Ondanks de (bijna) zekerheid over het behoud smaakte de 2-2 op Cercle voor Zulte Waregem bijzonder bitter. Een match die symbool stond voor het seizoen van Essevee: opnieuw geen winst tegen een ploeg uit de rechterkolom – met een puntengemiddelde van 1,08 per partij doet alleen… Cercle (0,85) slechter – nadat het voor de achtste keer een voorsprong uit handen gaf. En niet voor het eerst (deels) te wijten aan een onterechte uitsluiting, ditmaal voor Alessandro Cordaro. Na de tweede rode kaart voor Olafur Skúlason staat de teller dit seizoen zelfs al op elf (samen met Lierse het meest van alle eersteklassers).

Essevee richt nu zijn blik op play-off 2. Volgens algemeen manager Eddy Cordier met het doel zo hoog mogelijk te eindigen. “Francky (Dury, nvdr) wil altijd winnen, al zal hij allicht ook wat dingen uitproberen en onze jongeren, afhankelijk van blessures en schorsingen, meer kansen geven met het oog op volgend seizoen.”

Zulte Waregem wil weer mikken op de linkerkolom/play-off 1, maar zal dan het voortdurende geschuif van puzzelstukken dit seizoen (20 inkomende transfers, 34 basisspelers over alle competities) moeten vermijden. “Net daarom hebben we in de wintermercato al geanticipeerd met ervaren twintigers als Cordaro, Kaya en Gimbert, plus de jonge Rossi – jongens die hun meerwaarde al bewezen”, zegt Cordier. “In tegenstelling tot vorig jaar willen we met een stevige kern aan de voorbereiding beginnen, zodat we in augustus niet opnieuw in extremis nieuwe spelers moeten halen.”

Dury gaf wel al aan dat Zulte Waregem nog een kwaliteitsinjectie nodig heeft: “We zijn achteraan kwetsbaar als we hoog verdedigen en missen vooral spelers die het tempo kunnen bepalen en het spel kunnen maken.” Dat gemis wordt nog groter als James Troisi, gehuurd van Juventus en dit seizoen goed voor vijf goals en vier assists, na het seizoen vertrekt. Cordier: “Na de Asian Cup (Troisi maakte er de winning goal in de finale, nvdr) was het snel duidelijk dat James niet zou blijven. De kans is reëel dat ook Monaco Yarouba Cissako (de rechtsachter die al acht assists uitdeelde, nvdr) terughaalt. We zijn dus op zoek naar (eventueel) nieuwe backs en vooral naar versterking voor de centrale as (met name een 8 en een 10, nvdr). Op Mo Messoudi en Louis Bostyn (derde keeper, nvdr) na liggen alle andere spelers onder contract tot minstens eind volgend seizoen. Veel interesse voor hen zal er na deze tegenvallende campagne allicht niet zijn. Sowieso zullen we dus minder moeten puzzelen dan vorig jaar.”

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier