Basket: Belgen niet voorbij Frankrijk op EK, maar wel naar tweede ronde

© Belga

De Belgian Lions hebben op het EK basket in het Slovenië hun vijfde en laatste wedstrijd in groep A met 82-65 verloren tegen Frankrijk. Ze gaan wel door naar de tweede ronde.

De jongens van bondscoach Eddy Casteels schoten in Ljubljana stevig uit de startblokken tegen het op papier veel sterkere Frankrijk. Bij de rust stonden ze dan ook met 34-46 aan de leiding. Maar na de pauze werden ze volledig weggespeeld, waardoor de 82-65 niet eens overdreven was.

Bij de Belgian Lions was Sam Van Rossom topscorer met 12 punten. Uitblinker bij de Fransen was voorspelbaar Tony Parker, de in Brugge geboren spelverdeler van de San Antonio Spurs in de NBA. Hij was goed voor 20 punten.

Vooraf al zeker

De Belgen eindigen na twee zeges en drie nederlagen met zeven punten op de derde plaats in de groep, voldoende voor een plaats in de tweede ronde. Frankrijk werd groepswinnaar met negen punten, Oekraïne (9) stootte als nummer twee van de groep eveneens door.

De Belgian Lions waren al voor de wedstrijd tegen Frankrijk zeker van de kwalificatie voor de volgende ronde. Ze hadden dat aan de resultaten van hun tegenstanders in de groep te danken.

Omdat Oekraïne het met 68-87 haalde van Groot-Brittannië, hadden de Belgen op de slotspeeldag genoeg aan een zege van het reeds uitgeschakelde Duitsland tegen Israël om door te stoten. Duitsland haalde het in Ljubljana na een thriller met 80-76 van Israël, waardoor de kwalificatie meteen een feit was.

Zware dobber

In de tweede ronde komen Servië, Litouwen en Letland naast Frankrijk en Oekraïne bij in de groep. Alle landen nemen ook hun onderlinge uitslagen van de openingsronde mee naar de tweede ronde, waardoor de Belgian Lions er met nederlagen tegen zowel Frankrijk als Oekraïne achter hun naam niet al te goed voor staan. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content