Zelden was het verschil in een ploegprestatie in twee opeenvolgende matchen zo groot als bij Zulte Waregem vorige week op KV Mechelen en thuis tegen Racing Genk. Defensief zat het Achter de Kazerne nog goed in elkaar, maar in de aanval schoot een vertrouwen missend Essevee pas in de 53e minuut voor het eerst op doel. De eerste poging tússen de palen was de intikker van D’Haene in de 87e (!) minuut op een corner van Trajkovski. Overigens pas de éérste goal op een stilstaande fase dit seizoen.

Een onverdiende gelijkmaker, maar misschien het keerpunt in de crisis, gezien de manier waarop dat gevierd werd na de match, toen Francky Dury, die normaal direct richting kleedkamer trekt, met zijn spelers in zijn zog het veld overstak om de Esseveefans te groeten. Dat hadden hij en kapitein D’Haene aan Geert Titeca, voorzitter van de supportersraad, beloofd, zelfs bij een nederlaag. Dat ook Dury deze keer meeging, had nog een doel, zegt de trainer: “De fans en vooral mijn jongens tonen dat we sámen uit deze malaise zouden raken. Dat teambelang heb ik voor de match tegen Genk nog eens benadrukt, in individuele en groepsgesprekken. ‘In deze key game zal het van ons allemáál moeten komen.'”

Vrijdag toonde Zulte Waregem een totaal ander gezicht. Topkwaliteit ontbrak nog, maar verbeten raasde Essevee over de Limburgers. Het toonde weer rust aan de bal en legde eindelijk vlotte combinaties op de mat. Mede omdat Dury in zijn zestiende (!) verschillende opstelling in negentien matchen de juiste puzzelstukjes vond door de (te) aanvallend denkende rechtsachter Cissako een rij vooruit te schuiven en verdedigende middenvelder N’Diaye op zijn plaats te zetten. Resultaat: meer defensieve stabiliteit en meer diepgang.

Dat leidde tot zeventien doelpogingen, dertien meer dan op KV Mechelen. Goed voor de eerste thuiszege én het eerste clean sheet sinds 27 juli. En dus weerklonk na de match uit de mond van alle spelers en supporters in de sfeertribune weer ‘Forza Essevee!’ Tussen hen: opnieuw Dury, die zelfs mee op zijn hurken ging zitten en luidop meeschreeuwde. Een beeld dat ze op Zulte Waregem nog nooit zagen. “Weer om te tonen: we doen dit sámen”, aldus de coach. Want: “Als we ons redden, zal de vreugde even groot zijn als tijdens de twee voorbije successeizoenen.”

Stap twee wordt moeilijker met verplaatsingen naar KVO, KVK, Club Brugge en thuiswedstrijden tegen AA Gent en Lokeren. Maar na de opkikker tegen Genk en met een fitte Colpaert kan plan B in januari (op een lijst staan, dixit algemeen manager Eddy Cordier, acht mogelijke nieuwkomers “die de Belgische competitie kennen en meteen inzetbaar zijn”) in de kast blijven liggen. Want, zegt Dury: “Beter olie op de machine doen dan stukken vervangen.”

DOOR JONAS CRETEUR

Francky Dury “Beter olie op de machine doen dan stukken vervangen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier