Volgens een persbericht van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) werden zij 'op 9 augustus op de hoogte gebracht van een incident in Rio de Janeiro waarbij Dirk Van Ticheltbetrokken was', zo klinkt het. 'Op de avond van 8 augustus was Van Tichelt in het gezelschap van zijn sparringpartner Matthias Casse in Copacabana om zijn bronzen medaille te vieren. Daar werd de telefoon van Casse gestolen door een niet nader bekend persoon. Bij het achtervolgen van deze persoon kreeg Van Tichelt een slag in het gezicht. De Braziliaanse politie merkte het incident op. In het politieverslag staat duidelijk dat Van Tichelt het slachtoffer was en dat de fout bij de Braziliaan lag. Van Tichelt werd uit voorzichtigheid naar het ziekenhuis gebracht. Hij had geen verdere verzorging nodig.'

Wilde verhalen

In een reactie aan Sporza zegt Van Tichelt het jammer te vinden dat er allerlei wilde verhalen de ronde doen over het incident en doet hij zelf het verhaal. 'Mijn sparringpartner stond met een meisje te praten en besefte plots dat zij zijn gsm gestolen had. Ik ben er zelf ook van geschrokken hoe snel dat allemaal gaat en wat ze er in de pers dan allemaal bijhalen. Dat is compleet uit de lucht gegrepen.'

'Het meisje liep dan een hotel binnen. Mijn vriend was kwaad, maar mocht het hotel niet in van de security. Er werd wat getrokken en geduwd en ik probeerde de twee partijen uit elkaar te halen. Zo heb ik een slag gekregen van iemand van de security. Ik heb er zelf de politie bijgehaald en heb een klacht ingediend'.

Ontkend

Van Tichelt had het verhaal in eerste instantie ontkend en gezegd dat zijn blauw oog een gevolg was van zijn judokampen. 'Rio is zo'n mooie stad. Er wordt al zo vaak gezegd dat het hier gevaarlijk is, ik wou niet dat de stad nog een slechtere naam kreeg. Bovendien wou ik zelf de vreugde van mijn medaille en de Spelen behouden. Wij krijgen af en toe wel eens kloppen in het judo, dus ik dacht: "ik zal zeggen dat het daarvan komt. Ze maken daar nu een hele grote verhaallijn van en dat is een beetje jammer. Ik wou de naam van de Olympische Spelen net niet besmeuren dus dit is spijtig. Ik wil het incident graag afsluiten en opnieuw genieten van mijn medaille', aldus de bronzen Beer van Brecht.

Het BOIC blijft bij zijn versie van de feiten. 'Wij proberen rustig en sereen te blijven. Ik kan mij alleen maar beperken tot de feiten', verklaarde delegatieleider Eddy De Smedt. 'We hebben ons geïnformeerd bij het consulaat. Het relaas van Dirk komt overeen met de vaststellingen in het politierapport. Voor ons is deze zaak afgesloten. Hij heeft een klap gekregen en dat is ongelukkig, maar al de andere verhalen kan ik tegenspreken. Dat is allemaal fantasie.' (Belga/RR/KVDA)

Volgens een persbericht van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) werden zij 'op 9 augustus op de hoogte gebracht van een incident in Rio de Janeiro waarbij Dirk Van Ticheltbetrokken was', zo klinkt het. 'Op de avond van 8 augustus was Van Tichelt in het gezelschap van zijn sparringpartner Matthias Casse in Copacabana om zijn bronzen medaille te vieren. Daar werd de telefoon van Casse gestolen door een niet nader bekend persoon. Bij het achtervolgen van deze persoon kreeg Van Tichelt een slag in het gezicht. De Braziliaanse politie merkte het incident op. In het politieverslag staat duidelijk dat Van Tichelt het slachtoffer was en dat de fout bij de Braziliaan lag. Van Tichelt werd uit voorzichtigheid naar het ziekenhuis gebracht. Hij had geen verdere verzorging nodig.'In een reactie aan Sporza zegt Van Tichelt het jammer te vinden dat er allerlei wilde verhalen de ronde doen over het incident en doet hij zelf het verhaal. 'Mijn sparringpartner stond met een meisje te praten en besefte plots dat zij zijn gsm gestolen had. Ik ben er zelf ook van geschrokken hoe snel dat allemaal gaat en wat ze er in de pers dan allemaal bijhalen. Dat is compleet uit de lucht gegrepen.' 'Het meisje liep dan een hotel binnen. Mijn vriend was kwaad, maar mocht het hotel niet in van de security. Er werd wat getrokken en geduwd en ik probeerde de twee partijen uit elkaar te halen. Zo heb ik een slag gekregen van iemand van de security. Ik heb er zelf de politie bijgehaald en heb een klacht ingediend'.Van Tichelt had het verhaal in eerste instantie ontkend en gezegd dat zijn blauw oog een gevolg was van zijn judokampen. 'Rio is zo'n mooie stad. Er wordt al zo vaak gezegd dat het hier gevaarlijk is, ik wou niet dat de stad nog een slechtere naam kreeg. Bovendien wou ik zelf de vreugde van mijn medaille en de Spelen behouden. Wij krijgen af en toe wel eens kloppen in het judo, dus ik dacht: "ik zal zeggen dat het daarvan komt. Ze maken daar nu een hele grote verhaallijn van en dat is een beetje jammer. Ik wou de naam van de Olympische Spelen net niet besmeuren dus dit is spijtig. Ik wil het incident graag afsluiten en opnieuw genieten van mijn medaille', aldus de bronzen Beer van Brecht. Het BOIC blijft bij zijn versie van de feiten. 'Wij proberen rustig en sereen te blijven. Ik kan mij alleen maar beperken tot de feiten', verklaarde delegatieleider Eddy De Smedt. 'We hebben ons geïnformeerd bij het consulaat. Het relaas van Dirk komt overeen met de vaststellingen in het politierapport. Voor ons is deze zaak afgesloten. Hij heeft een klap gekregen en dat is ongelukkig, maar al de andere verhalen kan ik tegenspreken. Dat is allemaal fantasie.' (Belga/RR/KVDA)