Uit het magazine

Maandag start in Boedapest het EK zwemmen, de laatste grote test voor de Olympische Spelen. Voorlopig zijn daarvoor slechts twee Belgische zwemmers geplaatst: Louis Croenen en Fanny Lecluyse. Ronald Gaastra (61), hoofdcoach van de Vlaamse Zwemfederatie, blikt vooruit en weerlegt alle kritiek.

Op drie maanden van de start van de Olympische Spelen in Tokio heeft de Japanse regering opnieuw de noodtoestand uitgeroepen in Tokio en drie andere regio's, waar het aantal nieuwe coronabesmettingen snel toeneemt. Dat heeft de Japanse premier Yoshihide Suga vrijdag aangekondigd. In juli gaan in Tokio de Olympische Spelen van start.

Statistiekenbureau Gracenote voorspelt dat de Belgische delegatie komende zomer op de Olympische Spelen in Tokio (23 juli - 8 augustus) huiswaarts keert met elf medailles. Dat zouden er bijna dubbel zoveel zijn als op de vorige Spelen in 2016 in Rio de Janeiro.

De vaccinatie van sporters die komende zomer deelnemen aan de Olympische of Paralympische Spelen gaat vrijwel zeker deze week al van start. "We hebben de laatste dagen goede vorderingen gemaakt", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF.

Luca Brecel (WS-47) heeft zich maandag in het English Institute of Sport in Sheffield voor de vierde en laatste kwalificatieronde van het wereldkampioenschap snooker geplaatst. De 26-jarige Limburger deed dat door Mark King (WS-50) met 6-3 te verslaan.

Badr Achab (WT-9) heeft zaterdag op het EK taekwondo in het Bulgaarse Sofia brons veroverd in de klasse tot 74 kilogram. De 19-jarige Brusselaar won in de eerste ronde met 32-6 van de Moldaviër Andrei Gritcan (WT-468) en in de kwartfinales met 8-7 van de Oekraïner Kostia Kostenevych (WT-59), maar moest dan met 18-11 het onderspit delven voor de Bosniër Nedzad Husic (WT-322).