In februari 2013 maakte het brede publiek kennis met Bart Swings. Amper 22 toen, maar al goed voor een bronzen plak op het WK allround (alle klassementen samen) in het Noorse Hamar. Verrassend, want de student burgerlijk ingenieur zette amper drie jaar voordien voor het eerst voet op een ijspiste. 'Die medaille opende mijn ogen. Ik wist dat mijn grote droom, deelnemen aan de Olympische Spelen en er kampen voor de medailles, mogelijk was,' zegt hij in een interview met De Zondag. Een uittreksel:

Hoe lang is het geleden dat België een medaille haalde op Olympische Winterspelen?

Dat moet van Bart Veldkamp geleden zijn. Ik denk dat dat in Nagano was, in 1998.

Klopt, brons op de 5.000 meter schaatsen. In februari 2018 zijn de Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Word jij zijn opvolger?

Dat is het doel, ja. Daar moet ik top zijn. Op de vorige Spelen in Sotchi was ik vierde op de 5.000 en vijfde op de 10.000 meter. Dan weet je dat vier jaar later een medaille het minimum moet zijn. Ik heb vier kansen: de 1.500 meter, de 5.000 meter, de 10.000 meter én de massastart. Dat laatste is nieuw. Ik denk dat ik hierin voordeel kan halen uit mijn skeelertechnieken.

Wat is deze winter je objectief?

Dit seizoen moet een blauwdruk worden van volgend seizoen. Dezelfde trainingskampen, dezelfde wedstrijden, alles uittesten. Sportief wordt het WK afstanden de belangrijkste afspraak (waar geen allround-klassement is, net zoals op de Spelen, red). Dat vindt plaats in februari. Een medaille is het doel.

Kan jij de Nederlandse legende Sven Kramer al kloppen, denk je?

Ik zeg niet dat dat onmogelijk is. Al zou ik dat liever volgende winter doen. (lacht) Zijn grote kwaliteit is een wedstrijd lang in hetzelfde patroon blijven schaatsen. Hij beheerst die techniek zó goed, hij kent nooit een minder moment. Je weet in welke tijd hij zal finishen. Zo zet hij grote druk op de tegenstander. Dat moet ik nog beter beheersen.

Om je voorbereiding op Sotchi te betalen, deed je een crowdfunding. Bart Veldkamp zei daarover in Humo dat jij Nederlander was geworden mocht dat niet gelukt zijn?

Nederlander worden? Neen

Neen, dat denk ik niet. Ik zou waarschijnlijk wel het Nederlands traject gevolgd hebben in een Nederlands team. Maar Nederlander worden, neen. Dan moet je elke week kwalificatiewedstrijden schaatsen om te mogen deelnemen aan belangrijke wedstrijden, want daar zijn zoveel goede schaatsers. Als Belg kan ik mij rustig voorbereiden. Nu, die crowdfunding was wel heel belangrijk. De oprichting van het team Stressless, waar ik drie jaar voor geschaatst heb, was een gevolg daarvan.

Lees het volledige interview op dezondag.be.

In februari 2013 maakte het brede publiek kennis met Bart Swings. Amper 22 toen, maar al goed voor een bronzen plak op het WK allround (alle klassementen samen) in het Noorse Hamar. Verrassend, want de student burgerlijk ingenieur zette amper drie jaar voordien voor het eerst voet op een ijspiste. 'Die medaille opende mijn ogen. Ik wist dat mijn grote droom, deelnemen aan de Olympische Spelen en er kampen voor de medailles, mogelijk was,' zegt hij in een interview met De Zondag. Een uittreksel:Hoe lang is het geleden dat België een medaille haalde op Olympische Winterspelen? Dat moet van Bart Veldkamp geleden zijn. Ik denk dat dat in Nagano was, in 1998.Klopt, brons op de 5.000 meter schaatsen. In februari 2018 zijn de Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Word jij zijn opvolger? Dat is het doel, ja. Daar moet ik top zijn. Op de vorige Spelen in Sotchi was ik vierde op de 5.000 en vijfde op de 10.000 meter. Dan weet je dat vier jaar later een medaille het minimum moet zijn. Ik heb vier kansen: de 1.500 meter, de 5.000 meter, de 10.000 meter én de massastart. Dat laatste is nieuw. Ik denk dat ik hierin voordeel kan halen uit mijn skeelertechnieken.Wat is deze winter je objectief? Dit seizoen moet een blauwdruk worden van volgend seizoen. Dezelfde trainingskampen, dezelfde wedstrijden, alles uittesten. Sportief wordt het WK afstanden de belangrijkste afspraak (waar geen allround-klassement is, net zoals op de Spelen, red). Dat vindt plaats in februari. Een medaille is het doel.Kan jij de Nederlandse legende Sven Kramer al kloppen, denk je? Ik zeg niet dat dat onmogelijk is. Al zou ik dat liever volgende winter doen. (lacht) Zijn grote kwaliteit is een wedstrijd lang in hetzelfde patroon blijven schaatsen. Hij beheerst die techniek zó goed, hij kent nooit een minder moment. Je weet in welke tijd hij zal finishen. Zo zet hij grote druk op de tegenstander. Dat moet ik nog beter beheersen.Om je voorbereiding op Sotchi te betalen, deed je een crowdfunding. Bart Veldkamp zei daarover in Humo dat jij Nederlander was geworden mocht dat niet gelukt zijn? Neen, dat denk ik niet. Ik zou waarschijnlijk wel het Nederlands traject gevolgd hebben in een Nederlands team. Maar Nederlander worden, neen. Dan moet je elke week kwalificatiewedstrijden schaatsen om te mogen deelnemen aan belangrijke wedstrijden, want daar zijn zoveel goede schaatsers. Als Belg kan ik mij rustig voorbereiden. Nu, die crowdfunding was wel heel belangrijk. De oprichting van het team Stressless, waar ik drie jaar voor geschaatst heb, was een gevolg daarvan.Lees het volledige interview op dezondag.be.