Met David Vandenbroeck (24, toebehorend aan Charleroi maar vorig seizoen bij Kortrijk) heeft Zulte Waregem de ervaren verdediger die het zoekt, én een vervanger voor Jérémy Taravel (naar Lokeren) die het verkorven had bij Francky Dury en weg mocht. De nieuwe trainer, Bart De Roover, wilde het nog eens met hem proberen, maar mentaal had Taravel al afscheid genomen.

Na Lokeren toonde Zulte Waregem zich het actiefst op de transfermarkt. Het trok al negen nieuwe spelers aan. “Maar we hebben veel minder geld uitgegeven dan zij”, zegt manager Vincent Mannaert. Op Vandenbroeck na kocht de club van de Gaverbeek net zoals de vorige jaren vooral jonge beloften. “Wij zetten die politiek verder omdat we er de voorbije jaren goeie resultaten mee gehaald hebben. Wij kopen geen toppers, we proberen ze te maken”, zegt Mannaert, refererend aan Ibrahim Salou, Mbaye Leye en Franck Berrier.

Wesley Sonck moet dus niet verwacht worden in Waregem? Vincent Mannaert: “Ik heb met Wesley een paar keer gepraat. Zijn financiële ambities en onze financiële mogelijkheden liggen te ver uit mekaar.” Op dit moment heeft slechts één vaste waarde van vorig seizoen Zulte Waregem verlaten, zegt Mannaert: “In plaats van Berrier haalden we Sterckx, Delaplace en Gueye. Een van die drie moet hem op termijn kunnen vervangen. Voorin behielden we onze twee beste spelers: Nfor en Chevalier. Bokila en Traorémoeten het duo Makiese-Sadik kunnen vervangen. Verder kunnen Ernemann, Matton, Nfor en Hyland in tegenstelling tot vorig jaar de voorbereiding wel meemaken.”

Naast het veld trekt Zulte Waregem het budget op van 7,3 naar 7,8 miljoen. Vijf jaar geleden bedroeg het budget 3,5 miljoen. De extra centen komen uit commerciële contracten en meer tv-geld als gevolg van de betere resultaten. Het verschil wordt in het sportieve geïnvesteerd: in de aankoop van Vandenbroeck en verbeterde contracten van Roelandts en Bossut.

Vorig jaar stak Francky Dury zijn nek uit door op een plaats in de top zes te mikken. Mannaert handhaaft die ambitie: “Het wordt moeilijker, omdat Genk, Germinal Beerschot en Standard zich zullen willen herpakken, maar wij gaan komend seizoen weer voor de zesde plaats.” S

GEERT FOUTRé

‘We hebben met Wesley Sonck gepraat.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier