Opvallend hoe Peter Maes zondagavond na de 1-1 van Lokeren op het veld van Zulte Waregem de verdediging opnam van Thorgan Hazard. “Jullie gaan toch niet beweren dat Hazard slécht speelde, zeker?”, aldus de Lokerencoach, nadat de kersverse Gouden Schoen af en toe de neiging had de zaken te forceren.

Francky Dury hevelde tegen Lokeren Hazard na de rust van de tien over naar de linkerflank. Een ingreep die wel eens de oplossing zou kunnen blijken. Dury: “Op die manier kan hij zijn acties hoger inzetten. Op de tien gaat hij de bal te laag vragen, waardoor het moeilijk is om gevaar te creëren.”

Dury gaf afgelopen weekend toe opgelucht te zijn dat de transferperiode erop zit. Thorgan Hazard bleef, op het verlies van JuniorMalanda (Wolfsburg) was geanticipeerd met Skúlason en N’Diaye. Habib Habibou (naar Gent) vervangen is wel een probleem nu Leye en Naessens in de lappenmand liggen.

De nederlaag op OH Leuven bracht Dury nieuwe inzichten. “Aanvallend misten we diepgang door het verlies van Habibou. Idrissa Sylla is een spits voor de zestien, net als Raphaël Cacérès. Daarom drukten we door voor Marvin Pourié (weggehaald bij Kopenhagen,nvdr). Maar die jongen heeft tijd nodig om het juiste ritme te vinden.”

Naast Pourié kwamen drie huurlingen van Málaga: de Panamese verdediger Roberto Chen (19), de Ivoriaanse middenvelder Bobley Anderson (21) en de Kameroense aanvaller Fabrice Olinga (17). Chen, gehaald omdat hij verdedigend polyvalent is, deed het goed in de beker tegen Gent, maar viel tegen Lokeren door de mand als rechtsachter en mocht aan de rust in de kleedkamer blijven. De Panamees kampt nog met overgewicht.

Anderson toonde zich tegen Lokeren wel een onmiddellijke versterking. Niet imposant van gestalte, maar stevig op de benen, een goede vista en prima voeten. Samen met Skúlason en Kums moet hij in een driehoek op het middenveld voor het evenwicht kunnen zorgen dat Hazard toelaat uit te blinken.

Van de nog zeer jonge Olinga wordt veel goeds verteld. Kums is alvast een believer: “Een groot talent dat met zijn techniek en snelheid een wedstrijd kan openbreken.”

Van de drie is enkel Olinga voor volgend seizoen vastgelegd. Dury, naast coach ook sportief directeur van Zulte Waregem, benadrukt dat het níét om een samenwerkingsverband met Málaga gaat. “De contacten met Málaga werden gelegd op stage in Marbella. Ik heb daar een training van hen gevolgd en van het een kwam het ander. Het zijn jonge spelers, maar dat past binnen onze filosofie van jeugdige talenten beter maken, net zoals we met Hazard en Malanda deden. Alleen moet je oppassen met samenwerkingsverbanden: als je een speler helpt ontwikkelen, moet je er zelf ook economisch profijt aan hebben.”

Het is een belangrijk kruispunt waarop Zulte Waregem zich bevindt. Een eigen identiteit creëren, noemt de Trainer van het Jaar dat. Daarbij is een verhoging van het clubbudget prioritair. “Omdat we nu aan ons maximum zitten met een budget van acht miljoen euro. Zo blijft de linkerkolom en af en toe deelname aan play-off 1 een realistische ambitie.

“Willen we de volgende stap zetten in de ontwikkeling van deze club, dan moet onze accommodatie absoluut aangepast worden. Zowel het trainingscomplex als ons stadion. Pas als we thuis voor 14.000 toeschouwers kunnen spelen, kunnen we ons budget verhogen.”

Die twee verbouwingsdossiers gaan de goede kant op. Deze zomer zou er begonnen worden aan de vernieuwing van het jeugd- en oefencomplex en eind februari worden de knopen doorgehakt in het stadiondossier.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier