Ruud van Nistelrooy keerde terug bij Oranje.

Het Nederlands elftal begon afgelopen vrijdag, zoals verwacht, zijn EK-kwalificatiereeks met een 0-5-zege bij het nietige San Marino. Het staatje werd op de knieën gedwongen door doelpunten van Dirk Kuijt, Klaas-Jan Huntelaar (3) en Ruud van Nistelrooy. Vooral dat laatste stemde bondscoach Bert van Marwijk heel tevreden. “Dit is toch hartstikke mooi voor hem, want Ruud is en blijft een echte liefhebber”, verklaarde hij over de terugkeer van de spits van Hamburger SV. “Op 34-jarige leeftijd, na zoveel blessureleed nog een dergelijke gretigheid uitstralen, dat blijft prachtig om zien.”

Van Nistelrooy schoot zichzelf in de geschiedenisboeken, want de gewezen spitsbroeder van Luc Nilis bij PSV zat na de interland al aan zijn 34e goal in het shirt van de Nederlandse nationale ploeg. Daarmee passeerde Van Nistelrooy illustere voorgangers als Johan Cruijff en Abe Lenstra, die ieder 33 interlanddoelpunten achter hun naam hebben staan. Recordhouder bij Oranje blijft echter Patrick Kluivert met 38 treffers, gevolgd door Dennis Bergkamp (37) en Faas Wilkes (35).

Zijn laatste interland dateerde ondertussen van het EK van 2008, bij de verloren kwartfinale tegen Rusland. Van Nistelrooy werd vorige week opgeroepen, in eerste instantie omdat Robin van Persie geblesseerd afhaakte. Die verhaallijn bevalt hem nochtans, verklaarde de aanvaller in de Volkskrant. “Het is gewoon leuk. Bovendien bleek dit de tragiek van het moment. Ik kan daarmee leven.”

Van Nistelrooy, sportman van het grote genieten, neemt het voetbal zoals het zich aandient. De spits stelt zich niet langer de vraag hoe het was geweest als hij op het WK in Zuid-Afrika had gestaan. Rancune tegenover Van Marwijk is hem vreemd. Nochtans was hij het oneens met zijn besluit. Maar dat verandert niets. “We zullen nooit weten wie gelijk heeft. Elke interland die ik meedoe, is mooi meegenomen. Ik flikte het gewoon om er weer bij te komen, na twee jaar. Dit is een heerlijke bekroning. Ik geniet ervan, zolang het duurt. Ik doe gewoon mijn ding, zoals altijd.”

FC Utrecht haalde vlak voor het verstrijken van de transferdeadline nog aanvaller Frank Demouge (28) weg bij Willem II. Hij tekende voor drie seizoenen.

Mark van Bommel (33) werd door bondscoach Bert van Marwijk, nota bene zijn schoonvader, aangeduid als aanvoerder van Oranje. Hij volgt Giovanni van Bronckhorst op. Hij is de 88e speler die de band draagt. Frank de Boer fungeerde in totaal 71 keer als kapitein, Ruud Krol 45 maal.

Roda JC brak de overeenkomst van de Poolse goalie Przemyslaw Tyton (23) open tot 2013. Stein Huysegems (28) werd gehuurd van RC Genk.

Luis Suárez ontving in Hilversum de Gouden Schoen, de prijs voor de beste speler van 2009/10. De Uruguayaan van Ajax kreeg ook de topschutterstrofee. Dries Mertens (FC Utrecht) legde beslag op de Zilveren Schoen, Demy de Zeeuw (Ajax) kreeg de Bronzen Schoen uitgereikt. De prijs voor het Talent van het Jaar ging naar Gregory van der Wiel (Ajax). Roelof Luinge, inmiddels gestopt op het hoogste niveau, werd voor de derde keer geëerd als beste scheidsrechter en ontving daarvoor de Gouden Kaart.

Sinds de entree van de Georgische eigenaar Merab Jordania staat de teller van Vitesse al op acht nieuwkomers. Marcus Pedersen (20), een Noorse aanvaller van Strømsgodset IF, tekende voor vier jaar; de Ghanese middenvelder/spits Lareya Kingston (29) komt transfervrij van Heart of Midlothian; van Arsenal wordt jeugdinternational Nacer Barazite (20) gehuurd; verdediger Guran Kashia (23) komt voor een seizoen over van Dinamo Tbilisi.

Sunderland liet de Finse middenvelder Teemu Tainio (30) transfervrij vertrekken naar Ajax, waar hij wordt herenigd met Martin Jol – met wie Tainio samenwerkte bij Tottenham. De Egyptische international Ahmed ‘Mido’ Hossam verkreeg zijn werkvergunning en tekende een eenjarig contract op basis van een premiestelsel.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier