10 grote sportverrassingen van 2014

© Reuters

Wie dit in januari van dit jaar voorspeld had, was toen wellicht voor gek verklaard.

Brazilië tegen Duitsland: 1 – 7

Brazilië had een droom: voor eigen volk een zesde wereldtitel in het voetbal behalen. Duitsland, tegenstander van de Goddelijke Kanaries in de halve finale, stak daar evenwelop spectaculaire wijzeeen stokje voor. Het Duitse team had bloed geroken toen het in de eerste helft in een handvol minuten 4 keer kon scoren en denderde ook na de pauze meedogenloos verder naar 7-0.

De late Braziliaanse tegengoal kon de eer niet meer redden: in het stadion zaten duizenden supporters met tranen in de ogen, voor de televisie schudden miljoenen voetbalfans wereldwijd vol ongeloof en verbazing het hoofd.

Spanje uitgeschakeld na twee groepsduels

Ook het Spaanse nationale elftal had hoge verwachtingen van het WK voetbal. Het begon aan het tornooi met dezelfde solide en standvastige basis als waarmee het in 2008 en 2012 Europees kampioen en in 2010 wereldkampioen werd. Sinds het EK in 2008 voerde het land dan ook bijna onafgebroken de FIFA-ranglijst aan.

Op het WK werd snel duidelijk dat de Spaanse gloriedagen abrupt tot een einde waren gekomen, met een pijnlijke nederlaag (5-1) tegen Nederland in de eerste groepswedstrijd en verlies tegen Chili (2-0) in de tweede. Zo werd de regerende wereldkampioen na amper twee wedstrijden uit het tornooi gekegeld – en dat voor het eerst in de geschiedenis.

Arjen Robben en Wesley Sneijder van Nederland vieren een doelpunt tegen de Spaanse keeper Iker Casillas.
Arjen Robben en Wesley Sneijder van Nederland vieren een doelpunt tegen de Spaanse keeper Iker Casillas.© REUTERS

Wawrinka wint Australian Open, Cilic US Open

Aan de hegemonie van de grote vier in het mannentennis lijkt dit jaar onverwacht een einde te zijn gekomen. Tussen 2004 en 2013 werden maar liefst 37 van de 40 grand slams gewonnen door Federer (16), Nadal (13), Djokovic (6) en Murray (2).

In 2014 gingen twee titels naar nieuwkomers: in Australië won de Zwitser Stanislas Wawrinka, in New York kaapte de Kroaat Marin Cilic (op dat moment het nummer 16 van de wereld) de eindzege weg.

Thibaut Courtois is de onbetwiste nummer 1 bij Chelsea

Toen Thibaut Courtois na een wonderbaarlijk seizoen bij Atletico Madrid naar Chelsea verhuisde, werd gevreesd dat hij in de schaduw van de grote Petr Cech niet meer aan spelen zou toekomen.

Zijn palmares en de tonnen ervaring op zijn jonge leeftijd – hij is nog steeds maar 22 – hadden anders kunnen doen vermoeden. Na zes maanden bij The Blues draagt hij nog steeds het rugnummer 13, maar is in het doel uitgegroeid tot de onbetwiste nummer één, tot grote vreugde van coach José Mourinho. Zijn verdiensten bij Chelsea en de Rode Duivels leverden hem als eerste Belgische voetballer de titel ‘Sportman van het Jaar’ op.

Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali© Belga Image

Vincenzo Nibali wint Tour de France

De Tour van 2014 zou volgens kenners uitdraaien op een ultiem duel tussen Alberto Contador en Chris Froome. Tegenkanting zou moeten komen van Andy Schleck, terwijl ook Jurgen Van den Broeck zou meestrijden voor een podiumplaats.

De kampioenen vielen echter als vliegen en de ontketende Vincenzo Nibalimocht uiteindelijk met de gele trui pronken op de Champs-Élysées. Niemand had daar vooraf zijn geld op verwed, maar na zijn eindoverwinning in de Ronde van Italië in 2013 en zijn tweede plaats in de Ronde van Spanje had dat misschien niet mogen verbazen.

Israël leidt de EK-kwalificatiegroep van België

Dit kon u moeilijk voorspeld hebben in januari, want de loting voor de kwalificatie van het EK voetbal in 2016 vond pas plaats in februari. Maar als u had geweten dat Bosnië-Herzegovina, Israël, Wales, Cyprus en Andorra de tegenstanders van de Rode Duivels zouden worden, dan wist u zonder twijfel dat België de torenhoge favoriet zou zijn.

Na vier speeldagen staat merkwaardig genoeg Israël aan de leiding en België pas vierde, na Wales en Cyprus. De wedstrijd Israël – België moet dan wel nog worden ingehaald, van het nummer 4 van de wereld kon meer worden verwacht dan een schamele 5 punten op 9.

Anderlecht wordt landskampioen

Het seizoen 2013-2014 begon voor Anderlecht als een overgangsjaar, maar leek steeds meer uit te draaien op een rampjaar. In de heenronde schipperde de ploeg tussen de vierde en vijfde plaats en in de groepsfase van de Champions League eindigde ze als laatste, onder andere na een smadelijke nederlaag tegen Paris Saint-Germain (0-5).

Anderlecht eindigde de reguliere competitie op de derde plaats met 10 punten achterstand op leider Standard en zonder trainer John van den Brom. Toch vond de club een tweede adem in de play-offs en kroonde zich op 18 mei als bij wonder tot landskampioen.

David Goffin
David Goffin© Belga Image

David Goffin eindigt het jaar op een zucht van de top 20

Tijdens Roland Garros in 2012 had David Goffin al laten zien dat hij veel potentieel heeft, toen hij in de vierde ronde van Federer een set afsnoepte. Die druk en verwachtingen werden hem schijnbaar te veel, want in 2013 geraakte hij zelden verder dan de eerste ronde in een tornooi. Door een blessure viel zijn eindejaar helemaal in het water en belandde hij op plaats 113 op de wereldranglijst.

Sinds hij de voorbije zomer koos voor lager gekwalificeerde challenger-tornooien, gaat de weg opnieuw steil omhoog: hij won 3 titels op dat circuit, 2 ATP-titels en was finalist in Bazel. En zo is hij ineens het nummer 22 van de wereld.

Het werelduurrecord wordt tweemaal verbroken

Het magische werelduurrecord – op een wielerbaan een zo groot mogelijke afstand afleggen in een uur – van Eddy Merckx uit 1972 werd pas in 2000 van de tabellen gereden door de Brit Chris Boardman. In 2005 deed de onbekende Tsjech Sosenka na enkele mislukte pogingen nog iets beter.

Sinds de internationale wielerbond UCI de regels in juni van dit jaar aanpaste, lijkt er geen einde te komen aan de intenties om het record nog scherper te stellen: op 18 september lukte het Jens Voigt, op 30 oktober de Oostenrijker Matthias Brändle. In 2015 staan al zeker 7 nieuwe pogingen gepland, onder andere van Bradley Wiggins en Thomas Dekker.

Jelle Vossen trekt naar het buitenland

Jelle Vossen groeide snel uit tot de onbetwiste sterkhouder van Racing Genk. In 2010 scoorde hij maar liefst 14 keer in elf wedstrijden en was zo een van de meest efficiënte spitsen van Europa. Zijn ambitie lag dan ook al snel buiten onze landsgrenzen.

De interesse van buitenlandse clubs was er wel, maar de talrijke onderhandelingspogingen liepen telkens weer spaak. Deze zomer kon in extremis toch een overeenkomst afgesloten worden met de Engelse tweedeklasser Middlesbrough en had hij zijn transfer naar Engeland eindelijk beet. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content