De broers Jonathan en Kevin Borlée zijn de speerpunten van de Belgische ploeg op het WK atletiek dat zaterdag 27 augustus begint in Daegu. Op meer dan een finaleplaats moeten ze in Zuid-Korea echter niet hopen, zegt Roger Moens, zilver op de Spelen van 1960 en zeven jaar lang wereldrecordhouder op de 800 meter. "Een medaille zou een mirakel zijn." "Kevin en Jonathan zijn gedoemd om, zoals Kim Gevaert indertijd, in de schaduw van de zwarte atleten te blijven," oordeelt Moens in Sport/Voetbalmagazine. "Europees top, maar op wereldniveau schieten ze tekort."

"Ik hoor journalisten vertellen over de medaillekansen van Jonathan en Kevin in Daegu, maar die weten niet waarover ze spreken. Ik zeg u: als ze beiden de finale halen, zou dat al een heel mooie prestatie zijn. Voor een medaille moet er een mirakel gebeuren. Pas op: ik wil hen niet afbreken, hé. Ik ben gewoon realistisch."

Limiet
De atletiekkenner en ex-coryfee baseert zich op de tijden van de broers Borlée in de afgelopen jaren. Hij kent ze allemaal uit het hoofd.

"En dan is mijn conclusie: hoewel de broers gespaard bleven van blessures, boeken ze geen vooruitgang meer. Integendeel zelfs. Omdat ze op hun limiet botsen."

"Elke atleet heeft een aangeboren fysiek potentieel, maar bij hen lijkt dat op te raken. Als je dat potentieel vroeg aanspreekt, dan is het ook vroeg op, hé, zeker op een heel zwaar nummer als de 400 meter."

"Vergeet niet dat de broers al vijf jaar als professionals trainen. Op de Spelen van 2008, op hun twintigste, zaten ze bijna al op hun hoogtepunt."

800 meterEen oplossing zou kunnen zijn om over te schakelen naar de 800 meter, zoals al een paar keer geopperd werd. Kevin Borlée zou na de Spelen van Londen volgend jaar alsnog die omschakeling wagen.

"Te laat," aldus een weinig optimistische Moens. "Op de 800 meter hadden ze met hun lengte misschien wel de wereldtop kunnen halen, maar op je 25e nog de omschakeling maken van een weerstandnummer naar een afstand waar je een pak meer uithouding nodig hebt, wordt bijzonder moeilijk." (JC)

De broers Jonathan en Kevin Borlée zijn de speerpunten van de Belgische ploeg op het WK atletiek dat zaterdag 27 augustus begint in Daegu. Op meer dan een finaleplaats moeten ze in Zuid-Korea echter niet hopen, zegt Roger Moens, zilver op de Spelen van 1960 en zeven jaar lang wereldrecordhouder op de 800 meter. "Een medaille zou een mirakel zijn." "Kevin en Jonathan zijn gedoemd om, zoals Kim Gevaert indertijd, in de schaduw van de zwarte atleten te blijven," oordeelt Moens in Sport/Voetbalmagazine. "Europees top, maar op wereldniveau schieten ze tekort." "Ik hoor journalisten vertellen over de medaillekansen van Jonathan en Kevin in Daegu, maar die weten niet waarover ze spreken. Ik zeg u: als ze beiden de finale halen, zou dat al een heel mooie prestatie zijn. Voor een medaille moet er een mirakel gebeuren. Pas op: ik wil hen niet afbreken, hé. Ik ben gewoon realistisch." Limiet De atletiekkenner en ex-coryfee baseert zich op de tijden van de broers Borlée in de afgelopen jaren. Hij kent ze allemaal uit het hoofd. "En dan is mijn conclusie: hoewel de broers gespaard bleven van blessures, boeken ze geen vooruitgang meer. Integendeel zelfs. Omdat ze op hun limiet botsen." "Elke atleet heeft een aangeboren fysiek potentieel, maar bij hen lijkt dat op te raken. Als je dat potentieel vroeg aanspreekt, dan is het ook vroeg op, hé, zeker op een heel zwaar nummer als de 400 meter." "Vergeet niet dat de broers al vijf jaar als professionals trainen. Op de Spelen van 2008, op hun twintigste, zaten ze bijna al op hun hoogtepunt." 800 meterEen oplossing zou kunnen zijn om over te schakelen naar de 800 meter, zoals al een paar keer geopperd werd. Kevin Borlée zou na de Spelen van Londen volgend jaar alsnog die omschakeling wagen. "Te laat," aldus een weinig optimistische Moens. "Op de 800 meter hadden ze met hun lengte misschien wel de wereldtop kunnen halen, maar op je 25e nog de omschakeling maken van een weerstandnummer naar een afstand waar je een pak meer uithouding nodig hebt, wordt bijzonder moeilijk." (JC)