De Gentenaar klokte 2u06:14, een verbetering met 49 seconden. Eerder dit jaar bracht Bashir Abdi het Belgisch record in Londen op 2u07:03.

De winst ging in Chicago naar de Keniaan Lawrence Cherono in 2u05:45. De Brit Mo Farah finishte als achtste in 2u09:58.

Samen met zijn trainingsmaatje Mo Farah vertrok Abdi in Chicago op een gekkentempo, naar zijn normen althans. De twee passeerden na tien kilometer in 29:30, op schema om onder de 2u05 te duiken. Daarna kregen ze het logischerwijze iets zwaarder, halverwege passeerden ze in een voor Abdi nog altijd razendsnelle 1u02:54.

In de tweede wedstrijdhelft was het verrassend genoeg vooral Farah die het zwaar kreeg, terwijl Abdi zijn tweede adem vond en zijn maatje tussen kilometer 25 en 30 ter plaatse liet. Na 30 kilometer kwam Abdi twee seconden boven Belgisch recordschema door, maar daarna ging hij weer versnellen om uiteindelijk nog ruim onder het BR te duiken.

Verpulverd

Bij de vrouwen won de Keniaanse Brigid Kosgei in een nieuw wereldrecord van 2u14:04. Dat wereldrecord stond al sinds de marathon van Londen in 2003 op naam van de Britse Paula Radcliffe, die toen 2u15:25 klokte.

Omdat Kosgei een waanzinnig tempo liep in de aanvangsfase en even op schema liep voor een chrono om en bij de 2u10, verwachtten vele waarnemers dat ze de man met de hamer zou tegenkomen en zou stilvallen. Ze kon haar tempo van in de eerste wedstrijdhelft uiteraard niet vasthouden, maar instorten deed ze nooit. Kosgei ging op het einde zelfs nog wat versnellen om uiteindelijk uit te komen op 2u14:04, meer dan een minuut onder het zestien jaar oude record van Paula Radcliffe.

Het persoonlijk record van Kosgei stond vooraleer ze aan haar wedstrijd in Chicago begon op 2u18:20, en ging er zondag dus met meer dan vier minuten aan. De tweede plaats ging naar de Ethiopische Ababel Yeshaneh in 2u20:51, de derde plaats naar een andere Ethiopische, Gelete Burka in 2u20:55.

Lees ook:

Eliud Kipchoge loopt als eerste marathon in minder dan 2 uur

De Gentenaar klokte 2u06:14, een verbetering met 49 seconden. Eerder dit jaar bracht Bashir Abdi het Belgisch record in Londen op 2u07:03.De winst ging in Chicago naar de Keniaan Lawrence Cherono in 2u05:45. De Brit Mo Farah finishte als achtste in 2u09:58.Samen met zijn trainingsmaatje Mo Farah vertrok Abdi in Chicago op een gekkentempo, naar zijn normen althans. De twee passeerden na tien kilometer in 29:30, op schema om onder de 2u05 te duiken. Daarna kregen ze het logischerwijze iets zwaarder, halverwege passeerden ze in een voor Abdi nog altijd razendsnelle 1u02:54. In de tweede wedstrijdhelft was het verrassend genoeg vooral Farah die het zwaar kreeg, terwijl Abdi zijn tweede adem vond en zijn maatje tussen kilometer 25 en 30 ter plaatse liet. Na 30 kilometer kwam Abdi twee seconden boven Belgisch recordschema door, maar daarna ging hij weer versnellen om uiteindelijk nog ruim onder het BR te duiken.VerpulverdBij de vrouwen won de Keniaanse Brigid Kosgei in een nieuw wereldrecord van 2u14:04. Dat wereldrecord stond al sinds de marathon van Londen in 2003 op naam van de Britse Paula Radcliffe, die toen 2u15:25 klokte. Omdat Kosgei een waanzinnig tempo liep in de aanvangsfase en even op schema liep voor een chrono om en bij de 2u10, verwachtten vele waarnemers dat ze de man met de hamer zou tegenkomen en zou stilvallen. Ze kon haar tempo van in de eerste wedstrijdhelft uiteraard niet vasthouden, maar instorten deed ze nooit. Kosgei ging op het einde zelfs nog wat versnellen om uiteindelijk uit te komen op 2u14:04, meer dan een minuut onder het zestien jaar oude record van Paula Radcliffe. Het persoonlijk record van Kosgei stond vooraleer ze aan haar wedstrijd in Chicago begon op 2u18:20, en ging er zondag dus met meer dan vier minuten aan. De tweede plaats ging naar de Ethiopische Ababel Yeshaneh in 2u20:51, de derde plaats naar een andere Ethiopische, Gelete Burka in 2u20:55. Lees ook:Eliud Kipchoge loopt als eerste marathon in minder dan 2 uur