Met dertien definitief aangetrokken spelers in 2018 plus vijf profcontracten voor beloften wil Zulte Waregem kapitaal op het veld creëren.

24 miljoen euro investeerde Essevee de jongste jaren in de vernieuwing van het Regenboogstadion. Daardoor moest het qua transferbeleid de vinger op de knip houden, vorig seizoen met onder meer ácht huurspelers, onder wie Peter Olayinka (AA Gent), Sander Coopman (Club Brugge) en Idrissa Doumbia (Anderlecht). Nu met de nieuwe hoek/viptribune het voorlopig laatste deel van de stadionrenovatie is afgerond, wil Zulte Waregem meer kapitaal óp het veld opbouwen. Voorbij is de tijd dat het voor andere clubs (huur)spelers opleidt, uit wie die clubs dan later munt slaan.

Dat blijkt uit de dertien nieuwkomers sinds de wintermercato van 2018: op twee ‘oudjes’ na – Thomas Buffel (37, tot 2019) en Johan Bjørdal (32, tot 2020) – kregen ze allemaal, van wie zes spelers jonger dan 25 jaar, een contract voor minstens drie seizoenen, tot 2021. Met de afronding van de transfer van Théo Bongonda, die definitief overkomt van Celta de Vigo en voor vier jaar tekende, investeerde de fusieclub zelfs al vier miljoen euro in nieuwkomers. En daar moet de komende weken nog een spits bij komen.

De A-kern wordt niet alleen van buitenaf versterkt, Zulte Waregem zet ook in op de doorstroming vanuit de eigen jeugd – een pijnpunt de laatste jaren. Onlangs tekenden beloften Ferhat Cakir, Ayman Kassimi, Ewoud Pletinckx en Jannes Van Hecke een profcontract. Van Hecke en ook Mathieu De Smet zullen de komende weken meetrainen met de eerste ploeg. Vorig jaar al kregen Anass Zaroury, Nezar Srifi en Mo Bouchouari (uit de intussen met de klassieke jeugdopleiding samengesmolten Soccer School) een profcontract. Van hen blijft dit seizoen wel alleen Zaroury aan de Gaverbeek, want de optie van Srifi werd niet verlengd en Bouchouari trok naar Anderlecht, omdat hij daar naar eigen zeggen meer toekomstperspectieven ziet. Met paars-wit heeft Zulte Waregem een ‘correcte deal’ gesloten. Algemeen manager Eddy Cordier had graag ook de 16-jarige Koni De Winter gehouden, maar die trekt allicht naar een buitenlandse topclub.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier