Aanvallende problemen verwachtte Zulte Waregemtrainer Francky Dury – die bij Genk voor de winterstop liet informeren of toenmalig bankzitter Jelle Vossen overgenomen kon worden – niet ondanks het vertrek van Mbaye Leye. Met Ernest Nfor had hij al een type dat sterk is in duels en de drie posities voorin kan bespelen. De Est Tarmo Neemelo vindt hij eerder een targetspits, een type Cédric Roussel in zijn betere dagen. Chris Makiese, in wie Zulte Waregem al voor het seizoen geïnteresseerd was, maar die toen voor Charleroi koos, is een mix van beiden.

Een week eerder stelde Dury na het plotse vertrek van aanvaller Danijel Subotic de samenwerking met Portsmouth in vraag, maar zaterdag debuteerde een derde speler van Portsmouth, Khaleem Hyland, met verve. Van de 19-jarige centrale middenvelder uit Trinidad en Tobago, die het profiel heeft van Ludwin Van Nieuwenhuyze, wordt meer verwacht dan van het duo Subotic- Andrea Mutombo. Hyland denkt collectief, de andere twee waren egogerichte profielen, zegt Dury . Mutombo, die sinds de uitwedstrijd op Roeselare en de interesse van verschillende makelaars nog moeilijk te sturen viel door Zulte Waregem, wordt deze week naar Engeland teruggestuurd met een onvoldoende op het mentale vlak. Subotic, die vertrok naar een Engelse derdeklasser maar inmiddels al terug is bij Portsmouth, schoot volgens Dury op het technische en tactische vlak tekort voor de Belgische eerste klasse.

Hyland is ook de eerste speler die door Portsmouth zelf werd voorgesteld, zegt clubmanager Vincent Mannaert: “Bij de andere twee hadden zij zelf vraagtekens, maar ze zijn ons niet opgedrongen. Dit is een jongen van wie Portsmouth verwacht dat hij op een dag in de Premier League kan spelen.”

Hans Galjé, die vorige zomer de contacten legde tussen de twee clubs en Hyland dagelijks van training naar zijn gastgezin voert en hem een modelprof noemt, vond Dury’s vraagtekens bij de samenwerking begrijpelijk. “Ik onthoud dat er een communicatieprobleem was met Portsmouth. Mail en gsm volstaan niet, je moet mekaar minstens twee keer per jaar zien.” Mannaert: “Ons uitgangspunt was een zeer los samenwerkingsakkoord. Er zal alleen nog meer tijd en aandacht gestopt worden in het screenen van spelers die wij naar hier willen halen.”

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier