploeg is en wel eens in gevaar zou kunnen komen. Want wie moet daar dan scoren ?”

door Raoul De Groote

‘Cercle : één keer gescoord en al vijf punten. Dat soort kampioenschap gaan we dus krijgen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content