Hoelang houdt Claude Puel nog stand?

In de honderdste derby tussen Lyon en Saint-Etienne duwde de leider de zevenvoudige landskampioen weer dieper in het slop. Lyon speelde dominerend, maar kreeg door een goal van Dimitri Payet het deksel op de neus en staat nu verrassend op een degradatieplaats.

Coach Claude Puel krijgt de zwartepiet toegespeeld. Hij kwam aan het roer na de zevende titel in 2008, maar moest met lede ogen toezien hoe Bordeaux en Marseille in 2009 en 2010 met de titel gingen lopen. Enkel het feit dat Lyon in april van dit jaar de halve finale van de Champions League bereikte, was voor Puel een opsteker. Dat de coach ondanks de magere resultaten nog altijd aan het roer staat, komt vooral omdat voorzitter Jean-Michel Aulas altijd in hem geloofd heeft voor het door hen beiden gekoesterde project om te proberen de Champions League te winnen. Het duo was bereid om minder aandacht te besteden aan de competitie en de focus naar het Europese toneel te verleggen. Vandaar ook dat Aulas de jongste twee jaar 24 miljoen euro neertelde voor Lissandro Lopez, 22 voor Yoann Gourcuff, 10 voor Dejan Lovren en 9 voor Jimmy Briand.

Het catastrofale seizoenbegin lijkt Aulas en Puel nu echter uit elkaar te drijven. “In het trainersvak zijn er geen zekerheden”, zei de voorzitter op radio RMC. “Ik denk niet dat het een goed moment is om de trainer te vervangen, maar als ik wist dat ik met een nieuwe coach de titel en de Champions League kon winnen, zou ik niet aarzelen. Midden oktober, na tien speeldagen in de competitie en drie in de Champions League, maken we de balans op.”

Zaterdag schreeuwden de Bad Gones, de harde kern van de fans van Lyon, om het ontslag van Puel. Voor het eerst in 27 jaar voorzitterschap trok Aulas naar de tribune om er lang met hen te babbelen. Puel hield zich ondertussen low profile. “Ik ben nog altijd trainer van Lyon, maar in voetbal kan alles snel veranderen.”

Nice heeft eindelijk de overgang van François Clerc kunnen afronden. De international was einde contract bij Lyon en had niet bijgetekend, maar als gevolg van een aantal recente blessures stonden de clubs niet in de rij om hem in te lijven.

Enkele eersteklassers beten in de zestiende finales van de Ligabeker in het zand. Toulouse, Rennes en Sochaux verloren van clubs uit een lagere afdeling, respectievelijk Boulogne, Guingamp en Bastia. Lens, Nancy en Arles-Avignon werden uitgeschakeld door andere eersteklassers.

Bordeaux blijft erg wisselvallig acteren. Na de mooie 2-0-overwinning tegen Lyon moesten de jongens van Jean Tiganazich tegen Caen tevredenstellen met een 0-0-gelijkspel.

Mevlut Erding, de Turkse spits van PSG die al sinds augustus niet meer heeft gescoord, wordt met de vinger gewezen door zijn medemaats. Ze verwijten hem dat hij te persoonlijk speelt.

Auxerre, dat vorig seizoen als derde eindigde en zo een ticket afdwong voor de Champions League, slaagde er dit seizoen nog niet in om te winnen. Voor de vijfde keer al speelden de blauw-witten gelijk, deze keer tegen Nancy.

Michel Estevan, de trainer van Arles-Avignon die vorige week werd ontslagen, spuwde zijn gal: “Toen we in Parijs uit het hotel kwamen, had ik de indruk dat we op een toeristisch uitstapje waren. De voorzitter was er samen met zijn zoon en zijn kleinzoon …” Ondertussen circuleren de namen van Thierry Laurey (ex Amiens) en Ricardo (ex-Monaco en Bordeaux) als mogelijke opvolgers van Estevan.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier