Lazio won in Peking de Italiaanse supercup.

De 2-1-winst voor de Italiaanse supercup in het olympisch stadion van Peking van bekerwinnaar Lazio tegen favoriet Inter, dat op de steun van de plaatselijke voetbalfans kon rekenen, was sportief gezien verdiend. De ploeg uit Rome brak met de traditie van de laatste drie edities, waarin telkens de heersende landskampioen het laken naar zich toe trok.

Ook op het financiële vlak kreeg Lazio een flinke opsteker: privésponsor Regione Lazio had immers liefst 400.000 euro veil om zijn naam op de shirtjes te mogen plaatsen. Dat is een recordcijfer voor een one shot-sponsoringactiviteit. Bovendien kan de zege wellicht voor een boom zorgen in het aantal verkochte abonnementen. Voor aanvoerder Tommaso Rocchi was de overwinning ook heel bijzonder. Niet alleen omdat hij voor de ogen van 60.000 toeschouwers het wondermooie beslissende doelpunt maakte, maar ook omdat hij in deze wedstrijd revanche kon nemen op het noodlot. Precies een jaar geleden brak de 31-jarige aanvaller op de Olympische Spelen immers zijn scheenbeen.

Toch kan dit positieve nieuws niet beletten dat het bij de Romeinse club blijft rommelen. Dat voorzitter Claudio Lotito persoonlijk de beker uit de handen van de spelers kwam sleuren om er zelf triomfantelijk mee te zwaaien, was niet van aard om de zaken te kalmeren. Eerst gaf hij een sneer aan de Portugees José Mourinho, die van oordeel was dat Inter beter had gespeeld. “Hij bekeek de wedstrijd wellicht met een zonnebril op de neus. Ik heb echt niet de gewoonte om de polemiek aan te gaan, en ik heb veel respect voor zijn trainerskwaliteiten, maar hij zou wat meer respect aan de dag mogen leggen voor de tegenstanders. De manier waarop hij naar het voetbal kijkt, is niet meer van deze tijd.”

In één adem door noemde de preses enkele van zijn eigen spelers verwende nesten. “Men schat de verdiensten van sommige spelers veel te hoog in”, stelde hij. “Dat we vandaag wonnen zonder drie spelers die normaal als belangrijk beschouwd worden, geeft duidelijk aan dat het collectief belangrijker is dan het individu. In voetbal is er niets stommer dan te denken dat je meer zult winnen, naarmate je meer geld uitgeeft.” Voor Goran Pandev, Cristian Ledesma en Lorenzo De Silvestri was zo meteen duidelijk dat Lotito zijn club met ijzeren hand wil blijven leiden. En aangezien hij al sinds vijf jaar onder geen enkele druk is bezweken, zal hij zich wellicht ook nu niet laten afstoppen.

Mirko Vucinic (25), de Montenegrijnse spits van AS Roma moest kraakbeen laten verwijderen uit de meniscus van de linkerknie, waaraan hij eind 2006 al was geopereerd. Hij raakt in principe klaar voor de competitiestart.

De Italiaanse nationale ploeg speelt vandaag in Basel een oefeninterland tegen Zwitserland. Fabio Cannavaro moet daarin normaal recordhouder worden van het aantal selecties (127). Ook al verklaarde bondscoach Marcello Lippi onlangs dat hij zijn kern wil verjongen, lijdt het immers weinig twijfel dat de centrale verdediger van Juventus weer van de partij zal zijn.

Adriano Galliani, de algemeen directeur van Milan, beleeft moeilijke momenten. Hij wordt continu verbaal aangevallen door ontevreden fans. In die mate zelfs dat hij zich verplicht ziet constant enkele lijfwachten in zijn buurt te houden. De komst van Klaas-Jan Huntelaar, de Nederlandse spits op overschot van Real Madrid, die tekende tot in 2013, zal hem misschien wat respijt gunnen. Ronaldinho, die alle vriendschappelijke wedstrijden meespeelde en daarin liet zien dat hij opnieuw op weg is naar zijn topniveau, werd vorige week gespaard.

Kwadwo Asamoah, de middenvelder van Udinese, onderging een operatie aan de meniscus van de linkerknie. Verwacht wordt dat de Ghanees zijn comeback zal kunnen maken op 20 september tegen Napels. Ondertussen is Udinese de eerste Italiaanse club die aan werkloze fans abonnementen verkoopt met een fikse korting.

Marco Amelia (27), de invallersdoelman van de Italiaanse nationale ploeg, verlaat na één seizoen Palermo voor Genoa. De Braziliaan Rubinho (26) die sinds 2006 voor Genoa speelt, volgt het omgekeerde pad.

Bologna blijft in handen van de familie Menarini. De geplande verkoop van tachtig procent van de aandelen aan de Albanese oliehandelaar Rezart Taçy gaat immers niet door. Daags voor de voorziene ondertekening van het contract had hij een ontmoeting met premier Silvio Berlusconi, waarna Taçy besloot zijn geld te investeren in Milan.

AS Bari staat te koop. Na tien jaar de club in handen te hebben gehad, kondigde voorzitter Vincenzo Matarrese aan dat hij opteert voor een wissel van de wacht.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier