Met een duel tegen Luxemburg sluiten de Rode Duivels vanavond in Genk hun eerste voorbereidingsweek in de aanloop naar het WK af. Morgenavond vliegt het hele gezelschap naar Stockholm, waar zondag een tweede keer wordt geoefend, tegen Zweden.

Welk elftal brengt Marc Wilmots vanavond in Genk, in een uitverkochte Crystal Arena op de been? Eentje dat dicht zal aansluiten bij de ploeg die op het WK aan de aftrap zal komen, vermoeden we, afgaande op de trainingen en op wat Wilmots tijdens de perscontacten losliet.

In doel is het wat sukkelen. Nummer één, Thibaut Courtois, is er nog niet bij, na een lang seizoen bij Atlético. Nummer twee, Simon Mignolet, heeft een kleine verrekking in de buurt van het bekken en neemt allicht, met het oog op het WK, geen risico. Nummer drie, Koen Casteels, knokt terug na een scheenbeenbreuk, nummer vier, Silvio Proto, brak zijn pols. Dus staat vanavond nummer vijf in doel, Sammy Bossut. En zit nummer zes, Tomas Kaminski, op de bank. Het kan verkeren, waar ooit veel rijkdom leek, is het nu even afwachten.

De verdediging zal veel weghebben van de vier die op dinsdag 17 juni in Belo Horizonte Algerije partij moeten geven. Dat is mét Alderweireld op rechts, twee dagen na de finale van de Champions League op zoek naar nog wat meer speelminuten. Dat is ook mét Kompany naast Vermaelen centraal achterin, en mét Vertonghen op links. Drie van de vier kwamen de voorbije maanden niet veel in actie, zodat ze elke minuut kunnen gebruiken.

Witsel, Fellaini en... : dat is op het middenveld de vraag. Dat kan Defour worden, iets waar Wilmots op het einde van zijn kwalficatiecampagne (Schotland en Kroatië) naar terug greep, maar, gezien de tegenstander, zou het ons niet verbazen als Wilmots Kevin De Bruyne op die plaats uitspeelde, in een rol van spelmaker. De Bruyne, tijdens de kwalificaties vaak vanaf rechts, kan die rol aan. In dat geval komt Mirallas op rechts in de ploeg. Hij miste met een liesletsel de laatste drie wedstrijden van het Engelse kampioenschap, zijn laatste match dateert van zondag 20 april. Enig ritme is dus ook welkom, vandaar ook het interessante van die variant. Start je met De Bruyne, dan tast Mirallas nog een weekje langer in het duister. Romelu Lukaku centraal en Eden Hazard vanaf links lijken de andere logische opties. Na de zestigste minuut is er dan allicht tijd voor wat anderen, onder meer het langverwachte debuut van Januzaj en in de slotfase Divock Origi.

Het zou een logische start zijn: na een weekje aanloop tegen een op papier niet moeilijke tegenstander de spelers weer ritme laten opdoen. In afwachting van wat steviger werk. Moeten we er conclusies aan verbinden? Neen. Het is vanavond ernst, maar nog geen bittere noodzaak. En neen, Luxemburg is Zambia niet, 9-0 wordt het nooit. Wilmots nuanceerde de resultaten tegen Japan en Colombia, hij zal het ook wel met dit doen.

Peter t'Kint

Met een duel tegen Luxemburg sluiten de Rode Duivels vanavond in Genk hun eerste voorbereidingsweek in de aanloop naar het WK af. Morgenavond vliegt het hele gezelschap naar Stockholm, waar zondag een tweede keer wordt geoefend, tegen Zweden. Welk elftal brengt Marc Wilmots vanavond in Genk, in een uitverkochte Crystal Arena op de been? Eentje dat dicht zal aansluiten bij de ploeg die op het WK aan de aftrap zal komen, vermoeden we, afgaande op de trainingen en op wat Wilmots tijdens de perscontacten losliet. In doel is het wat sukkelen. Nummer één, Thibaut Courtois, is er nog niet bij, na een lang seizoen bij Atlético. Nummer twee, Simon Mignolet, heeft een kleine verrekking in de buurt van het bekken en neemt allicht, met het oog op het WK, geen risico. Nummer drie, Koen Casteels, knokt terug na een scheenbeenbreuk, nummer vier, Silvio Proto, brak zijn pols. Dus staat vanavond nummer vijf in doel, Sammy Bossut. En zit nummer zes, Tomas Kaminski, op de bank. Het kan verkeren, waar ooit veel rijkdom leek, is het nu even afwachten. De verdediging zal veel weghebben van de vier die op dinsdag 17 juni in Belo Horizonte Algerije partij moeten geven. Dat is mét Alderweireld op rechts, twee dagen na de finale van de Champions League op zoek naar nog wat meer speelminuten. Dat is ook mét Kompany naast Vermaelen centraal achterin, en mét Vertonghen op links. Drie van de vier kwamen de voorbije maanden niet veel in actie, zodat ze elke minuut kunnen gebruiken. Witsel, Fellaini en... : dat is op het middenveld de vraag. Dat kan Defour worden, iets waar Wilmots op het einde van zijn kwalficatiecampagne (Schotland en Kroatië) naar terug greep, maar, gezien de tegenstander, zou het ons niet verbazen als Wilmots Kevin De Bruyne op die plaats uitspeelde, in een rol van spelmaker. De Bruyne, tijdens de kwalificaties vaak vanaf rechts, kan die rol aan. In dat geval komt Mirallas op rechts in de ploeg. Hij miste met een liesletsel de laatste drie wedstrijden van het Engelse kampioenschap, zijn laatste match dateert van zondag 20 april. Enig ritme is dus ook welkom, vandaar ook het interessante van die variant. Start je met De Bruyne, dan tast Mirallas nog een weekje langer in het duister. Romelu Lukaku centraal en Eden Hazard vanaf links lijken de andere logische opties. Na de zestigste minuut is er dan allicht tijd voor wat anderen, onder meer het langverwachte debuut van Januzaj en in de slotfase Divock Origi. Het zou een logische start zijn: na een weekje aanloop tegen een op papier niet moeilijke tegenstander de spelers weer ritme laten opdoen. In afwachting van wat steviger werk. Moeten we er conclusies aan verbinden? Neen. Het is vanavond ernst, maar nog geen bittere noodzaak. En neen, Luxemburg is Zambia niet, 9-0 wordt het nooit. Wilmots nuanceerde de resultaten tegen Japan en Colombia, hij zal het ook wel met dit doen. Peter t'Kint