Twee primeurs voor Zulte Waregem in de laatste uitmatch op Westerlo: de spelers die bij het affluiten op het veld stonden, waren gemiddeld 22,64 jaar. Dat is de laagste gemiddelde leeftijd van een Essevee-elftal in een competitiewedstijd (na 90 minuten) sinds de promotie naar eerste. Door de schorsing/beenbreuk van D’Haene (33) en Colpaert (27) en na de vervanging van Messoudi (30) door Bongonda (18) bleven enkel Bossut (29) en Skulason (31) als ‘oudjes’ over.

Tweede primeur: nooit kwamen voor de fusieclub in een competitieduel minder Belgen aan de aftrap. Met zijn drieën waren ze: Bossut, Verboom en Messoudi. Mede door de afwezigheid van D’Haene en Colpaert – waardoor Mendy (Frankrijk) en Ferreira (Portugal) in hun plaats kwamen – maar geen uitzondering, want gemiddeld stelde Francky Dury in de eerste zes partijen in de Jupiler Pro League vier Belgen op.

Een groot verschil met vorig seizoen. Toen verschenen gemiddeld (reguliere competitie + play-offs) 7,5 landgenoten in de basis. Het waren er minimaal 6 (vijf keer) en maximaal 9 (driemaal), te beginnen op 30 oktober 2013 tegen AA Gent, toen alleen Conte en Habibou geen zwart-geel-rood vlagje achter hun naam hadden. Ook in het seizoen 2012/13, waarin Zulte Waregem nipt de titel miste, voerden de Belgen (gemiddeld 7,05) de boventoon.

Die tijd is nu voorbij. Het vertrek van De fauw, Godeau, Kums, Hazard, Naessens en Malanda werd vooral opgevangen door buitenlanders als Plet (Ned), Cissako (Fra), Aneke (Eng) en de teruggekeerde Trajkovski (Mac). Ook vier van de vijf laatste nieuwkomers – Labor (Fra), Troisi (Aus), Jørgensen (Den), Vertoom (Kam) – komen van over de landsgrenzen.

Met JonathanBenteke (19), KylianHazard (19), Bostyn (20), Ekangamene (20), Isçi (18, die uitkomt voor Turkije) en later Messoudi en Rosenthal (17) haalde Essevee wel Belgen, waardoor het contingent landgenoten in de kern net niet de helft bedraagt (13 op 27). Van die nieuwkomers maakten naast Bossut, D’Haene, Colpaert, Verboom en Bongonda tot dusver alleen Ekangamene en Messoudi aanspraak op een basisstek. De anderen zijn niet van het kaliber van Thorgan Hazard, Malanda of Verboom, die zich wel vlug in de ploeg speelden.

Francky Dury nuanceert: “Benteke, Bostyn, Hazard, Isçi en Rosenthal willen we, als opleidingsclub, op iets langere termijn klaarstomen. Dat de andere nieuwkomers, met een onmiddellijke toegevoegde waarde, vooral buitenlanders zijn, is simpel. Sinds de ontbolstering van Hazard en co is het voor ons veel moeilijker om jonge talentvolle Belgen weg te halen bij de Belgische (top)clubs, zeker als ze nog onder contract liggen en/of bij de nationale U19 of U21 aantreden. Zelfs als we ze willen huren, is de aankoopoptie – in tegenstelling tot indertijd bij bijvoorbeeld Verboom – onbetaalbaar. Wij gaan, gezien onze budgettaire limieten, vooral voor jonge en/of meer ervaren eindecontractspelers die kunnen bijdragen tot onze PO1-ambitie, want dat blijft het doel. In België zagen we daarvoor geen opportuniteit, in het buitenland wel.”

DOOR JONAS CRETEUR

Tegen Westerlo stonden slechts drie Belgen aan de aftrap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier