Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Zaterdag keert Vincent Mannaert met zijn gezin terug van een vakantie in Spanje. De algemeen manager van Zulte Waregem herstelt van een ongeval eerder deze maand, toen hij ’s nachts achter het stuur van zijn wagen in slaap viel en een huis ramde. De lichamelijke schade bedroeg twee gebroken tenen, een gebroken vinger en wat gekneusde ribben. “Vooral die ribben zijn pijnlijk”, vertelt Mannaert vanuit Spanje. “Gelukkig heb ik een goede wagen, anders had ik echt een probleem gehad. Die vakantie was al langer gepland, maar ze komt wel erg gelegen nu. Het gaat al stukken beter.”

Mannaert erkent dat de vermoeidheid die tot zijn ongeval leidde, niet los kan worden gezien van het vertrek van Francky Dury. “Deze club is voor het eerst met een vertrekkende trainer geconfronteerd. Francky was het hoofd van de sportieve cel, wat behalve de dagelijkse werking met de A- en de B-kern ook de scouting en het sportief-wetenschappelijke luik inhield. Van een nieuwe trainer kan je moeilijk verwachten dat hij dat allemaal direct invult. Vandaar dat ik tijdelijk een aantal taken naar mij toe had getrokken, zodat Bart De Roover zich volop op de ploeg kon concentreren. Bovendien zijn er vrij veel verschuivingen geweest in de kern: we deden elf transfers. Dat zijn elf dossiers. En ik ben ook nog eens het hoofd van de algemene dagelijkse werking. Zo kom je aan een goed gevulde dag natuurlijk. Waarschijnlijk zal het iets te veel geworden zijn voor één man.”

Mede om die reden gaat Zulte Waregem zijn organisatie depersonaliseren, zegt Mannaert. “Die oefening waren we los van de workload al volop bezig te maken. We gaan onze structuur zo uitbouwen dat de noodzakelijke continuïteit niet verbonden is aan personen, maar aan een manier van werken. Die manier moet nu worden vastgelegd. Wie ze dan uitvoert, is minder belangrijk. Op sportief vlak hebben we dit al gedaan en dat lukt vrij goed. Nu gaan we ook strategisch commercieel een nieuwe visie uittekenen en het stadiondossier verder aanpakken.”

Voor zijn commerciële strategie voert Zulte Waregem gesprekken met een communicatiebureau. Ook in het stadiondossier zal het zich meer dan voorheen van buitenaf laten bijstaan. Mannaert: “Tot nog toe hebben we ons alleen financieel-juridisch laten begeleiden door Deloitte. We denken eraan om ook voor de algemene opvolging een beroep te doen op een externe firma. Dat was al besproken voor mijn ongeval. Zulte Waregem staat voor belangrijke jaren en het stadiondossier is cruciaal. Ik heb daar al veel tijd en energie ingestopt, maar altijd in combinatie met de dagelijkse leiding. Dat kan niet meer. We gaan de toekomst voorbereiden met de hulp van externe partners.”

Na vijf seizoenen in de Jupiler Pro League sluit Zulte Waregem een hoofdstuk af. “Ik voel dat er nog rek inzit, maar uiteraard niet in het huidige stadion”, zegt Mannaert. “Volgend jaar beginnen we te bouwen. Dan staan we weer een stapje verder. De eerste vijf jaar stonden synoniem met de overgang naar semiprofessionalisme en daarna professionalisme. We wonnen de beker en speelden Europees, verkochten vorig seizoen een record aantal abonnementen, creëerden een belangrijk draagvlak bij de bedrijven uit de regio, en we hebben de op drie na jongste kern en op twee na die met de meeste Belgen. Nu komt er een nieuw verhaal.”

Dat verhaal zal Zulte Waregem schrijven in een nieuwe rechtspersoon. Man-naert: “We zijn bezig met de oprichting van een nieuwe vennootschap. We gaan onze core business, zijnde de recurrente commerciële activiteiten en de transfers, overbrengen naar een nv. Na dit seizoen moet die concreet worden. De jeugdopleiding en de maatschappelijke werking blijven behouden in de vzw.”

JAN HAUSPIE

‘Na dit seizoen moeten we een nv zijn.’ Vincent Mannaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier