September wordt een cruciale maand voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Niet alleen wordt dan bekendgemaakt welke stad - Madrid, Istanbul of Tokio - de Olympische Spelen 2020 mag organiseren, ook zal de opvolger van voorzitter Jacques Rogge (71) aangeduid worden. De Belg, die Juan Antonio Samaranch in 2001 afloste, treedt op 10 september af na twaalf jaar voorzitterschap.

Op 10 juni moeten alle kandidaturen binnen zijn. Tot nog toe hebben twee mannen zich officieel kandidaat gesteld voor de positie van IOC-voorzitter: de Duitser Thomas Bach (59) - naar algemene verwachting de te kloppen man - en de Singaporees Ng Ser Miang (64).

Achter de schermen stomen zich echter nog een aantal kandidaten klaar, onder wie een oude bekende: Sergej Boebka (49). De beste polsstokspringer aller tijden - hij heeft nog steeds het wereldrecord indoor (6,15 meter) en outdoor (6,14 meter) - legde zich na zijn sportcarrière toe op de politiek. Sinds 2002 zetelt hij in het Oekraïense parlement en sinds 2005 is hij voorzitter van het Oekraïense Olympisch Comité. Of hij in staat is om zich te mengen in de verkiezingsstrijd, zal de komende weken blijken.

September wordt een cruciale maand voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Niet alleen wordt dan bekendgemaakt welke stad - Madrid, Istanbul of Tokio - de Olympische Spelen 2020 mag organiseren, ook zal de opvolger van voorzitter Jacques Rogge (71) aangeduid worden. De Belg, die Juan Antonio Samaranch in 2001 afloste, treedt op 10 september af na twaalf jaar voorzitterschap.Op 10 juni moeten alle kandidaturen binnen zijn. Tot nog toe hebben twee mannen zich officieel kandidaat gesteld voor de positie van IOC-voorzitter: de Duitser Thomas Bach (59) - naar algemene verwachting de te kloppen man - en de Singaporees Ng Ser Miang (64). Achter de schermen stomen zich echter nog een aantal kandidaten klaar, onder wie een oude bekende: Sergej Boebka (49). De beste polsstokspringer aller tijden - hij heeft nog steeds het wereldrecord indoor (6,15 meter) en outdoor (6,14 meter) - legde zich na zijn sportcarrière toe op de politiek. Sinds 2002 zetelt hij in het Oekraïense parlement en sinds 2005 is hij voorzitter van het Oekraïense Olympisch Comité. Of hij in staat is om zich te mengen in de verkiezingsstrijd, zal de komende weken blijken.