1948 De blanke minderheidsregering (blanken maken in Zuid-Afrika ongeveer tien procent uit van de bevolking) legt de feitelijke rassenscheiding vast in wetten. Zwarten en kleurlingen zijn nu ook volgens de wet tweederangsburgers. Samen sporten is voor de verschillende rassen voortaan officieel verboden. Het nationaal voetbalteam bestaat uitsluitend uit blanken.

1956 De wereldvoetbalbond FIFA erkent, ondanks de apartheidspolitiek in het land, de exclusief blanke Zuid-Afrikaanse voetbalbond FASA. Een jaar later richt die de National Football League (NFL) op. Alleen blanke Zuid-Afrikanen zijn toegelaten. De zwarten en de kleurlingen organiseren hun eigen competities.

1961 De FIFA schorst de FASA. Twee jaar later maakt ze die schorsing ongedaan, maar in 1964 slaat FIFA-voorzitter Stanley Rous het land definitief in de ban. Aanleiding is de aankondiging dat het een volledig blank team naar het WK ’66 in Engeland zal afvaardigen. In 1970 wordt Zuid-Afrika formeel uit de olympische beweging gestoten, in 1976 uit de FIFA.

1977 De blanke NFL houdt op te bestaan en gaat op in de zwarte National Professional Soccer League (NPSL). Zwarte spelers worden weer toegelaten tot het kampioenschap. De NPSL gaat na diverse fusies en afscheuringen vanaf 1984 als NSL door het leven. Het Zuid-Afrikaanse voetballandschap blijft verbrokkeld.

1983 Levende legende Jomo Sono, bijgenaamd de Zwarte Prins, beëindigt zijn spelerscarrière in de Verenigde Staten en koopt Highlands Park, een historisch blanke club in Pretoria. Hij geeft ze een nieuwe naam: Jomo Cosmos, naar zichzelf en zijn ex-club New York Cosmos waar hij speelde aan de zijde van Pelé. De overname illustreert de geleidelijke zwarte machtsoverdracht in het Zuid-Afrikaanse voetbal.

1990 Nelson Mandela wordt vrijgelaten na 27 jaar gevangenschap op Robbeneiland, een eiland voor de kust van Kaapstad.

1991 De vier overgebleven federaties, waaronder de NPSL als grootste, vormen samen de huidige, multiraciale South African Football Association (SAFA). Een halfjaar later wordt Zuid-Afrika weer in de armen gesloten door de FIFA. Zijn eerste officiële interland wint het op 7 juli 1992 in Durban met 1-0 van Kameroen.

1994 Nelson Mandela wint de eerste democratische verkiezingen en wordt de nieuwe president van Zuid-Afrika. Enkele uren na zijn verkiezingsoverwinning woont hij samen met 80.000 andere toeschouwers de wedstrijd Zuid-Afrika – Zambia bij in Johannesburg.

1995 Orlando Pirates wint als eerste Zuid-Afrikaanse club de Afrikaanse Champions League. Het WK rugby datzelfde jaar is het eerste grote sportevenement dat Zuid-Afrika na de afschaffing van de apartheid organiseert én waaraan het zelf mag deelnemen. Het wordt meteen ook wereldkampioen.

1996 De Bafana Bafana (Zulu voor ‘de jongens’) winnen onder leiding van bondscoach Clive Barker het in eigen land georganiseerde Afrikaanse landenkampioenschap. In de finale kloppen ze Tunesië met 2-0: twee doelpunten van Mark Williams, ex-RWDM. Datzelfde jaar houdt de NSL op te bestaan en wordt de Premier Soccer League (PSL) opgericht. De Zuid-Afrikaanse wedstrijdkalender wordt afgestemd op de Europese en loopt voortaan van augustus tot mei.

1998 Eerste WK-deelname, onder leiding van de Fransman Philippe Troussier. Zuid-Afrika overleeft de eerste ronde niet na een nederlaag tegen gastland Frankrijk en gelijke spelen tegen Denemarken en Saudi-Arabië. In het Afrikaans landenkampioenschap is het verliezend finalist.

2002 Tweede WK-deelname. In Japan en Zuid-Korea is de eerste ronde opnieuw het eindstation. Zuid-Afrika, onder bondscoach Jomo Sono, klopt Slovenië, drawt tegen Paraguay, maar verliest van Spanje en is uitgeschakeld.

2004 De FIFA wijst de organisatie van het WK 2010 toe aan Zuid-Afrika, het eerste Afrikaanse land dat die eer te beurt valt. Een maand later barst het grootschalige omkoopschandaal ‘Operation Dribble’ los. De politie verricht tientallen aanhoudingen van op heterdaad betrapte scheidsrechters tot clubeigenaren. Als blijkt dat er medeplichtigen tot in de hoogste bonds- en PSL-kringen zitten, wordt de zaak snel weer gesloten, naar verluidt onder druk van de FIFA.

2006 Zuid-Afrika plaatst zich niet voor het WK in Duitsland. Op de Afrika Cup blameert het zich met drie nederlagen en nul doelpunten. Na de successen uit de jaren negentig is de bodem bereikt. De Braziliaan Carlos Alberto Parreira wordt de nieuwe bondscoach.

2009 Onder Parreira’s opvolger Joel Santana gaat het van kwaad naar erger. Hij mist de kwalificatie voor de Afrika Cup en maakt plaats voor de terugkeer van zijn landgenoot.

2010 Supersport United uit Pretoria wordt voor de derde opeenvolgende keer landskampioen, voor het Mamelodi Sundowns van Patrice Motsepe, de Zuid-Afrikaanse Abramovich, en trainer Hristo Stoichkov. Andere buitenlandse coaches zijn de Serviër Vladimir Vermezovic (Kaizer Chiefs, 3e), de Nederlanders Ruud Krol (Orlando Pirates, 5e) en Foppe de Haan (Ajax Cape Town, 7e), de Duitsers Rainer Zobel (Moroka Swallows, 8e) en Ernst Middendorp (Maritzburg United, 11e), en de Cyprioot Aiki Ayiomamitis (Black Aces, 15e).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier