Alleen al het vernoemen van de Angliru zorgt voor een koude rilling bij het wielerpeloton. Zaterdag is het weer zover: de zesde maal dat de imposante berg, gelegen in het noorden van Spanje, beklommen wordt tijdens de Vuelta - de eerste keer was in 1999.

Het valt te verwachten dat in deze voorlaatste rit de beslissing valt voor de eindzege in deze 68e editie van de Ronde van Spanje.

Protest

Waarom de wielrenners de Angliru zo vrezen valt het best uit te drukken in cijfers: 12,5 kilometer klimmen aan gemiddeld 10,13 procent stijgingspercentage, met onmenselijke stukken waarbij de hellingsgraad stijgt tot maar liefst 24 procent. Ook het feit dat het zwaarste gedeelte pas na de helft van de beklimming volgt, komt bij de meeste renners hard aan.

In 2002, toen een ware stortregen voor extra pigment zorgde, kwam er zelfs protest vanuit het peloton. David Millar bijvoorbeeld stapte net voor de finish van zijn fiets en leverde zijn rugnummer in, een symbolische opgave.

Beelden van de allereerste keer beklimming van de Alto del Angliru in de Vuelta, een duel tussen Jan Ullrich, Pavel Tonkov en Abraham Olano:

En beelden van de epische finale in 2002 (slotfase vanaf minuut 35:00):

Alleen al het vernoemen van de Angliru zorgt voor een koude rilling bij het wielerpeloton. Zaterdag is het weer zover: de zesde maal dat de imposante berg, gelegen in het noorden van Spanje, beklommen wordt tijdens de Vuelta - de eerste keer was in 1999. Het valt te verwachten dat in deze voorlaatste rit de beslissing valt voor de eindzege in deze 68e editie van de Ronde van Spanje. ProtestWaarom de wielrenners de Angliru zo vrezen valt het best uit te drukken in cijfers: 12,5 kilometer klimmen aan gemiddeld 10,13 procent stijgingspercentage, met onmenselijke stukken waarbij de hellingsgraad stijgt tot maar liefst 24 procent. Ook het feit dat het zwaarste gedeelte pas na de helft van de beklimming volgt, komt bij de meeste renners hard aan.In 2002, toen een ware stortregen voor extra pigment zorgde, kwam er zelfs protest vanuit het peloton. David Millar bijvoorbeeld stapte net voor de finish van zijn fiets en leverde zijn rugnummer in, een symbolische opgave. Beelden van de allereerste keer beklimming van de Alto del Angliru in de Vuelta, een duel tussen Jan Ullrich, Pavel Tonkov en Abraham Olano:En beelden van de epische finale in 2002 (slotfase vanaf minuut 35:00):