Robert Enke verwerkt dood dochter bij Mannschaft.

Hij kende al het gevoel, in een vol stadion te staan vol eenzaamheid. Toen Robert Enke in 2002 nog voor Barcelona voetbalde, zorgde dat voor een prettige gewaarwording bij de doelman. Maar tegen Borussia Dortmund bekroop die gedachte hem opnieuw, nu in iets minder gunstige omstandigheden : terwijl er op de tribunes werd gejubeld, gelachen en gefeest, verwerkte de 29-jarige goalie op zijn eentje de dood van zijn tweejarig dochtertje Lara. Het meisje was geboren met een zwaar hartletsel, onderging afgelopen zomer drie zware operaties maar geen hulp kon baten. Uiteindelijk bezweek ze. Alle emoties op en rond het veld konden hem voor een keer gestolen worden. De doelman van Hannover 96 wilde geen medelijden. Hij wilde zijn beroep verder uitoefenen, ook en vooral om toch even de gedachten te verzetten.

De loopbaan van Enke leest niet als een vrolijk boek, maar kent vreemde kronkels. De grootste teleurstelling in zijn privéleven werd immers twee weken later gevolgd door een oproeping als derde doelman voor de nationale ploeg door bondscoach Joachim Löw. Het contrast is groot. Enke had tijd nodig om alles goed te verwerken, sprak pas vorige donderdag voor het eerst met de pers. In de aanloop naar de oefeninterland tegen Georgië had hij het nog moeilijk, de krop zat duidelijk nog in de keel. Meermaals moest Enke hoesten, om niet in tranen uit te barsten. “Het is onvoorstelbaar hoeveel steun we de laatste weken kregen”, vertelde hij in Die Welt. “Dat deed deugd. De dood van Lara kwam vrij onverwacht, vandaar ook dat ik enkele dagen nodig had om van die schok te bekomen. Het is en blijft een zware klap. Als je bijna dagelijks in het ziekenhuis verblijft en weinig vooruitgang ziet, dan weet je dat elke situatie kritisch kan zijn. Al een tijdje hadden mijn vrouw en ik besloten dat ons leven, ook bij haar dood, verdergaat. Ze betekende veel, we hebben haar liefde en energie proberen geven, maar het mocht niet baten. Nu moeten we ons weer op andere zaken proberen te concentreren, hoe moeilijk dat ook is.”

Voor zijn dochter, die werd geboren met een syndroom aan de linkerhartklep, had Enke de Spaanse tweedeklasser Tenerife – na amper een half seizoen en vele positieve commentaren – verlaten voor Hannover, waar hij sinds het seizoen 2004/05 onder contract ligt. Want daar, aan de medische hogeschool, kon hij terecht bij een van de zeldzame specialisten in deze materie. Twee jaar hebben ze gevochten, maar uiteindelijk dienden ze hun strijd te staken.

Duitsland won het oefenduel in Rostock tegen Georgië met 2-0, na doelpunten van Bastian Schweinsteiger en aanvoerder Michael Ballack. Bondscoach Joachim Löw won daarmee al zijn vier interlands. Enige smet vormde de uitsluiting van Lukas Podolski. Ondertussen werd Bernhard Peters aangesteld als extern adviseur van de Duitse voetbalbond. De bondscoach van de hockeyers, die vorige maand wereldkampioen werden, was begin dit jaar nog kandidaat voor de post van technisch directeur.

Er loopt een nieuw onderzoek naar corruptie in het voetbal. Het parket van Frankfurt onderzoekt momenteel de rol van acht mannen, van wie drie profvoetballers die actief waren in de tweede Bundesliga, de Regionalliga en de Oostenrijkse eerste klasse. De feiten dateren van de zomer van 2005 tot maart 2006. Een 43-jarige Aziaat en een 24-jarige Libanees spelen een hoofdrol. De andere verdachten zijn een 43-jarige Servische oud-trainer, een man met een Pools/Duits paspoort, twee spelers van RW Erfurt en een voetballer van Bayreuth. De benaderde spelers kregen vijfduizend euro als ze niet voluit gingen en tienduizend euro als ze een strafschop veroorzaakten.

Eindelijk eens positief nieuws voor Thomas Doll, de trainer van Hamburger SV dat al dertien opeenvolgende duels niet kon winnen. Rafael van der Vaart keerde pijnvrij terug uit Nederland, waar hij revalideerde van een bovenbeenletsel. Verdediger Guy Demel zal door een scheur in de aanhechting in het bovenbeen, opgelopen in het CL-duel tegen Arsenal, pas na de winterstop weer inzetbaar zijn.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier