Belgische taekwondoka’s met ambitie naar WK

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Na twee ondankbare vierde plaatsen op de Olympische Spelen willen de Belgische taekwondoka’s op het WK, dat donderdag start in Zuid-Korea, wel op het podium staan.

Bijzonder groot was de ontgoocheling, vorige zomer in Rio, bij Jaouad Achab en Raheleh Asemani, toen ze net naast een medaille grepen. Ook bij Laurence Rase, topsportverantwoordelijke van de Vlaamse taekwondobond, rolden de tranen.

Toen de deceptie was doorgespoeld, maakte Rase een audit van de olympische campagne. Voornaamste conclusie: ‘Fysiek waren we top, mentaal niet. Geen toeval dat Jaouad en Raheleh verloren tegen taekwondoka’s met olympische ervaring. Te veel beïnvloed door de omstandigheden en de druk. Voor de Spelen hadden we wel al gewerkt met psycholoog Nathan Kahan, maar die periode was te kort.’

Kahan bleef na de Spelen aan boord en in de voorbereiding op het (tweejaarlijkse) WK haalde Rase ook buitenlandse toppers naar België om te sparren met Achab en co. Fysiek, technisch én mentaal moeten ze nu wel honderd procent klaar zijn. Nooit vaardigde ons land ook een sterkere WK-delegatie af: negen taekwondoka’s, van wie zes van de Vlaamse en drie van de Waalse federatie.

Jaouad voor goud

Na Cheljabinsk 2015, waar Achab goud veroverde, en Si Mohamed Ketbi zilver, zijn ook nu de ambities hoog. “Minstens een medaille”, zegt Rase. “Twee zou weer fantastisch zijn, drie plakken súper. Salaheddine Bensaleh (-58kg), vorig jaar vierde op de GP Final, het belangrijkste toernooi na de Spelen, is zeker een kandidaat, en misschien ook Nicholas Corten (-74kg).

Maar Jaouad, als nummer één op de wereldranglijst bij de -63 kg, heeft de grootste kansen. Hem kennende gaat hij voor niets minder dan goud, al blijft het afwachten. Na de Spelen duiken er altijd jonge, nog onbekende taekwondoka’s op, zeker in het mekka van de sport, Zuid-Korea, waar het WK plaatsvindt.”

Vijf maanden postbode

Bij de dames is Raheleh Asemani (-57kg) opnieuw medaillerijp. ‘Na de Spelen heeft Raheleh weer vijf maanden als postbode gewerkt – omdat ze niet zeker was of ze haar carrière zou verlengen -, maar sinds februari is ze weer fulltimeprof, met een contract bij Sport Vlaanderen. Zij staat weer heel scherp.’

Voor Rase wordt het WK belangrijk, niet alleen op sportief vlak. ‘De topsportsubsidies voor taekwondo zijn dit jaar netto zo’n tien procent gestegen, maar dat is niet voldoende om de kosten van de begeleiding van een groter aantal atleten te dekken. Deze week zit ik daarvoor nog samen met Sport Vlaanderen. Ik heb er goeie hoop op dat het budget zal worden opgeschroefd. Eén of meer WK-medailles zou natuurlijk een extra duwtje in de rug geven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content