Belgische hockeymannen kloppen Britten met 4-1

De Belgische hockeymannen (FIH 6) zijn hun olympisch toernooi begonnen met een klinkende 4-1 zege tegen Groot-Brittannië (FIH 4).

De Red Lions waren heer en meester in het Deodoro Stadium in Rio de Janeiro. Bij rust stond het nog 1-1, na de pauze vonden de Belgen driemaal de weg naar de netten.

De Red Lions begonnen uitstekend aan de partij in het Olympic Hockey Centre en klommen in de zesde minuut op voorsprong via Jérôme Truyens. Hij schoot hard op doel, de Britse goalie Pinner was verslagen. In het vervolg van het eerste kwart kregen de Belgen nog enkele kansen om de score uit te diepen.

Diep in het tweede kwart, op twee minuten van de rust, hingen de Britten de bordjes in evenwicht. Het was Nickolas Catlin die doelman Vanasch te grazen nam met een poging in de korte hoek.

De Lions kwamen sterk uit de kleedkamers en in de 33e minuut bracht Tanguy Cosyns de Belgen via een strafcorner opnieuw op voorsprong, hij scoorde na een knappe variant. Twee minuten later zette Simon Gougnard zijn team met een mooie knal op rozen: 3-1 (35.). Twintig minuten later (55.) lukte Cédric Charlier de vierde Belgische treffer, hij zette de Britten helemaal KO. 4-1 winst tegen de op papier sterkere Britten dus, een uitstekende start voor de selectie van bondscoach Shane McLeod.

Zondag al spelen de Belgen hun tweede groepswedstrijd in Rio, dan wacht gastland Brazilië (FIH 30). Daarna volgen duels tegen Australië (FIH 1), Spanje (FIH 11) en Nieuw-Zeeland (FIH 8). De eerste vier van de poule plaatsen zich voor de kwartfinales.

De Red Lions staan voor de derde opeenvolgende keer op de Spelen. Na een negende plaats in Peking volgde in 2012 een vijfde plaats in Londen. (Belga/BO)