Pierre Bilic

Sochaux verving trainer Hantz door Ruty.

Frédéric Hantz boekte als coach heel wat successen met Le Mans. Toen hij als opvolger van Alain Perrin naar Sochaux kwam, waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Maar Hantz is er nooit in geslaagd om ook maar één ogenblik de indruk te wekken dat dit terecht was. De oudere spelers in de groep aarzelden niet om met hem het conflict aan te gaan door erop te wijzen dat zijn trainingen van weinig kwaliteit getuigden of door te benadrukken dat er iets schortte aan zijn motivatievermogen.

Op 1 december besliste het bestuur om het vertrouwen in Hantz op te zeggen. Afgelopen zomer had datzelfde bestuur nochtans 350.000 euro betaald om zijn verbintenis bij Le Mans af te kopen en hem een contract aan te bieden tot 2009, naar verluidt met een van de hoogste salarissen die Sochaux ooit aan een coach betaalde. Het was ondertussen een publiek geheim geworden dat voorzitter Jean-Claude Plessis zo snel mogelijk van Hantz af wilde.

Jean-Claude Ruty (48), een man die tussen 1978 en 1986 als centrale verdediger voor de club speelde en die sinds 1999 aan de slag was als directeur van het opleidingscentrum, krijgt nu de zware opdracht om het team weer op de rails te krijgen. In principe zal hij alleen dienst doen als interimcoach. Ruty vertelde ook al dat het erop aan komt maximaal profijt te halen uit de psychologische en mentale zuurstofinjectie die een club altijd krijgt als een coach vertrekt. “Ik werk al acht jaar voor de club. Precies daarom drong ik erop aan dat dit maar een tijdelijke opdracht is.”

De oud-speler debuteerde alvast met een opmerkelijke 1-2-zege bij FC Metz. “We kwamen naar hier voor de drie punten”, verklaarde hij achteraf. “In het eerste kwartier en na onze openingsgoal speelden we zoals ik had gevraagd. Daarna deed Metz ons behoorlijk veel pijn met zijn combinatievoetbal in één tijd, maar onze spelers zijn mentaal goed overeind gebleven en ze zijn tot het uiterste gegaan. Uiteraard is ook de laatste wedstrijd van 2007, waarin we het opnemen tegen Bordeaux, erg belangrijk. Toch zullen we de voorbereiding daarvan anders aanpakken. Dit succes is een goede springplank om op dit elan door te gaan”, liet hij na afloop van het duel op Metz nog weten.

Juninho, de Braziliaanse middenvelder van Lyon, speelde tegen de Glasgow Rangers zijn vijftigste CL-wedstrijd sinds september 2001. Daarin scoorde hij 15 goals, waarvan 8 op vrije trap. Het rapport: 26 zeges, 13 gelijke spelen en 11 nederlagen.

Grégory Coupet, de doelman van Lyon die zich op 2 augustus blesseerde aan de linkerknie, kondigde aan dat hij pas in 2008 opnieuw zal kunnen spelen.

Patrick Müller, de centrale verdediger van Lyon, scheurde de voorste kruisbanden van zijn rechterknie. De Zwitserse international (76 caps, 3 goals) zal minstens zes maanden onbeschikbaar zijn en mist dus ook Euro 2008.

Gael Givet, de verdediger van Marseille, verzwikte in het CL-duel tegen Liverpool zijn enkel. Hij zal dit jaar niet meer in actie komen.

Vitorino Hilton, de verdediger van Lens, sloot opnieuw bij de groep aan na een lange revalidatieperiode als gevolg van een operatie aan de buikspieren.

Eric Chelle, de Malinese verdediger van Valenciennes, wijst zijn selectie voor de Afrika Cup af.

Kevin Mirallas startte met Rijsel in de basis tegen Saint-Etienne. Hij werd in de 61ste minuut vervangen, toen het al 3-0 stond. Patrick Kluivert bleef de hele wedstrijd op de invallersbank.

Franck Ribéry (24) werd uitgeroepen tot beste Franse voetballer van 2007. De middenvelder van Bayern München haalde 126 punten en laat Thierry Henry (76), Karim Benzema (63), Florent Malouda (60) en Eric Abidal (47) achter zich.

Na de zesde opeenvolgende nederlaag (1-2 tegen Caen) nam Rennes afscheid van coach Pierre Dréossi, die zelf zijn ontslag indiende.

PIERRE BILIC