Biles wint turngoud, Derwael eindigt na val 19de

© BELGA

Nina Derwael is donderdag op de 19e plaats geëindigd in de allroundfinale van het olympisch turntoernooi op de Spelen van Rio de Janeiro. Nooit eerder presteerde een Belgische turnster beter. De Amerikaanse Simone Biles haalde zoals verwacht het goud binnen.

Met haar score van 56.299 punten deed de 16-jarige Nina Derwael het minder goed dan tijdens de kwalificaties van zondag, toen ze 56.532 punten sprokkelde.

Ze begon haar finale op de grond met 13.733 punten. Voor haar sprong kreeg ze 13.966 punten achter haar naam. Aan de brug met ongelijke leggers gunde de jury haar een score van 15.300, de op een na beste score van alle finalistes. Derwael sloot af met 13.300 op de balk. Een val brak haar zuur op. Uiteindelijk liet de Limburgse vijf turnsters achter zich in de eindstand.

Ze verwees na afloop zelf naar die val. “Die val kost me een punt en zonder was ik rond de elfde plaats geëindigd. Dat is jammer. Maar het is mijn eerste grote kampioenschap bij de senioren.”

“Ik ben vooral blij dat ik heb getoond wat ik in mijn mars heb”.

Lawaai

De val kwam er net nadat de Amerikaanse Simone Biles de gouden medaille had veroverd. “Je moet proberen daar niet naar te luisteren en geconcentreerd te blijven. Dat is niet altijd makkelijk Op de balk was het jammer dat ik viel. Volgende keer beter. Ik ben nog jong, ik heb nog tijd”.

Derwael is trouwens zwaar onder de indruk van de prestatie van Olympisch kampioene Biles. “Ze is fantastisch. Iedereen wist min of meer dat ze zou winnen vandaag. Vier titels op rij (wereldtitels in 2013, 2014, 2015 en de Olympische titel in 2016). Niemand zal dat kunnen evenaren denk ik.”

Simone Biles op weg naar goud
Simone Biles op weg naar goud© REUTERS

Het goud ging dus naar het 19-jarige fenomeen Simone Biles (62.198). Zij won dinsdag met de Verenigde Staten al de teamcompetitie. Het zilver en het brons gingen naar respectievelijk de Amerikaanse Alexandra Raisman (60.098) en de Russin Aliya Mustafina (58.665).

Nog nooit presteerde een Belgische beter dan Derwael. Ze was zondag in de kwalificaties op de 21e plaats geëindigd. Op de uitgezuiverde lijst belandde ze op de 19e plaats. Vier jaar geleden verdedigde Gaëlle Mys de Belgische kleuren in de allroundcompetitie. Ze wist zich toen niet voor de finale te plaatsen en werd 31e. In Peking 2008 (24e) lukte het Mys wel de allroundfinale te bereiken. Joëlle De Keukeleire (32e in 1976), Bénédicte Evrard (23e in 1992) en Aagje Vanwalleghem (23e in 2004) gingen Mys en Derwael voor.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content