Laatste Eneco Tour … Of toch niet?

Met een proloog in het Nederlandse Sittard- Geleen gaat vandaag/woensdag de vierde editie van de Eneco Tour van start. Aangezien het een wedstrijd binnen de Pro Tour betreft, betekent dat alvast dit jaar nog dat de 18 ’topteams’ aan de start komen.

Bij hen Caisse d’Epargne, dat met titelverdediger José Ivan Gutierrez en Luis Leon Sanchez twee tijdritspecialisten en bijgevolg ook favorieten aan de start brengt. Het parcours oogt immers niet selectief genoeg om een beslissing te forceren vóór de slottijdrit. De Belgische hardrijders die op papier een goede kans maken om mee te strijden voor eindwinst zijn kersvers nationaal kampioen tijdrijden Stijn Devolder, diens voorganger Leif Hoste en Sébastien Rosseler, die vorig seizoen de sterkste bleek in de chronorit. Dit jaar zal het slotakkoord plaatsvinden in het historische hart van Mechelen met start op de IJzerleen en aankomst op de Grote Markt.

In de andere etappes lijken vooral de snelle mannen aanspraak te maken op succes. Blikvangers hier zijn de Quick Steptandem Tom BoonenGert Steegmans en Daniele Bennati, die samen met Francesco Chicchi voor Liquigas op sprintwinst aast. Silence-Lotto gooit onder meer nationaal kampioen Jurgen Roelandts in de strijd, terwijl Philippe Gilbert de Belgische troef is voor la Française des Jeux. Net als Tom Boonen stapt mogelijk ook die laatste wat vroeger uit de Eneco Tour met het oog op de Ronde van Spanje die op 30 augustus begint.

De sportieve bezetting oogt fraai, maar de toekomst baart zorgen. De Stichting Ronde van Nederland en hoofdsponsor Eneco gaan immers uit elkaar. De stichting wil gaan samenwerken met een Belgische partner onder de naam Benelux Tour, met dus ook een etappe in Luxemburg. De Benelux Tour 2009 staat geprogrammeerd van 19 tot 26 augustus. De afsluitende tijdrit vindt in Amersfoort plaats, ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad. Met andere start- en aankomstplaatsen zal de stichting de verplichtingen en afspraken respecteren die al binnen de huidige organisatie werden aangegaan. Eneco heeft echter ook plannen. Het Nederlandse energiebedrijf vroeg namelijk zelf een licentie aan: twee kandidaten voor één plaats met andere woorden.

In oktober beslist de Internationale Wielerunie (UCI) welk van de twee organisaties de rechten krijgt op een rittenkoers door België en Nederland. Wie achter het net vist, kan natuurlijk altijd nog buiten de UCI om zijn wedstrijd organiseren…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier