De Engelsman, die al bijna 25 jaar in Varsenare woont, was na 2012 uit beeld verdwenen. Tot Lode Colson, manager van Luca Brecel, hem in september 2014 opbelde. "Lode wilde mij weer aan boord," vertelt Chris Henry in Sport/Voetbalmagazine, "en wat ik vooral graag hoorde: Luca zou er weer voluit voor gaan na twee verloren jaren. Te vlug succes, interesses in andere zaken, geen passie meer... - niet onlogisch voor een tiener. Zo gingen onze wegen uiteen. Waarom mijn tijd verspillen als Luca niet hard meer wilde werken... Bovendien ging ik in maart 2013 aan de slag met Shaun Murphy, die in een diepe crisis zat en veel aandacht nodig had."

Brecels teruggevonden motivatie deed Henry (50) echter weer overstag gaan. "Luca vertelde dat hij nog altijd geloofde dat hij het talent had om de top te halen. Toen ik hem vroeg waaróm, somde Luca enkele redenen op. Hij droomt van mooie auto's, een groot huis... Ik zei: 'Als je dat wil, moet je hetzelfde doen als Stephen Hendry indertijd: zes uur trainen per dag, zes dagen per week.' Véél meer dan Luca's twee, drie uur van de voorbije jaren."

Iets speciaal

Murphy haalde al dikwijls aan dat Brecel 'something special' heeft. Hij legt uit waarom:

"Na slechts één vlugge blik op de tafel weet Luca exáct wat hij moet doen, zoals Jimmy White en Alex Higgins (ex-wereldkampioenen, nvdr) indertijd, en nu Ronnie O'Sullivan. Natuurtalenten die niet twee, maar vier, vijf shots vooruitdenken én het snel uitvoeren.

"Luca kan bovendien tegen absolute toppers spelen zonder onder de indruk te zijn. Voor zijn tegenstanders is het heel intimiderend als een twintigjarige rond de tafel loopt alsof het zijn living is. Bovendien met de ingesteldheid, zoals op de Welsh Open tegen Selby: 'Nummer één van de wereld? So what! Ik ga je aanvallen!'

"De voorbij twee jaar is Luca die flow kwijtgeraakt. Hij snookerde defensief en liet de long pots liggen - nochtans een van zijn wapens. Dat agressieve in zijn spel is nu terug. Hij gaat weer voor zijn shots. En vooral: hij maakt ze, mede door een betere techniek."

Allerhoogste niveau

Hoelang denkt de vermaarde mental coach nodig te hebben om van Brecel een wereldtopper te maken, zoals hij al in 2008 voorspelde?

Murphy is duidelijk: "Twee jaar. Dan pas zal Luca zijn allerhoogste niveau bereiken. En daar zit hij nog veraf. Luca heeft de buitenwereld nog maar flitsen laten zien van wat hij écht kan. Op training is hij soms buitenaards. Zelfs hij is dan verbaasd: 'Wauw!' Als Luca binnen een paar jaar in hetzelfde toernooi drie 147-breaks uit zijn mouw schudt, zal de snookerwereld op zijn kop staan, maar compleet verrast zullen ik, noch Danny (coach, nvdr) of Lode (manager, nvdr), niet zijn."

De Engelsman, die al bijna 25 jaar in Varsenare woont, was na 2012 uit beeld verdwenen. Tot Lode Colson, manager van Luca Brecel, hem in september 2014 opbelde. "Lode wilde mij weer aan boord," vertelt Chris Henry in Sport/Voetbalmagazine, "en wat ik vooral graag hoorde: Luca zou er weer voluit voor gaan na twee verloren jaren. Te vlug succes, interesses in andere zaken, geen passie meer... - niet onlogisch voor een tiener. Zo gingen onze wegen uiteen. Waarom mijn tijd verspillen als Luca niet hard meer wilde werken... Bovendien ging ik in maart 2013 aan de slag met Shaun Murphy, die in een diepe crisis zat en veel aandacht nodig had." Brecels teruggevonden motivatie deed Henry (50) echter weer overstag gaan. "Luca vertelde dat hij nog altijd geloofde dat hij het talent had om de top te halen. Toen ik hem vroeg waaróm, somde Luca enkele redenen op. Hij droomt van mooie auto's, een groot huis... Ik zei: 'Als je dat wil, moet je hetzelfde doen als Stephen Hendry indertijd: zes uur trainen per dag, zes dagen per week.' Véél meer dan Luca's twee, drie uur van de voorbije jaren."Iets speciaalMurphy haalde al dikwijls aan dat Brecel 'something special' heeft. Hij legt uit waarom:"Na slechts één vlugge blik op de tafel weet Luca exáct wat hij moet doen, zoals Jimmy White en Alex Higgins (ex-wereldkampioenen, nvdr) indertijd, en nu Ronnie O'Sullivan. Natuurtalenten die niet twee, maar vier, vijf shots vooruitdenken én het snel uitvoeren."Luca kan bovendien tegen absolute toppers spelen zonder onder de indruk te zijn. Voor zijn tegenstanders is het heel intimiderend als een twintigjarige rond de tafel loopt alsof het zijn living is. Bovendien met de ingesteldheid, zoals op de Welsh Open tegen Selby: 'Nummer één van de wereld? So what! Ik ga je aanvallen!'"De voorbij twee jaar is Luca die flow kwijtgeraakt. Hij snookerde defensief en liet de long pots liggen - nochtans een van zijn wapens. Dat agressieve in zijn spel is nu terug. Hij gaat weer voor zijn shots. En vooral: hij maakt ze, mede door een betere techniek."Hoelang denkt de vermaarde mental coach nodig te hebben om van Brecel een wereldtopper te maken, zoals hij al in 2008 voorspelde?Murphy is duidelijk: "Twee jaar. Dan pas zal Luca zijn allerhoogste niveau bereiken. En daar zit hij nog veraf. Luca heeft de buitenwereld nog maar flitsen laten zien van wat hij écht kan. Op training is hij soms buitenaards. Zelfs hij is dan verbaasd: 'Wauw!' Als Luca binnen een paar jaar in hetzelfde toernooi drie 147-breaks uit zijn mouw schudt, zal de snookerwereld op zijn kop staan, maar compleet verrast zullen ik, noch Danny (coach, nvdr) of Lode (manager, nvdr), niet zijn."