Met 6 op 24 en een 15e plaats beleeft Zulte Waregem zijn slechtste competitiestart ooit – en zaterdag komt Anderlecht op bezoek. Een groot contrast met vorig seizoen toen Essevee met 17 op 24 begon. Toen beschikte het nog over De fauw, Malanda, Hazard, Kums, Conte, Habibou, Leye, Naessens en de eerste zes matchen over Berrier. Négen basisspelers die weg zijn.

In het geval van Kums en Conte tot ergernis van Francky Dury. Het duo werd volgens hem te goedkoop verkocht (1,5 en 1,6 miljoen), maar de technisch directeur moest toegeven aan zijn bestuur, dat krap bij kas zit. Daarom liet het Habibou in januari ook al naar AA Gent gaan (voor een kleine 2 miljoen), kreeg Leye geen nieuw (duur) contract en kon De fauw, die ook zwaar op de loonlast woog, makkelijk naar Club. Zulte Waregem moet immers de eerste fase van zijn vernieuwde stadion én een oefencomplex betalen. De totale kostprijs voor de club bedraagt 4,8 miljoen euro. Bovendien torst(te) het nog de erfenis van Patrick Decuyper. In juli vertelde CEO Willy Naessens aan S/VM dat Essevee “een put van 1,5 miljoen euro” had gedempt.

Al die vertrekkers creëerden echter een nieuwe put, maar dan op sportief vlak. Zij waren vorig seizoen goed voor 71,64 % van de doelpunten en 77,08 % van de assists. Alleen al Hazard had een voet in 65 % van de Esseveegoals. In hun plaats kwam een lading nieuwe spelers. Bovendien waren de eerste nieuwelingen vooral goedkope jongeren zoals Kylian Hazard (18), Jonathan Benteke (19), Isçi (18), Ferreira (21), Aneke (21), Cissako (19), Ekangamene (20), de teruggekeerde Trajkovski (22). Alleen Cissako, gehuurd van Monaco, veroverde een basisstek. De rest speelde minder of niet. Ook Bongonda (18) bereikte niet meer het niveau van play-off 1.

Meermaals klonk het in augustus dan ook: “We missen winnaars, leiders, balvastheid, creativiteit…” Dury corrigeerde dat met de ervaren Jørgensen (30), plus Messoudi (30), Overtoom (28) en Troisi (26). Daardoor steeg de gemiddelde leeftijd van Zulte Waregem van 22,64 jaar op 30 augustus tegen Westerlo naar 26,36 jaar tegen Charleroi. Goed voor het op een na oudste basiselftal van de laatste drie seizoenen.

Als nooit te voren puzzelde Dury de voorbije weken aan zijn team. Hij gebruikte al 22 basisspelers en voerde gemiddeld 3,19 wijzigingen per partij door. Vorig seizoen waren dat er 2,43, het jaar ervoor slechts 1,83. Vooral defensief levert dat problemen op. Gemiddeld slikt Essevee 2,14 tegengoals. Oók een groot verschil met de seizoenen 2012/13 (0,97) en 2013/14 (1,27).

D’Haene speelde dan ook nog maar 150 minuten met zijn maatje Colpaert. Door diens blessures werd de kapitein al aan drie verschillende centrale verdedigers gekoppeld, terwijl hij in de twee voorbije seizoenen bijna onafgebroken naast Colpaert stond. Bovendien is Cissako verdedigend minder stabiel dan De fauw en veranderde het defensieve blok op het middenveld al vijf keer, waardoor de druk op de verdediging steeg.

Nog meer dan de aanvallende productie (1,25 goals per duel) of de mentaliteit die volgens insiders prima is, lag daar het probleem van de voorbije weken.?

DOOR JONAS CRETEUR

Dury moest toegeven aan zijn bestuur, dat krap bij kas zit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier