De afvaardiging van de sporters rekent erop dat de Russen op korte termijn weer worden geschorst wegens het schenden van afspraken in het kader van de rehabilitatie na het omvangrijke dopingschandaal.

'Alleen deze actie zal in de ogen van de atleten geschikt en gepast zijn. Alles wat minder is, zal als het falen van WADA worden beschouwd om in het belang van de schone sporters op te treden', betoogt de WADA-atletencommissie, die 'buitengewoon teleurgesteld' is dat de Russische autoriteiten de termijn van 31 december niet hebben gehaald.

Eerder op woensdag nam een groep van zestien nationale antidopingagentschappen al hard stelling tegen de Russen. Deze instanties vinden het eveneens onacceptabel dat het Russische antidopingagentschap Rusada zich ondanks toezeggingen niet heeft gehouden aan de afspraken met WADA.

Het Wereldantidopingagentschap gaf de Russen tot en met 31 december de tijd om de opgevraagde data vrij te geven, maar volgens het WADA heeft Rusland de deadline laten verstrijken zonder in actie te komen. Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sochi 2014.

In september 2018 besloot het WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen. Een van die voorwaarden was volledige inzage in gegevens van het dopinglab in Moskou, en daar is niet aan voldaan.

WADA komt later deze maand bijeen en neemt dan een besluit over Rusada. Als het aan de atletencommissie van WADA en de groep van zestien nationale antidopingagentschappen ligt, wacht het bestuur van WADA die vergadering niet af en wordt Rusland onmiddellijk weer geschorst.

De afvaardiging van de sporters rekent erop dat de Russen op korte termijn weer worden geschorst wegens het schenden van afspraken in het kader van de rehabilitatie na het omvangrijke dopingschandaal.'Alleen deze actie zal in de ogen van de atleten geschikt en gepast zijn. Alles wat minder is, zal als het falen van WADA worden beschouwd om in het belang van de schone sporters op te treden', betoogt de WADA-atletencommissie, die 'buitengewoon teleurgesteld' is dat de Russische autoriteiten de termijn van 31 december niet hebben gehaald. Eerder op woensdag nam een groep van zestien nationale antidopingagentschappen al hard stelling tegen de Russen. Deze instanties vinden het eveneens onacceptabel dat het Russische antidopingagentschap Rusada zich ondanks toezeggingen niet heeft gehouden aan de afspraken met WADA. Het Wereldantidopingagentschap gaf de Russen tot en met 31 december de tijd om de opgevraagde data vrij te geven, maar volgens het WADA heeft Rusland de deadline laten verstrijken zonder in actie te komen. Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sochi 2014. In september 2018 besloot het WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen. Een van die voorwaarden was volledige inzage in gegevens van het dopinglab in Moskou, en daar is niet aan voldaan. WADA komt later deze maand bijeen en neemt dan een besluit over Rusada. Als het aan de atletencommissie van WADA en de groep van zestien nationale antidopingagentschappen ligt, wacht het bestuur van WADA die vergadering niet af en wordt Rusland onmiddellijk weer geschorst.