Tot zondag zag het ernaar uit dat alleen wie minimale condities aanvaardt, dit seizoen nog voor het zieltogende Eendracht Aalst zal voetballen. Maandag na de middag zouden de spelers ingelicht worden over wat ‘minimale condities’ precies betekent. Wachten was het daarvoor het hele weekend op nieuwbakken voorzitter Peter Garré, die doodleuk op vakantie vertrok naar de Caraïben en de hele week voor zijn in het ongewisse verkerende spelers onbereikbaar bleef. Vandaar dat het zondag een nachtelijk conclaaf beloofde te worden.

Zaterdagochtend waren de spelers al toegesproken door de nieuwe manager. Wim Couck was tot vorig seizoen manager van ex-tweedeklasser Hekelgem, tot dat opging in een fusie met Denderleeuw. Couck was ook in beeld om in oktober Patrick De Cock op te volgen, maar de keus viel toen op Philippe Persoons. De kern van zijn betoog was simpel : na de wedstrijd tegen Lommel zouden de weekcontracten voor de spelers flink worden teruggeschroefd. Tot dan had iedereen een weekcontract gekregen gebaseerd op zijn vroegere salaris. Tot afgelopen zondag paste ex-penningmeester André De Kegel bij. De nieuwe overnemers echter willen na het betalen van de dringendste schulden de kosten beperken en geen wekelijks verlies riskeren van 125.000 euro voor een ploeg die straks weg is.

Op en rond het veld waren de gevolgen zondag tegen Lommel duidelijk : geen sfeer, geen solidariteit, kortom : de veer is gebroken. De spelers, die niet weten of er ’s anderendaags getraind wordt en zelfs geen droog stuk brood meer te eten krijgen op de club, trekken niet langer aan hetzelfde zeel. Het is ieder voor zich. Spelers met al een club voor volgend seizoen, zoals Eric Joly (AA Gent), vragen die club wat ze moeten doen : doorgaan of stoppen.

Trainer Luc Limpens gaat er alvast van uit dat hij met een sterk verjongd team het kampioenschap uitspeelt. Desnoods met een ploeg die elke week met 10-0 verliest. “De kans dat we een paar pandoeringen krijgen is groot.” Limpens verliet vrijdag na een meningsverschil de training, maar relativeerde alles al meteen. “Het komt door de hele sfeer van de laatste weken. Sommige spelers dachten dat ik achter hun rug afspraken maak met het bestuur, maar dat is nooit gebeurd.”

Hij boycot ook niet iemand als Björn Dewilde, die doordat hij niet speelt vreest het EK voor beloften in mei te zullen missen : “Ik denk niet dat hij dat zal missen, zijn laaste interland was sterk. Of ik hem niet nodig had met Aalst ? Ik geef de voorkeur aan jongens die me vanaf de eerste week volop voldoening schonken.” Deze week wil Limpens op zijn beurt horen of de club met hem verder wil : “Ik ben al een ploeg aan het samenstellen voor volgend seizoen, maar het wordt tijd dat ik ook aan mezelf denk.”

door Geert Foutré,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier