10 conclusies van het voorbije volleyseizoen

© Belga Image

Knack Roeselare en Volley behappy2 Asse-Lennik spelen de finale van de play-offs in het volleybal. Sport/Voetbalmagazine deelt bij wijze van opwarmer voor die apotheose al tien ‘prijzen’ uit.

Revelatie club

Promovendus Volley Haasrode Leuven werd vooraf door velen beschouwd als het zwakke broertje in de Ethias Volley League. Onterecht, zo bleek. Met bij momenten uitstekend volleybal oogstten coach Kris Eyckmans en zijn amateurspelers – drie studenten en acht voltijds werkenden – veel lof én schopten ze het tot in de play-offs.

Teleurstelling club

Foute keuzes bij de samenstelling van de ploeg en de technische staf zorgden bij Noliko Maaseik voor veel wrijving en erg onregelmatige (lees: geregeld ronduit slechte) prestaties. Voor het tweede jaar op rij deed de recordkampioen niet mee voor de prijzen.

Teleurstelling speler

Marien Moreau was soms niet af te stoppen, maar al te vaak liet de gelaten ogende Fransman van Antwerpen het compleet afweten. Spelverdeler Dardan Lushtaku bleek – zacht uitgedrukt – geen aanwinst voor Maaseik. Dat hij overweegt om volgend seizoen in een lager aangeschreven competitie (Zweden) receptiehoek te gaan spelen, zegt voldoende.

Revelatie speler

Jasper Diefenbach toonde vorig seizoen al zijn waarde bij Puurs. Bij Asse-Lennik bevestigde hij met brio. Twee jaar geleden nog bankzitter in de Liga B viel middenman Niels Huysegoms dit seizoen vaak in positieve zin op bij revelatie Haasrode Leuven.

Beste speler

Robin Overbeeke kende in het verleden veel hoogtes en laagtes. Dit seizoen speelde de Nederlandse hoofdaanvaller constant op een hoog niveau. De tandem Eemi Tervaportti – Hendrik Tuerlinckxpresteerde andermaal sterk bij Roeselare. Wordt Tuerlinckx op 27 april tijdens de Volleyproms voor de derde keer op rij verkozen tot Volleyballer van het Jaar of gaat de prijs dit jaar naar de Finse spelverdeler?

Topscorer (*)

Robin Overbeeke maakte 382 punten in de reguliere competitie, 40 meer dan Yacine Louati (Menen) en Jonas Kvalen (Puurs).

Beste aanval (*)

75 van de 116 aanvallen, ofte 64,65 %, van Pieter Coolman(Roeselare) waren goed voor een punt. Bas van Bemmelen (Antwerpen) scoorde 64,29 %, Joppe Paulides 63,09 %.

Beste blok (*)

Logischerwijze ook hier drie middenmannen bovenaan. Jasper Diefenbach scoorde 60 killblocks, Niels Huysegoms en Jelle Sinnesael (Menen) elk 56.

Beste service (*)

Yacine Louati sloeg het vaakst een ace. Tegenover zijn 31 aces staan wel 53 foute opslagen. Marien Moreau was goed voor 25 aces en 39 foute opslagen, Daan van Haarlem (Menen) voor 24 aces en 29 foute opslagen.

Beste receptie (*)

Stijn Dejonckheere (Roeselare) leverde 71,3 % (159 op 223) van zijn recepties perfect aan, Julien Lemay (Menen) 68,44 % en Gijs Jorna (Antwerpen) 67,13 %.

(*) Cijfers Ethias Volley Liga

Roel Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content