WIST JE DAT

Geen ander team dat met meer druk moet omgaan dan het organiserend land zelf. Hoewel het land heel veel verwacht van de groep van Carlos Alberto Parreira, is de algemene teneur in de regenboognatie er een van afwachting. De succescoach die Brazilië al naar de eindwinst kon leiden in 1994, zal het uiterste van zijn tactische kennis moeten aanwenden om verder te raken dan de zware groepsfase. De Braziliaan koos in recente oefenwedstrijden voor een aanvallende 4-4-2, maar dat zou wel eens kunnen veranderen tegen sterkere tegenstanders dan Jamaica, Zimbabwe en Thailand. De Braziliaan heeft blijkbaar moeite om zijn ‘Europese’ sterren op een gepaste manier in het elftal in te passen. De local boys hebben bewezen dat ze er klaar voor zijn, al kan de twee maanden die ze doorbrachten in trainingskampen in Duitsland en Brazilië daar iets mee te maken hebben. Opmerkelijk: tegen 11 juni zullen de mannen van Parreira maar liefst 17 oefen-wedstrijden afgewerkt hebben.

De grootste ster in het Zuid-Afrikaanse elftal is ongetwijfeld Steven Pienaar. De man die op jonge leeftijd naar Ajax ging, vandaar naar Dortmund trok en nu bij Everton het mooie weer maakt, heeft er een topseizoen op zitten. Als Speler van het Jaar bij zijn club, heeft hij de interesse van enkele topclubs gewekt; de 28-jarige middenvelderis de voornaamste hoop van het land om het team voorbij de groepsfase te loodsen. Een andere bekende naam is Aaron Mokoena. De centrale verdediger van Portsmouth is al vijf seizoenen een vaste waarde in de Engelse Premier League en heeft de meeste caps voor Zuid-Afrika achter z’n naam staan. De kapitein verkeert op dit moment echter niet in topvorm, maar zal ongetwijfeld een steunpilaar zijn op het toernooi. Een derde en misschien minder bekende naam is Bernard Parker. De Twentespits kwam in Nederland door de grote klasse van Bryan Ruiz en Blaise Nkufo dit seizoen niet aan de bak, maar heeft op de Confederations Cup in 2009 al getoond dat hij een koele killer kan zijn. Steevast in de basis onder coach Parreira en meestal sterk op het beslissende moment.

Zuid-Afrika behoort nog niet lang tot de hoofdgroep van het internationale voetbal. In 1998 mocht het land voor de eerste keer deelnemen aan het WK, toen in Frankrijk. Verder dan twee punten in de groepsfase kwamen ze niet, maar de generatie had wel iets in haar mars. In 2002 waren ze er in Japan en Zuid-Korea opnieuw bij. Ze konden hun puntentotaal verdubbelen tot vier, maar dat was niet genoeg om door te stoten.

De geschiedenis van het Zuid-Afrikaanse voetbal loopt pas vanaf 1992. Twee jaar voor de eerste democratische verkiezingen in het land werd een ploeg samengesteld om alle Zuid-Afrikanen te vertegenwoordigen. De eerste wedstrijd ooit van de Bafana Bafana werd gewonnen tegen Afrikaanse grootheid Kameroen met 1-0. Onder leiding van legendes Lucas Radebe en Doctor Khumalo werd het land dansend de straten opgestuurd na de eindoverwinning in de Afrika Cup in 1996. Nelson Mandela had toen het land in handen en zag de eenmaking van zijn natie meermaals geholpen door de kracht van de sport. Vandaag hopen de Zuid-Afrikanen opnieuw hun land te verenigen. Met de hulp van de typische vuvuzela moet het team naar ongekende glorie gestuwd worden.

INTERview

Kan je Mexico verslaan in de openingsmatch? Carlos Alberto Parreira: Als we leren het thuisvoordeel te gebruiken, dan kunnen we daarvan profiteren. In vorige edities was de openingsmatch meestal erg saai. De thuisploeg staat onder druk en de verwachtingen zijn hooggespannen. Dus vertel ik mijn spelers dat ze op 11 juni relaxed aan de aftrap moeten komen en trachten te genieten van het moment.

Hoe belangrijk is de voorbereiding voor u?

Cruciaal. We moeten fysiek en mentaal sterk voor de dag komen, geloven in onszelf. De winnaar van de wedstrijd tegen Mexico zet een grote stap naar kwalificatie voor de volgende ronde, dus zullen we hard werken en alles geven in de aanloop naar deze match.

Zal de vuvuzela deel uitmaken van je arsenaal?

Ik geloof dat dit een van de dingen is die ons kunnen helpen. Spelen met de steun van het eigen publiek is een belangrijk onderdeel in een succesvolle campagne. We willen dat de tegenstanders de hitte voelen. Mensen op straat vragen me om ze trots te maken. Het maakt niet uit wat het resultaat zal zijn, aan het einde van dit WK moeten de mensen trots zijn op wat hun team heeft verwezenlijkt.

Is Aaron Mokoena de juiste persoon om de Bafana Bafana op het WK te leiden?

Hij is de speler met de meeste caps achter zijn naam, dus deze jongen zal wel iets bijdragen aan de ploeg. We kunnen het ons niet veroorloven om spelers te gebruiken op het WK die amper ervaring hebben bij de nationale ploeg. Mokoena heeft die ervaring wel en kan de jongere spelers bijstaan doorheen het toernooi.

Wat zijn de kansen van Zuid-Afrika?

Als ik een job als deze aanneem, is dat omdat ik een dromer ben. Ik ben een optimist. Ik zit al 40 jaar in het voetbal en heb zo veel onverwachte resultaten gezien. Ik moet geloven dat we het kunnen en voor de eerste keer de volgende ronde zullen halen. Maar we moeten realistisch zijn en het zal een enorme uitdaging worden om de revelatie van de wereldbeker te worden. Laten we in onszelf geloven en ervoor vechten.

Hoe zal je de wedstrijden aanpakken?

We hebben niet de kracht die andere Afrikaanse teams, zoals Nigeria en Senegal, wel hebben, dus moeten we het met onze techniek doen. Balbezit, georganiseerd spelen, de ruimte voor de tegenstander beperken, mandekking. Maar het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je georganiseerd staat te voetballen, en dat je de bal het werk laat doen. Een snelle, precieze pass is nog altijd een van de krachtigste wapens in het voetbal.

esm/worldsoccer

Ik ben een dromer en een optimist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier