Schalke 04 moet komend seizoen absoluut de Champions League halen.

Op vrijdag 6 augustus mogen de Königsblauen de competitie openen tegen kampioen Werder Bremen. Het zal in ieder geval een geladen duel worden, want Ailton en Mladen Krstajic – die wat langer vakantie kregen dan de rest van de selectie, die maandag begon – zullen op een warme ontvangst mogen rekenen.

Vorige week riep manager Rudi Assauer de pers tweemaal bijeen. Een eerste keer voor de presentatie van de nieuwe nummer tien, de Braziliaan Lincoln, die werd overgenomen van Kaiserslautern. De middenvelder, vorig seizoen lange tijd buiten strijd met een dijbeenblessure, schrikt er niet voor terug om de lat meteen hoog te leggen. “Met minder dan een tweede of derde plaats mogen we niet tevreden zijn. Als je het spelersmateriaal eens goed overloopt, dan moet je kleur durven bekennen : Schalke 04 is een titelkandidaat”, zo verklaarde de speler die in zes competitiewedstrijden vorig seizoen niet verder kwam dan twee treffers. “Weet je”, voegde hij er nog snel aan toe. ” Jupp Heynkes mag op beide oren slapen. Ailton en ik verstaan elkaar blindelings, zowel op als naast het veld. Dat kan alleen maar vonken en doelpunten opleveren.”

Op het einde van de voorbije week viel er echter minder rooskleurig nieuws te rapen bij de werkgever van Sven Vermant. Financieel directeur Josef Schnusenberg kwam met de cijfers van het boekjaar 2003 naar buiten. En wat blijkt ? Schalke 04 slaagde erin om een verlies van 19 miljoen euro te realiseren. Het bedrag kwam tot stand door enkele mislukte toptrans-fers. Zorgwekkende cijfers, zeker als je weet dat er voor het jaar 2002 nog een surplus van 4,6 miljoen euro werd behaald. Schnusenberg counterde echter snel : “Toen stonden we nog in de bekerfinale en haalden we betere resultaten. Nu vielen mogelijke inkomsten, ook tv-gelden, van ontmoetingen in de Uefacup en de beker al snel weg.”

De totale schuldenlast van de club liep op tot 102,8 miljoen euro. “Maar we moeten ons geen zorgen maken”, liet Schnusenberg weten. Even dramatisch als Borussia Dortmund, dat al aan 140 miljoen euro komt en zijn beste spelers dient te verkopen, zal het niet worden. “De waarde van onze spelersgroep gaat ook omhoog. Als we straks een ticket voor de Champions League kunnen versieren, via de Intertoto de Uefacup halen en ver raken in de beker, dan behoren alle mogelijke doemscenario’s definitief tot het verleden.” Jupp Heynckes en zijn ploeg weten meteen waar ze aan toe zijn : prijzen pakken en goede resultaten halen. (FV)MARTIN STRANZL (24) speelt vanaf komend seizoen voor VfB Stuttgart. De verdediger komt over van 1860 München en kostte 650.000 euro. Hij tekende voor drie seizoenen. BORUSSIA DORTMUND-voorzitter Gerd Niebaum maakte via de website bekend dat zijn club flink in het budget moet snijden. Van de 57 miljoen euro die zijn ploeg vorig seizoen nog te besteden had, blijven er straks nog veertig over. De reden voor deze sanering is de schuldenlast. FILIP TROJAN (21) verruilt Schalke 04 voor VfL Bochum. BAYERN MÜNCHEN legde talent Peter Trochowski (20) vast tot 2007. Het is ook de bedoeling het contract van Michael Ballack (27) open te breken tot 2008. VFL WOLFSBURG versterkte zich met de Argentijnse verdediger Facundo Hernan Quiroga (26) van Sporting Lissabon. Hij tekende voor vier jaar. Zijn landgenoot Oscar Ahumada (21), een middenvelder, werd voor een seizoen geleend van River Plate. NENAD BJELICA vertrekt na vier jaar transfervrij bij Kaiserslautern. De Kroatische international legde een verlaagde aanbieding naast zich neer. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier