Met de komst van de nieuwe technische directeur Hans Gillhaus zette SV Zulte Waregem een nieuwe stap in zijn ontwikkeling.

Gedelegeerd bestuurder Patrick Decuyper stelde vorige dinsdag met veel trots Hans Gillhaus voor. Een 47-jarige Nederlander die in de jaren tachtig/negentig voor onder meer PSV, Aberdeen, Vitesse en AZ speelde en negen keer international was. Na zijn carrière werd hij scout bij PSV en de laatste zes jaar was hij verantwoordelijk voor de internationale scouting bij Chelsea, waar zijn ex-ploegmaat Frank Arnesen hem lanceerde. Toen Arnesen naar Hamburger SV trok, bleef Gillhaus achter. Hij mocht blijven in Chelsea, op voorwaarde dat hij naar Londen zou verhuizen, maar dat zag de ex-spits, die in Vught bij ’s Hertogenbosch woont, wegens familiale redenen niet zitten.

Gillhaus leek op weg om technisch directeur bij Vitesse te worden – een logische stap gezien de nauwe banden tussen Merab Jordania, de Georgische eigenaar van Vitesse, en Roman Abramovitsj – maar hij zag, na gesprekken met Decuyper en trainer Darije Kalezic, uiteindelijk meer in het ambitieuze project van Zulte Waregem. De Nederlander tekende een driejarig contract, dat op 1 september start.

Gillhaus zal de jeugdopleiding van nabij volgen en wordt verantwoordelijk voor de scouting/transfers. Hij en Kalezic zullen samen het sportieve beleid uitstippelen en rapporteren rechtstreeks aan Decuyper, die meer afstand van de spelers neemt en zich louter op de verhoging van het budget zal richten. De eindbeslissing voor de transfers ligt wel nog bij de gedelegeerd bestuurder en voorzitter Willy Naessens. Sportmanagers Toon Mertens en Eddy Mestdagh, die de voorbije transferperiode mochten onderhandelen met spelers en clubs, moeten opnieuw uitsluitend op de scouting focussen.

Willy Naessens bevestigt dat Gillhaus niet goedkoop is, maar de voorzitter is ervan overtuigd dat de investering zal renderen. “Hans zal zichzelf meer dan terugbetalen. Zijn naam geeft ons imago in het buitenland een boost en door zijn contacten met internationale topmakelaars zullen we op het vlak van transfers heel goede zaken kunnen doen. Wij blijven trouwens mikken op jong toptalent.”

Dat blijkt ook uit de laatste transfers: Jérémy Serwy, een 20-jarige middenvelder die overkomt van Charleroi, kreeg een contract voor twee seizoenen, de 23-jarige Wit-Russische international Mikhail Sivakov (ex-Bate Borisov, Cagliari, Piacenza en Wisla Krakau) mocht een verbintenis voor vier jaar tekenen. Bij het ter perse gaan van dit magazine was Zulte Waregem ook nog op zoek naar een spits.

De vraag rijst of dat allemaal betaalbaar blijft, nadat de club al ‘enkele miljoenen euro’s’ betaalde (dixit Decuyper) voor onder meer Aleksander Trajkovksi, Luka Milunovic en Davy De fauw. Bovendien steeg het budget dit seizoen ‘slechts’ met 600.000 euro, van 7,8 miljoen naar 8,4 miljoen euro. “Een constructie met een makelaarskantoor moet je daar niet achter zoeken, alle spelers zijn honderd procent eigendom van Zulte Waregem”, zegt voorzitter Naessens. “De voorbije jaren hebben wij een grote spaarpot aangelegd en met dat geld investeren we nu in de uitbouw van de club. Vergeet niet dat we de voorbije jaren heel wat spelers met een flinke meerwaarde verkocht hebben en dat we zelfs nog geld moeten ontvangen voor de transfers van Franck Berrier en Nikica Jelavic. Ook Khaleem Hyland hebben we trouwens voor een aardig bedrag verkocht aan Racing Genk.

“We kunnen niet blijven sparen, al zullen we nog altijd wat als reserve houden. De supporters mogen gerust zijn: zolang ik voorzitter ben, zal Zulte Waregem geen euro schulden maken.”

door jonas creteur

“Alle nieuwe spelers zijn honderd procent eigendom van Zulte Waregem.”

Willy Naessens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier