Huub Stevens nam ontslag bij PSV.

Het imago veranderde op een jaar tijd enorm. Nog geen vier jaar geleden stond de club bij de buitenwacht zowel nationaal als internationaal bekend als de meest stabiele en succesvolle Nederlandse ploeg. Nu moet de lampenclub uit Eindhoven op zoek naar een vijfde coach binnen twee jaar.

De opdracht van Huub Stevens (55) mislukte immers. De trainer, die ruim een jaar geleden door algemeen directeur Jan Reker “een droomkandidaat” werd genoemd, diende vorige week zijn ontslag in. De “klik” met de spelersgroep was weg, zo verklaarde hij. Na negentien speeldagen was de achterstand op koploper AZ opgelopen tot vijftien punten. Stevens kon dan ook niet anders concluderen dan dat hij dit seizoen niet de juiste man op de juiste plaats was. Reker sprak dan weer van “de zwaarste dag uit zijn loopbaan” en een “collectieve schuld”.

Anderhalf jaar geleden werd Reker aangesteld bij PSV. Onder zijn leiding raakte de landskampioen duidelijk in verval. Ronald Koeman vertrok snel naar Valencia, met het duo Jan WoutersSef Vergoossen werd een gekunstelde constructie gevonden als interims. Er ontstond een interne machtsstrijd, met Reker als overwinnaar, want hij kon en mocht een grote schoonmaakoperatie houden.

Stevens wilde de groep graag met strenge hand leiden. Maar de assistenten Wouters en Dwight Lodeweges bleken niet in staat een brug te slaan tussen de nieuwe hoofdtrainer en de spelers. Stevens maakte zichzelf met de week ongeloofwaardiger, door almaar de opstelling te veranderen. Het verzet binnen de selectie groeide. Hij voelde begin november de bui hangen, na uitverlies bij NEC, en besefte dat zijn missie – de titel – zou mislukken. Reker overhaalde hem alsnog te blijven.

Had de clubleiding onvoorwaardelijk zijn coach gevolgd, dan was er tijdens de winterstop afscheid genomen van de ontevredenen Salcido, Méndez, Zonneveld en Koevermans. Dat gebeurde niet. Lodeweges en Wouters nemen tijdelijk over. Oud-international Phillip Cocu, die nu nog stage loopt, zal adviseren.

Edson Braafheid (25) speelde zich in de kijker. De verdediger van FC Twente werd opgeroepen voor het oefenduel van het Nederlandse elftal in en tegen Tunesië op 11 februari. Ook Stijn Schaars (AZ) kreeg net als ploeggenoot David Mendes da Silva een oproeping. Maarten Stekelenburg (Ajax) keert terug.

FC Twente schakelde met 5-1 ADO Den Haag uit in de achtste finales van de KNVB-beker. Ondertussen werd er ook geloot voor de kwartfinales (van 3 tot 5 maart): FC Twente-De Graafschap, Roda JC-FC Volendam, AZ-NAC en Heerenveen-NEC.

FC Dordrecht nam de transfervrije Tristan Peersman (29) onder contract.

Middenvelder Paul Matthijs (32) is aan zijn laatste maanden bezig voor FC Groningen. Peter Andersson (23) werd in Zweden geopereerd aan de linkerknie (gescheurde kruisband en beschadigde mediale band). Hij is zes tot acht maanden out. Martijn Meerdink (32) werd weer opgenomen in de A-kern.

AZ nam de Estse international Ragnar Klavan (23), een linksvoetige verdediger, over van Heracles. Johann Berg Gudmundsson (18), een spits van Breidablik, tekende tot 2012.

Feyenoord maakt het seizoen af met Leon Vlemmings als hoofdtrainer. Dan neemt Mario Been (45) over. Hij tekende tot 2012.

Ajax brak de overeenkomst van verdediger Gregory van der Wiel (20) open tot 2013.

Muslu Nalbantoglu (25), een verdediger zonder club na een mislukt avontuur bij Kayserispor, tekende voor 1,5 jaar bij De Graafschap.

FC Utrecht ontbond de overeenkomst van technisch directeur Piet Buter per 1 februari.

Vitesse huurt de Zweedse spits Lasse Nilsson (27) van Saint-Etienne.

De Braziliaanse doelman Cássio Ramos (21) wordt door PSV verhuurd aan Sparta, dat een vervanger zocht voor de geblesseerde Harald Wapenaar.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier