B ertrand Laquait doen vergeten : er bestaan gemakkelijker opdrachten in het voetbal. De Franse doelman had bij Charleroi de status van monument verworven. De komst van Patrice Luzi werd dan ook met argusogen bekeken. Bij zijn vorige club Moeskroen waren de meningen over hem al behoorlijk verdeeld, want vooral mentaal lijkt er toch iets aan deze keeper te schorten.

Didier Vandenabeele, keeperstrainer bij Moeskroen : “Luzi is een doelman met zeer veel kwaliteiten maar met één groot gebrek : hij raakt veel te vlug uit zijn concentratie. Het geringste brengt hem uit zijn evenwicht en dan zit hij niet goed meer in de match. Ik ben zeer geduldig met hem geweest, we hebben hard gewerkt, maar op het laatste had hij het nog altijd niet begrepen. Ten slotte legde ik in de pers een aantal verklaringen af die hij me bijzonder kwalijk heeft genomen.”

“Geen gemakkelijke jongen, een echte Corsicaan”, zo wordt Luzi getypeerd door Moeskroens algemeen directeur Roland Louf. “Maar goed, ik heb andere goede voetballers gekend met wie het kwaad kersen eten was.” Luzi’s relatie met Christophe Martin, zijn doublure bij Moeskroen, was verre van voorbeeldig te noemen. En hetzelfde geldt voor zijn relatie met de pers. Luzi verdraagt namelijk geen kritiek en na een wedstrijd komt het voor dat zijn enige verklaring luidt : “Ik praat niet met journalisten.”

Tegen Westerlo verdedigde Damien Lahaye het doel van Charleroi nadat Luzi tijdens de wedstrijd en na enkele flaters met een ontwrichte schouder was uitgevallen. Maar ook het optreden van Lahaye was geen denderend succes en zijn invalbeurt van vorig seizoen tegen Lokeren was ook niet bepaald positief in het geheugen blijven plakken.

Op Club Brugge stond dus toch weer Luzi onder de lat, al had die de hele week niet meegetraind. “Dat Luzi zich tegenover mij verontschuldigde omdat hij op deze manier mijn plaats afnam, heb ik wel gewaardeerd”, zegt een voor het overige zeer teleurgestelde Lahaye. Die meende immers gehoord te hebben dat hij ook tegen Club Brugge zijn kans zou krijgen. Maar, zegt coach Jacky Mathijssen, “die belofte heb ik nooit uitgesproken. Ik heb alleen gezegd dat het niet in me opkwam om Fabian Cremers als tweede doelman te verkiezen boven Lahaye. Zodra vaststond dat Luzi weer fit was, zag ik geen enkele reden om hem niet te op te stellen.”

Over de schouderblessure van Luzi rezen wel wat vragen. “Na twee blunders raakt een keeper al eens wat vlugger geblesseerd”, siste keeperstrainer Philippe Vande Walle giftig in de micro van Sporza. Damien Lahaye : “Of Luzi zijn blessure heeft geveinsd ? Dat weet ik niet, daar doe ik liever geen uitspraken over.”

Kortom, Charleroi heeft een keepersprobleem. De herinneringen aan een klasbak als Laquait vervormen uiteraard enigszins de perceptie. Mogelijk wrijft men Luzi bij de tegendoelpunten van Charleroi meer aansprakelijkheid aan dan rechtvaardig is. Maar tot nader order is Patrice Luzi voor de supporters niet de man die zoals Laquait punten pakt voor de ploeg. Erger nog, hij is veeleer de man die punten zal verliezen.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier