Als voetballers geen raad meer weten met zichzelf omdat de stress hen dreigt te verlammen, dan grijpen ze graag naar een gemeenschappelijke vijand: de media. Na de ronduit belabberde verrichting van Anderlecht op Standard besloten de spelers een persstop in te lassen. Trainer Ariël Jacobs wist vooraf nergens van, perschef David Steegen maakte de boodschap aan de journalisten over en het intussen ook op de hoogte gebrachte bestuur knikte naar verluidt instemmend bij het genomen besluit. Vreemd want intern ergeren zich een aantal mensen aan de ego’s van spelers die zichzelf schromelijk overschatten en het niet kunnen opbrengen om er wekelijks te staan.

Het heette dat de spelers zich niet correct behandeld voelden. Het zegt veel over de mentale weerbaarheid die in deze cruciale fase van de competitie in de groep schuilt. En het is verbijsterend dat kennelijk niemand binnen de wurgende druk waaronder iedereen staat het hoofd koel houdt en dat soort puberale oprispingen kan verhinderen. De kritiek op het ellendige spel tegen KV Kortrijk zat diep en de opiniërende stukjes over de vier weken schorsing die Marcin Wasilewski na zijn elleboogstoot tegen STVV-middenvelder Peter Delorge kreeg, kwamen ook zwaar aan. Als je als groep sterk staat, weerleg je dat op een volwassen manier met argumenten. Of je antwoordt op het veld. Zwijgen is het wapen van de zwakte.

Dat iedereen in de voetbalsport voor de eigen deur veegt is niet nieuw. Toen Axel Witsel twee en een half jaar geleden Marcin Wasilewski met gestrekt been bijna invalide schopte, stond het hele land in rep en roer. Het was tijd voor bezinning en er moesten ethische commissies worden opgericht. Maar toen Witsel voor tien wedstrijden werd geschorst verzuimde Standard het een voorbeeld te stellen: het ging gewoon in beroep.

Veel te zwaar vinden ze bij Anderlecht nu ook de sanctie die Wasilewski kreeg. Zijn overtreding was nochtans in wezen nog brutaler. Terwijl je er bij de drieste fout van Witsel nog moet van uitgaan dat hij de bal wilde spelen, sloeg de Pool nu gewoon een tegenspeler met de ellenboog knock-out, terwijl de bal niet in de buurt was. Dat is een stijlrijke club als Anderlecht, die altijd al koketteerde met ethiek, onwaardig. Maar ook nu werd er intern nauwelijks opgetreden. De spelers mogen nu zelfs een persstop afkondigen. Het is een belachelijk stukje kindertheater, met een aantal verwende pseudovedetten in de hoofdrol. En er wordt wel heel veel heisa gemaakt rond Wasilewski, een voetballer die veel meer opvalt door houterigheid dan door de zwier die het spel van Anderlecht zou moeten kenmerken.

Veel beter dan de aandacht af te leiden en de schuld af te wentelen, zou Anderlecht eraan doen zichzelf een spiegel voor te houden. Paars-wit speelde geëngageerd op Sclessin, maar dat was het dan ook. Er kwam geen opbouw van achteruit, geen aanvoer en toevoer vanuit het middenveld en de spitsen geraakten zo nooit in de wedstrijd. Er waren veel overtredingen, een festival van slechte passes en een opeenstapeling van technische slordigheden. In de reguliere competitie haalde Anderlecht tegen de vijf tegenstanders in play-off 1 in tien wedstrijden 28 punten op 30, nu dus twee op zes.

Het heette dat Anderlecht dit seizoen het beste voetbal speelde van de laatste tien jaar. De grote voorsprong op de concurrentie vertekende de werkelijkheid, Anderlecht leek fluitend op de titel af te stormen, tot de Europese uitschakeling door AZ voor wonden zorgde. Overrompelend was het spel voordien nochtans niet altijd geweest. Zeker buitenshuis niet waar de Brusselaars slechts zeven van de vijftien matchen wonnen en dit nooit met meer dan één goal verschil.

Het is de vraag of de vermoeid ogende Ariël Jacobs nu nog een recept vindt om zijn ploeg weer op te richten. Vier en een half jaar in het Astridpark hebben hem zwaar getekend. Het is knap dat Jacobs overeind bleef in een club waarin zelfs de meest intelligente bestuurders steeds weer als supporters reageren. In plaats van spelers met een te hoog zelfbeeld tot de orde te roepen.

Bekijk elke week de vlog van

Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om

9.10 uur in Lilaleen op Joe FM

door jacques sys

Steeds weer reageren bestuurders als supporters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier