Bergen haalt de Final Four van de FIBA Cup.

Voor de leken: de FIBA Cup is de derde Europese clubcompetitie, na de Euroliga en de ULEB Cup. Uiteraard staat het ver van het niveau verwijderd dat in de Euroliga bereikt wordt. Zelfs met de ULEB Cup heeft het weinig uitstaans, maar niettemin is het bereiken van de halve finales in de FIBA Cup een succes voor Bergen.

“We keerden pas na middernacht terug van onze trip naar Samara. Toch stonden ons 300 supporters op te wachten aan de Mons Arena”, glundert sportief manager Thierry Wilquin. “Het resultaat van lang en geduldig werken. Ons succes kwam er niet met een of andere mecenas. Na de teloorgang van Quaregnon begonnen we stap per stap weer op te bouwen. Het vreemde toeval wil dat een van de stichters van Quaregnon, Marcel Bury, overleed op het moment dat wij onze plek voor de halve finales afdwongen.”

In de halve finale van de FIBA Cup botst Bergen op het Cypriotische Limassol, waar onder meer Karim Souchu (ex-Luik) speelt. De andere kwartfinales (Tartu – Perm en KK Zagreb – Riga) draaiden uit op een derde beslissend duel. Die werden gisteren/dinsdag gespeeld. De Final Four wordt georganiseerd in een van de steden die zich kwalificeerden. Ook Bergen stelde zijn kandidatuur. “Afwachten,” weet Wilquin, “want de FIBA eist eigenlijk een zaal van 4000 zitjes en die hebben we niet in de Mons Arena. Bovendien moet er een tv-zender bereid gevonden worden om de Final Four integraal uit te zenden. De RTBf legt de bal liever in het kamp van de lokale zenders.”

Goed nieuws bij Okapi Aalstar, dat dit weekend wel verrassend de boot in ging tegen Optima Gent. Spelverdeler Trevor Huffman (28; 1,86 m) kreeg van de medische staf immers groen licht om weer aan te pikken bij de groep. De Amerikaanse topschutter Pablo Gonzalez (29; 1,90 m) verlengde zijn contract tot 2009.

Ann Wauters (26; 1,95 m) werd met haar team CSKA Moskou uit de Euroliga geknikkerd. In de kwartfinales bleek het Ekaterinenburg van ex-bondscoach Laurent Buffard te sterk.

Fahri Breca (22; 1,90 m) is de nieuwste aanwinst voor Falco Gent, coleider in de tweede klasse. Breca is een politiek vluchteling uit Kosovo.

Léon Wandel, bondscoach van de Belgian Lions van 1987 tot 1993, was een van de eregenodigden bij de Euroligatopper tussen Maccabi Tel Aviv en Real Madrid (de ploeg van Axel Hervelle verloor met 94-75).

Oostende organiseerde vorige week voor zijn Europese terugwedstrijd tegen Kiev een uitzending op groot scherm in de Kinepolis. Daar kwamen 350 trouwe supporters op af, die elk acht euro betaalden. Helaas werd door problemen met de satellietverbinding de hele eerste helft gemist. Als compensatie kregen de supporters hun geld terug én een gratis ticket voor een film in de Kinepolis.

Vandaag/woensdag 5 maart is de laatste dag dat de eersteklassers hun licentiedossiers voor volgend seizoen mogen indienen. Vooral Pepinster verkeert financieel in nauwe schoentjes.

Charleroi miste dit weekend zijn spelverdeler Michael Jordan (31; 1,83 m), die last heeft van een dijblessure.

door Daniel Devos en Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier