Club Brugge verkocht vorige week Nastja Ceh en David Rozehnal voor om en bij de drie miljoen euro en trok zelf de transfervrije Joos Valgaeren aan. En Trond Sollied ? Die was met vakantie in Kreta.

Maandag

Nastja Ceh verlaat België, hij tekende vanochtend voor drie jaar bij Austria Wien. Club Brugge deed naar verluidt financieel een goede zaak met de verkoop van een speler die eind volgend seizoen transfervrij dreigde te vertrekken. “En met Blondel en Gvozdenovic hebben we in onze kern vervangers”, verklaart sportleider Marc Degryse. Dat kan hij alleen zeggen om de druk van transferonderhandelingen over een opvolger af te houden. Want Blondel en Gvozdenovic zijn dan wel linksvoetig, maar andere types. Het lijkt onmogelijk dat er straks niet een offensieve middenvelder met rust aan de bal, vista, precisie in de passing en scorend vermogen wordt aangeworven. Degryse glimlacht bij die stelling veelbetekenend.

Maar in het kader van welk systeem moet er getransfereerd worden ? Zal er volgend seizoen nog met een driehoek op het middenveld gevoetbald worden ? Moet er nog gedacht worden in het 4-3-3-concept met twee offensieve middenvelders en één defensieve van Trond Sollied, die volgens de Griekse pers met Paul Le Guen kandidaat is om trainer te worden bij Olympiakos en daarover tijdens zijn vakantie op Kreta onderhandelingen zou voeren ? Of zet Jan Ceulemans volgend seizoen de ploeg ?

“Wij gaan ervan uit dat Trond trainer blijft”, benadrukt Degryse. “Met een brede kern van 27, 28 spelers moet je zorgen dat je twee, drie systemen kunt spelen. Trond deed het hier in zware wedstrijden trouwens ook wel eens met vier op het middenveld. Ik maak mij daar niet al te veel zorgen over. Je hebt altijd specialisten, maar wij beschikken toch vooral over polyvalente spelers.”

In de pers vallen drie namen die Club Brugge aan het binnenhalen zou zijn. Centrumspits Luigi Pieroni, rechtsvoetige middenvelder Grégory Dufer en linksvoetige centrale verdediger Joos Valgaeren. “Ach, ik heb een heel lijstje met namen”, aldus Degryse. “De ene keer zal die verschijnen, de andere keer een andere.”

Dinsdag

De nieuwe competitiekalender wordt bekendgemaakt. Moeskroen thuis, Brussels uit, Roeselare thuis, Lierse uit, Sint-Truiden thuis, Beveren uit : over de start mag Club niet klagen. De eerste topmatch is Standard uit in het weekend van 21 september. De kampioen speelt in de heenronde wel alle toppers buitenshuis. Op de 34e speeldag ontvangt het Genk. “Ach, ik maak mij eigenlijk niet zo druk om een kalender : je moet toch alle wedstrijden spelen”, redeneert Marc Degryse. “Het belangrijkste is de start en met drie thuiswedstrijden en twee verplaatsingen moeten we ervan uitgaan dat we een goede start kunnen nemen. Alle moeilijke verplaatsingen in de eerste ronde kan een nadeel zijn, omdat je een achterstand kunt oplopen die je blijft achtervolgen, maar ik probeer het positief te bekijken. De laatste wedstrijd van de competitie thuis spelen vind ik altijd mooi. Aan ons om ervoor te zorgen dat het geen verloren affiche is. Anderzijds maken dagtickets niet zo’n groot verschil meer. De abonnementenverkoop is trouwens weer iets beter dan vorig seizoen op hetzelfde moment.”

Woensdag

Op Kreta zal vandaag een delegatie van Vfb Stuttgart aanschuiven, meldt de pers. “We zijn dat gewoon van onze trainer”, zullen we daarover ’s anderendaags lezen van Michel D’Hooghe, voorzitter van Club Brugge. “Maar je weet hoe dat gaat in het leven. De eerste keer dat je een tik tegen de kin krijgt, deins je even achteruit van de pijn. Een zoveelste tik voel je echter niet meer.” Er valt ook een nieuwe naam : Club zou aan het praten zijn met Arek Radomski, Poolse verdedigende middenvelder van Heerenveen. “Ik denk dat bepaalde makelaars lekken omdat hen dat goed uitkomt”, reageert Marc Degryse.”

Degryse zit vandaag op het WK -20 in Nederland, hij zal er Benin-Japan en Australië-Nederland bekijken. “Onze scouts zijn op alle wedstrijden aanwezig”, vertelt hij. “Het is een beetje een inventaris van de grootste talenten wereldwijd. De toptalenten zijn meestal niet haalbaar en die juist eronder zijn ook al moeilijk, maar misschien komt er binnen twee jaar zo’n jongen die je daar zag op de een of andere manier vrij.”

Donderdag

Op www.clubbrugge.be stelt Marc Degryse de supporters gerust.

“Het is nooit mijn gewoonte geweest om mij druk te maken over geruchten. Maar ik vind het wel wat gortig worden wanneer je nog amper aan je voornaamste opdracht kan toekomen, namelijk actief werken aan de uitbouw van een competitieve kern voor de komende campagne, omdat je constant dient te reageren op berichten die al dan niet kwakkels blijken te zijn of ballonnetjes die worden opgelaten. Ik loop lang genoeg mee in de voetballerij om te weten hoe dit wereldje draait, maar te veel is te veel. Vrije nieuwsgaring is één zaak en vragen staat inderdaad vrij, maar het moet wel ernstig blijven. Als ik in de pers titels zie verschijnen als ‘Club Brugge schiet wakker’, dan heb ik daar toch wel een probleem mee. Het is niet omdat wij naar de buitenwereld geen mededelingen doen dat er achter de schermen niet alles wordt aan gedaan om de zaken die zich aandienen krachtdadig aan te pakken. Alle mogelijke pistes worden bewandeld en alle mogelijke oplossingen worden onder de loep genomen. Wie zich zorgen maakt om de slagvaardigheid van Club Brugge kan ik bij deze absoluut geruststellen. Dat wil ik zeker en vast naar onze supporters toe benadrukken. Het is eigenlijk heel simpel : wij hebben niks te verbergen, maar wij komen pas naar buiten met nieuws als iets officieel is. Via deze website en een perscommuniqué.”

“Een beetje een reactie op een artikel in Het Nieuwsblad“, verduidelijkt hij. “Als je moet lezen dat je wakker schiet, terwijl deze en de vorige week de drukste weken van mijn voorbije twee jaar zijn geweest, terwijl je op alles voorbereid bent en er het beste voor je club probeert uit te halen, terwijl tijdsdruk je geld kost, dan gaat dat voor mij te ver. Ik had geen zin meer om heel beleefd en correct te blijven tegen journalisten en antwoordde er een paar kortaf.”

Vrijdag

Het Laatste Nieuws schrijft dat het in het bezit is geraakt van een video-opname van een interview waarin Trond Sollied in Kreta verklaart dat hij Club Brugge verlaat en voor Olympiakos kiest. Wie het interview afnam en wie de opnames maakte en in welke omstandigheden dat gebeurde, wordt niet vermeld. Volgens de krant gaf de Noor de primeur aan een toevallige hotelgast.

Wat is er aan de hand ? Maakt Trond Sollied een lange neus naar Michel D’Hooghe ? Is dit Spielerei, geïnspireerd door de complotroman De Da Vinci Code, die hij net las ? Is dit een uit de hand gelopen tooggrap ? Is hij er zelf ingeluisd ?

De krant publiceert ‘de letterlijke transcriptie van wat de Noor op de videoband zegt’.

Meneer Sollied, waarom besloot u Club Brugge te verlaten ?

“Ik was al vijf jaar in Brugge. Vijf jaar waarin we heel goed hebben samengewerkt. Maar soms moet een mens beslissingen nemen. En dat moment was nu aangebroken. Ik verlaat Brugge in elk geval met een zeer goed gevoel en ik hoop dat dat voor de club ook zo is.”

Waarom koos u voor Olympiakos Piraeus ?

“Omdat het de meest succesvolle ploeg van Griekenland is. Ze spelen elk seizoen Europees en binnen twee jaar organiseert Piraeus de finale van de Champions League in Athene. Je weet maar nooit…”

Zullen andere trainers of spelers van Club met u meegaan naar Griekenland ?

“Dat hangt af van de regeling die Club Brugge en ik nu zullen treffen. Maar de transfermarkt is vrij, tegenwoordig. Als sommige spelers einde contract zijn of hun actieterrein willen verleggen… Alles is mogelijk.”

Keert u ooit nog terug naar België ?

“Ik zal geregeld terugkomen. België is mijn tweede vaderland.”

In een reactie benadrukt Michel D’Hooghe dat hij pas wenst te oordelen als hij echte feiten van de pseudo-verhalen kan onderscheiden. Maar toch. “Dit via de pers vernemen, getuigt van weinig klasse. (…) Ik laat me niet als een marionet behandelen door een van onze medewerkers, ook niet als het Trond Sollied betreft.”

De video-opnames blijken gemaakt te zijn door Pascal Hellebuyck en Richard Demeyer van het videoproductiehuis Bestmovie, dat bij thuismatchen van Club Brugge het interne tv-circuit verzorgt. Zij waren in Elounda Residence in Kreta op uitnodiging van de hoteluitbater om er een publicitaire film te draaien. “Toen Olympiakos in de picture kwam, verschenen plots foto’s van Trond aan het zwembad en werd hij geconfronteerd met paparazzi die het hotel binnendrongen”, aldus Hellebuyck. “Omdat Trond toch nog een beetje van zijn vakantie wou genieten, stelde de baas twee man aan om alle ongewenste personen buiten te houden. Ondertussen sloegen journalisten hun tenten op in het nabijgelegen Elouna Beach Hotel. Om buitenlandse cameraploegen weg te houden is er toen besloten om een persconferentie op te nemen, een idee van Richard en de echtgenote van Trond, en de video tegen normale, courante marktprijzen aan te bieden aan Griekse, Noorse en Belgische tv-stations en op het gepaste moment met goedkeuring van Trond door te stralen. Omdat toen nog niet duidelijk was of Trond naar Stuttgart of Olympiakos zou gaan, maakten we twee versies. Indien het niet een van beide clubs werd, werden de tapes gewoon geklasseerd. Uiteindelijk is alles misgegaan omdat Richard onder druk van Het Laatste Nieuws de beelden te vroeg uit handen gaf. Hij is er als een klein kind ingetuind, met alle gevolgen van dien.”

’s Namiddags verschijnt er op de website van Olympiakos een eerste officieel statement in verband met Trond Sollied. During today’s meeting, 06/17/2005, the Olympiacos CFP Board of Directors approved the signing of Mr. Trond Sollied (Norway) as the team’s head coach. The board authorized President, Mr. Socrates Kokkalis, and Vice President, Mr. George Louvaris, to materialize this decision. Het directiecomité van de Griekse kampioen geeft de voorzitter en de vice-voorzitter zijn goedkeuring om Trond Sollied definitief binnen te halen als hoofdtrainer. De verwachtingen zijn dat volgende week Olympiakos en Trond Sollied een principeakkoord zullen bereiken, Trond Sollied zijn contract tot 2006 zal verbreken, de verbrekingsvergoeding betaald zal worden en hij zal tekenen bij de club van Rivaldo.

Op Sporza Radio zegt Laurent Denis, een van de advocaten van Trond Sollied, dat zijn cliënt enkele dagen langer in Kreta blijft om te onderhandelen met Olympiakos. En : dat hij vaststelt dat Club Brugge ondertussen met Jan Ceulemans praat. Dat stond maandag in een krant, maar klopt het ? Club Brugge, Westerlo en Ceulemans zelf ontkennen dat. Michel D’Hooghe verklaarde anderhalf jaar geleden al in Sport/Voetbal Magazine dat hij wist wie de volgende trainer van Club Brugge wordt. Kan hij dat weten zonder met die man te praten ? Neen, tenzij via een tussenpersoon. Is het zeker dat Ceulemans bij Club de opvolger wordt van Sollied ? Juridisch is het dat pas als het contract getekend is.

Wel officieel is de transfer van David Rozehnal naar PSG. Dat hij uiteindelijk meer dan twee miljoen euro opgebracht zou hebben, krijgen we uit goede bron bevestigd. Met ook nog de verkoop van Ceh beurt Club Brugge deze week een bedrag van om en bij de drie miljoen euro ! Ook officieel is de komst van Joos Valgaeren (29), die transfervrij van Celtic Glasgow komt. Hij tekende een contract voor drie jaar. Een toptransfer, op voorwaarde dat hij nog over al zijn fysieke mogelijkheden beschikt. “Zulke dramatische blessures heeft hij niet gehad, hoor”, reageert Degryse. “Zijn kruisbanden eens, maar dat is al een tijd geleden ; en in november een verrekking van een mediale band, maar voor de rest waren het kleine blessures. Dit was een opportuniteit. Vijf jaar geleden werd die jongen nog van Roda naar Celtic getransfereerd voor 220 miljoen frank en wij konden hem nu gratis binnenhalen. Hij heeft Europese ervaring en hoort met zijn mentaliteit bij deze club. Wij hopen dat het meevalt.”

Zaterdag

Gisterenavond kregen Marc Degryse en Antoine Vanhove een telefoontje van Trond Sollied. “Hij deed het verhaal van die video-opname en zei dat hij er een beetje verveeld mee zat dat ze te snel werd vrijgegeven en dat hij zich bedrogen voelde”, vertelt Degryse. “En dat hij met twee clubs had gesproken, Olympiakos en Stuttgart, maar nog altijd geen papier met een concreet voorstel had gezien en dus nog altijd trainer van Club Brugge is. Hij heeft altijd beloofd dat van zodra hij met een andere club een akkoord had hij ons op de hoogte zou brengen en gisterenavond was dat nog niet zo. Woensdag komt hij naar België.”

Op Kroatische websites verschijnt dat Club Brugge onderhandelt met de offensieve middenvelder Ivan Leko (27), Kroatische international van Hajduk Split die tot in januari voor FC Málaga speelde. Arek Radomski zou dan weer naar Austria Wien vertrekken. Ondertussen hoorde Marc Degryse al de hele week niets meer van PSV Eindhoven over Timmy Simons. “Ik heb geen nieuws meer sinds ik hen zondagavond op de hoogte bracht van het feit dat hun bod onaanvaardbaar was voor ons”, benadrukt de sportleider van de Belgische landskampioen. “We zullen er trouwens alles aan doen om Timmy te houden.”

Zondag

Vandaag komt Timmy Simons thuis van vakantie in Egypte. “Morgen zitten we samen om alles eens door te nemen”, laat zijn zaakwaarnemer Guy Bonny weten. “Als de clubs akkoord gaan, kan de transfer in twee, drie dagen rond zijn.” Maar wat als Trond Sollied hem inderdaad graag zou meenemen naar Olympiakos, mocht hij daar zoals verwacht volgende week ook officieel trainer worden ? “Zijn zinnen staan toch echt op PSV, hoor”, weet Bonny. “Dat biedt ook een heleboel faciliteiten voor zijn gezin : het is niet ver van bij hen thuis en als hun kleine er naar school moet, is het onderwijs er in het Nederlands.”

“Timmy heeft altijd gezegd dat voor een transfer alle partijen tevreden moeten zijn”, besluit Marc Degryse. “Op vandaag is dat absoluut niet het geval.”

door Christian Vandenabeele

Christian Vandenabeele

‘We zullen er alles aan doen om Timmy te houden.’ (Marc Degryse)

‘Ik laat me niet als een marionet behandelen door een van onze medewerkers, ook niet als het Trond Sollied betreft.’ (Michel D’Hooghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier