Zuid-Korea

Shin Tae-yong © AFP

trainer Shin Tae-yong (KOR)

Son Hueng-min, uw belangrijkste speler, heeft een lang en bijzonder zwaar seizoen met Tottenham Hotspur achter de rug. Bent u niet bezorgd dat hij uitgeblust aan het toernooi zal beginnen?

‘We proberen de veldbezetting van Tottenham, 4-4-2, ook in de nationale selectie te implementeren. Daarin voelt hij zich op z’n best, dat is duidelijk. Son kwam het voorbije seizoen heel veel in een positie waarin hij kon scoren, vooral omdat hij in Londen door schitterende spelers is omringd. Ik hoop dat hij hetzelfde niveau als bij Tottenham zal halen, maar de vrees is terecht: het zou kunnen dat hij tijdens het WK iets minder fris zal zijn. Geen enkele speler kan tien maanden een hoog niveau aanhouden, zodat ook Son vanaf midden juni wellicht mentaal en fysiek vermoeid zal zijn.’

LEE SEUNG-WOO
LEE SEUNG-WOO© AFP

Geldt dat probleem ook voor andere spelers in uw selectie?

‘Voor de jongens die in Japan of Zuid-Korea spelen niet, want daar is de competitie pas halfweg. Onze Europese internationals waren duidelijk minder fris, waardoor het voor ons in de voorbereiding moeilijk was om iedereen dezelfde workload te geven. Sommige spelers moesten gas terugnemen, maar het was wel goed om te zien hoe iedereen tijdens de vriendschappelijke wedstrijd in Polen – eind maart – gevochten heeft. Ze gaven nooit op, ook niet toen het 2-0 stond. We scoorden zelfs nog twee keer, tegen een tegenstander die fysiek sterker was ( het werd uiteindelijk nog 3-2 voor Polen, nvdr). Onze spelers geven nooit op.’

kwon chang-hoon
kwon chang-hoon© Icon Sport

Hoe sterk schat u de groep in?

‘Duitsland zullen we pas grondig analyseren na hun eerste twee wedstrijden op het toernooi. We zijn nu vooral bezig met onze matchen tegen Zweden en Mexico. Die analyses gingen vrij diep. We weten hoe ze spelen, maar we hebben ook de spelers individueel doorgelicht. Niet dat we op grote verrassingen gebotst zijn, want op een WK zijn er alleen maar goede spelers en teams aanwezig. Het is aan ons om te tonen dat wij dat ook zijn. Niemand in Zuid-Korea zal er vrede mee kunnen nemen als we straks onze drie wedstrijden zullen verliezen. Ook hier ligt de lat hoog, maar zelfs in het slechtste geval – en daar wil ik niet aan denken – willen de fans vooral spelers zien die tot het uiterste gaan en voor de ploeg spelen.’

Uli Stieleke
Uli Stieleke© BELGAIMAGE

Tijdens de Olympisch Winterspelen werden de smartphones van de speelsters van het Zuid-Koreaans curlingteam gebannen. Wilt u ook zover gaan?

‘Ik denk niet dat de meisjes alleen daardoor een zilveren medaille hebben behaald. Ze hebben vooral profijt gehaald uit het thuisvoordeel en de snelle opeenvolging van de wedstrijden. De voetballers zullen voor een langere tijd van huis zijn, zodat ze toch op de een of andere manier met hun familie willen contact houden. Ik vermoed zelfs dat ze meer van hun smartphones dan van de coach houden.’ ( lacht)

de kenner John Duerden

Journalist van The Korean Times

‘Of dit Zuid-Korea sterker is dan dat van 2014 is moeilijk te zeggen, omdat de ploeg van toen in Brazilië onder zijn niveau presteerde. Maar er zit in dit team zeker vooruitgang. Een grote klap is wel het verlies van Kwon Chang-hoon op rechts, omdat er niet echt een vervanger is voor hem. Met Son Heung-min, Ki Sung-yueng en Lee Jae-sung zijn er nog wel jongens die in staat zijn om het verschil te maken, maar er zullen er nog een paar anderen moeten opstaan. Misschien kan Lee Seung-woo dat. Zuid-Korea is een elftal met veel snelheid dat razendsnel kan counteren. In hun dagje kunnen ze aan hun spelstijl onaangepaste tegenstanders voor problemen stellen. Een pluspunt is zeker ook dat ze zonder druk zullen kunnen spelen, omdat niemand verwacht dat ze zich zullen kwalificeren voor de volgende ronde.

Zuid-Korea

‘Het zwakke punt is de verdediging. Daar kennen ze al lang problemen qua organisatie, concentratie en individuele fouten. Coach Shin Tae-yong houdt van aanvallen en is onvoorspelbaar in zijn keuzes. Maar het zou kunnen dat hij het in Rusland meer behoudend zal aanpakken. Ik schat de kans dat Zuid-Korea doorheen de groepsfase geraakt niet hoger in dan twintig procent. Zuid-Korea is in staat om tegen Mexico en Zweden een resultaat neer te zetten, maar daarvoor zal het echt op zijn top moeten presteren.’

rising star LEE SEUNG-WOO

Dé ster is Son Heung-min, voor wie Tottenham in 2015 30 miljoen betaalde aan Leverkusen. En de ‘rising star’ is Kwon Chang-hoon (23), rechtsmidden van Dijon die in mei een achillespeesletsel opliep dat hem het WK kost. Een andere ‘rising star’ is Lee Seung-Woo (20), de surprise in de selectie. De ‘Aziatische Messi’ werd vanaf de U13 opgeleid in La Masía, weliswaar met onderbreking van enkele jaren omdat FC Barcelona de FIFA-regels voor internationale jeugdtransfers schond. Vorige zomer werd hij voor 1,5 miljoen euro verkocht aan Hellas Verona, zij het onder de voorwaarde dat hij binnen de twee jaar kan worden teruggekocht. Hoewel hij in Italië pas komt piepen nam Shin Tae-yong hem toch al op in zijn lijst van 28 en verraste nog meer met zijn verklaring dat hij misschien als basisspeler aan het WK zal beginnen. Die woorden zette de Zuid-Koreaanse coach kracht bij door hem in de oefenmatch tegen Honduras aan de aftrap te brengen. Dat volstond voor Lee om op de linkerflank met snelle acties iedereen te overtuigen.

Zuid-Korea

weetjes

Behalve ‘rising star’ Kwon Chang-hoon moesten ook nog twee andere spelers van grote waarde geblesseerd afzeggen voor het WK: ervaren spits Lee Keun-ho, erg complementair met Son Heung-min voorin, en de jonge sterke verdediger Kim Min-jae.

2010

Assistent-bondscoach Toni Grande (70), ex-speler van Real Madrid, won in 2010 met Spanje het WK als assistent van Vicente del Bosque. Hij brengt de Zuid-Koreaanse staf internationale ervaring en inzicht bij.

Mourinho

De bijnaam van bondscoach Shin Tae-yong is ‘The Asian Mourinho’.

De Zuid-Koreaanse voetbalbond ontsloeg een jaar geleden toenmalig bondscoach Uli Stieleke na een 3-2-verlies in Qatar. Het was al de derde nederlaag in de WK-kwalificatiewedstrijden en de vrees om het WK niet te halen werd almaar groter. Onder Shin Tae-yong werd daarna met twee keer 0-0, tegen groepswinnaar Iran en bij het derde geklasseerde Oezbekistan, nipt de WK-kwalificatie afgedwongen. Gewezen Duits international Stieleke misloopt zo een WK-groepsfaseduel met de Mannschaft.

TRAINER

49 jaar ? Volgde vorige zomer Uli Stielike op, toen Zuid-Korea naast een WK-ticket leek te grijpen ? De ‘Aziatische Mourinho’ trainde eerder al de jeugdelftallen en coachte Seongnam Ilhwa Chunma, zijn ex-club waarmee hij zes titels won, naar de Aziatische Champions League (2010).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier