Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Eva Schram
door Eva Schram

UEFA raadt stopzetten competities af

De Europese voetbalfederatie UEFA raadt zijn leden af de nationale competities definitief te staken. 'We zijn ervan overtuigd dat het voetbal de komende maanden opnieuw kan beginnen onder de voorwaarden van de autoriteiten. Elke beslissing om de nationale competitie stop te zetten is daarom voorbarig en niet gerechtvaardigd', schrijft de UEFA in een omzendbrief, die Associated Press kon inkijken.

De omzendbrief, ondertekend door de UEFA, de vereniging van Europese clubs en de vereniging van de Europese liga's werd naar alle leden verstuurd, enkele uren nadat de Belgische Pro League besliste om na 29 speeldagen een streep te trekken onder de Jupiler Pro League. Die aanbeveling moet volgende week nog wel bevestigd worden door de Algemene Vergadering.

Ook in Nederland klinkt de roep om de competitie onmiddellijk te beëindigen steeds luider. De UEFA werkt momenteel aan het vinden van een oplossing voor het einde van het seizoen met de Europese competities. De Champions League en de Europa League zitten vast in de achtste finales. De Belgische clubs zijn uitgeschakeld. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Wereldvoetbalbond maakt snel werk van tijdelijke transferregels

Om de problematische gevolgen van de coronacris voor het voetbal aan te pakken, zal de Wereldvoetbalbond FIFA onder meer snel werk maken van tijdelijke transferregels. 'We hebben een taskforce die daar al aan werkt en binnenkort voorstellen zal doen om clubs en spelers te beschermen', verklaarde FIFA-voorzitter Gianni Infantino donderdag tijdens een videovergadering met de Zuid-Amerikaanse voetbalbond.

Wegens de onderbrekingen in vrijwel alle nationale en internationale competities is er waarschijnlijk niet vast te houden aan belangrijke data als 30 juni, waarop het contract van veel profvoetballers afloopt. De zomertransferperiode zal wellicht ook verschoven worden.

Geschillen over competities en de internationale wedstrijdkalender wil Infantino beëindigd zien. 'Iedereen heeft verschillende belangen, maar we moeten praten en onderwerpen op tafel leggen die we in het verleden misschien niet hebben besproken. Ik ben ervan overtuigd dat we oplossingen zullen vinden.' (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

BBC: 'Afgelasting Wimbledon lijkt onvermijdelijk'

Volgens de Britse openbare omroep BBC zal de organisatie van Wimbledon 'binnen de 48 uur' de afgelasting van het toernooi officieel bekendmaken.

'Momenteel vindt er een reeks crisisvergaderingen plaats. De All England Club zegt dat de beslissing nog moet worden genomen, maar een eerste afgelasting van de Championships sinds Wereldoorlog Twee lijkt onvermijdelijk', meldt de BBC dinsdag.

De start van Wimbledon is voorzien op 29 juni. In aanloop naar dé afspraak van het grasseizoen staan er toernooien in Nottingham, Birmingham, Eastbourne en Queen's op het programma. Volgens BBC Sport staan al deze afspraken vanwege de coronacrisis op de helling en zal er 'binnen de 48 uur' een beslissing worden genomen na overleg tussen de ATP, WTA en de Britse tennisbond LTA.

De directie van Roland Garros besliste al eerder het Parijse grandslamtoernooi op gravel met vier maanden te verschuiven naar september. Wimbledon naar het najaar verplaatsen zou de Londense organisatie met heel wat praktische problemen opzadelen. Zo is de kalender al overvol en is er na de zomer ook minder lang daglicht, terwijl het op Wimbledon de gewoonte is tot negen à tien uur 's avonds te tennissen. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Crisisoverleg over Italiaanse competitie is uitgesteld

Maandag stond in Italië een crisisoverleg gepland over de stopgezette voetbalcompetitie en het (tijdelijk) beperken van de spelerslonen. Maar de vergadering tussen de spelersvakbond AIC en de clubs uit de Serie A werd uitgesteld.

Een nieuwe datum is nog niet vastgelegd.

De Serie A ligt al stil sinds 8 maart. De Italiaanse minister van Sport Vincenzo Spadafora liet afgelopen weekend nog weten dat de kans op een hervatting van de competitie begin mei 'onrealistisch' is vanwege het in Italië fel woekerende coronavirus.

Volgens AIC-voorzitter Damiano Tomassi leeft de vrees dat het seizoen er definitief opzit. 'Er bestaat bezorgdheid dat de competitie afgelopen is. Bij zo'n stopzetting van de competitie zijn er heel wat consequenties, zowel op sportief vlak als bijvoorbeeld met contracten.'

In de Serie A moeten nog twaalf speeldagen en de halve finales van de Beker worden afgewerkt. Vijf clubs zijn nog Europees actief. Kampioen Juventus maakte inmiddels al bekend een akkoord met de spelers te hebben om vier maanden loon in te leveren. Daardoor bespaart de Oude Dame 90 miljoen euro. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Ivan De Witte wil reguliere competitie afwerken: ' Wij zijn geen opportunisten'

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte heeft zaterdag bij VTM Nieuws de positie van zijn club verduidelijkt bij de onderhandelingen binnen de Pro League over het al dan niet stopzetten van de Jupiler Pro League. 'Wij pleiten ervoor de dertigste speeldag af te werken, als de gezondheidsmaatregelen dat toelaten', aldus De Witte. Gent kan op die slotspeeldag zijn tweede plaats nog verliezen. 'Maar we willen geen opportunistische stelling innemen.'

Gent werd de voorbije dagen in diverse media geciteerd als een partij die wilde dat de Jupiler Pro League direct werd stopgezet. De Witte liet zaterdag andere woorden noteren. 'Onze voorkeur gaat uit naar het afwerken van de 30e speeldag, indien dat mogelijk is met de gezondheidsmaatregelen', aldus de voorzitter van de Buffalo's. 'We moeten goed rekening houden met de standpunten van de regering. Op basis daarvan moet een beslissing worden genomen. Als zij oordelen dat we kunnen voetballen, moeten we dat doen.'

Gent staat momenteel tweede, maar Charleroi en Antwerp kunnen het team van De Witte nog inhalen. 'We zijn geen opportunisten die ten koste van alles hun tweede plaats willen behouden', riposteerde De Witte. 'We willen deelnemen aan elke vorm van beslissing. Als het niet lukt om de slotspeeldag af te werken, dan liever een stopzetting. Dan krijgen de clubs ademruimte naar volgend seizoen toe.'

De Witte besloot echter met te zeggen dat hij de kans klein achtte dat er nog gespeeld zou worden. 'Als je ziet wat er allemaal gebeurt, denk ik dat dit geen zaak van weken maar van maanden is. Voetbalwedstrijden zijn ook niet de eerste zorg van de regering. We moeten goed luisteren naar de regering en de medische experts. Ik denk dat we volgende week donderdag (na de nieuwe Raad van Bestuur van de Pro League, nvdr.) best met een duidelijk standpunt komen.' (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

FC Barcelona vraagt werktijdverkorting aan voor spelers

FC Barcelona gaat werktijdverkorting voor al zijn werknemers aanvragen. Dat maakte de club donderdagavond bekend na een vergadering waarin het bestuur de economische impact van de coronacrisis had besproken.

'Deze aanvragen worden ingediend zodra de club alle aspecten die verband houden met deze maatregel en de effecten ervan heeft gedeeld met zowel de sportieve als de niet-sportieve werknemers', meldt de Spaanse topclub in een verklaring. 'Het komt neer op werktijdverkorting, noodzakelijk door de omstandigheden en de veiligheidsmaatregelen en een korting op de vergoeding die is vastgesteld in de contracten.'

Volgens Spaanse media hadden de spelers van FC Barcelona eerder deze week de plannen van voorzitter Josep Maria Bartomeu voor een salarisverlaging verworpen. Bartomeu zou toen al hebben gezegd dat hij de werktijdverkorting desnoods zonder een akkoord wilde doorvoeren. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Dani Alves leest zijn president de les

Voormalig topspeler Dani Alves heeft donderdag op sociale media Braziliaans president Jair Bolsonaro een flinke sneer gegeven. Bolsonaro vraagt een versoepeling van de coronamaatregelen en daar is de oud-verdediger van Barcelona en PSG het niet mee eens.

'Meneer de president, ik heb veel respect voor uw leiderschap, maar veel families en mensen vechten momenteel tegen deze pandemie en u, één van de belangrijkste personen in ons land, moet zorg dragen voor het welzijn van het land en zijn bevolking', liet de 118-voudig Braziliaans international op Instagram noteren.

Bolsonaro weigerde de voorbije dagen de maatregelen van de gouverneurs van de verschillende Braziliaanse regio's over te nemen voor de Braziliaanse federale staat. De president sprak van een tactiek van 'verschroeide aarde'. Hij vreesde de sterkste economie van Zuid-Amerika op die manier te ruïneren.

De 36-jarige Alves is momenteel opnieuw in Brazilië actief, waar de competitie sinds 15 maart stilligt, bij Sao Paulo FC. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Evenepoel hoopt op uitzondering voor profrenners

Remco Evenepoel was donderdagmiddag beschikbaar voor een videochat met enkele media. Het goudhaantje van Deceuninck-Quick Step heeft de klap van het uitstel van de Olympische Spelen intussen verwerkt en is vooral blij dat hij nog buiten kan trainen, wat veel van zijn ploegmaten niet meer kunnen.

Op de opmerking van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, die had laten blijken dat lange fietstochten van 50 km in tijden van coronacrisis eigenlijk niet kunnen, hoopt hij dat er uitzonderingen komen voor profwielrenners. "En anders ga ik twee keer 50 km fietsen", lacht de youngster.

Evenepoel sprak donderdagmiddag met verschilllende media, waarbij hij uitleg gaf over de invloed van de coronacrisis op zijn dagelijkse routine. "Ik probeer niet ziek te worden en doe mijn best. In de voormiddag ga ik trainen, daarnaast probeer ik zoals iedereen zoveel mogelijk binnen te blijven en help ik wat meer in huis. Het is een beetje een kwestie van binnen bezig te blijven."

"Het is ook raar dat we onze trainingen nu wat moeten aanpassen: solo of maximum met twee terwijl dat in een koersarme periode meestal met een groepje is. Maar dat is eigenlijk maar bijzaak en niet erg en begrijpelijk. Ik ben al lang blij dat ik nog buiten kan trainen. Veel van mijn ploegmaten kunnen dat niet doen in het buitenland en ik vind dat een van de stomste regels die ze hebben gemaakt, dat ze mensen daar niet buiten laten gaan voor een fietstocht of om te lopen. Als je al de studies ziet en hoort, dan vormt buiten gaan niet echt een probleem en ook geen risico om ziek te worden of het virus te krijgen, als je de afstand respecteert. Ik zou aanbevelen aan al die landen om de atleten buiten te laten gaan voor hun training, maar ik heb daar natuurlijk niets over te zeggen. Dus ik ben heel gelukkig dat ik nog buiten kan trainen. Moest het zijn zoals in Frankrijk of Italië, dan zou ik gek worden, dan zou het leven echt zwaar zijn. Dus we mogen hier in België nog van geluk spreken."

Pieter De Crem opperde donderdagmiddag, na klachten van de politie over ietwat onduidelijke regels, dat "een fietstocht van 50 kilometer helaas niet meer kan". Evenepoel reageerde verrast. "Is dat hier in België gezegd? Ja, ik weet niet of ik dat plan zal volgen. Als het dan echt zo is, dan zal ik misschien twee keer per dag 50 km afleggen (lacht).

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

'FIFA wil transferperiode naar einde competities verschuiven'

Wereldvoetbalbond FIFA werkt aan een plan om de transfermarkt voor voetballers pas aan het einde van alle competities open te stellen. Dat meldt persbureau Reuters donderdag op basis van een vertrouwelijk rapport dat het heeft ingezien.

De meeste contracten van voetballers lopen nu nog af op 30 juni, een datum die officieel ook het einde van het seizoen betekent. De kans is groot dat veel Europese competities, die nu stilliggen wegens het coronavirus, dan nog niet zijn afgewerkt. Veel voetbalclubs komen in grote financiële problemen als de competities niet worden beëindigd.

De Wereldvoetbalbond zou het plan later op donderdag intern presenteren. Details zijn nog niet bekend. Onduidelijk is ook wat dit betekent voor spelers die al een nieuwe club hebben gevonden, of wat er gebeurt met huurcontracten die tot 30 juni lopen.

De plannen van de Wereldvoetbalbond komen niet helemaal als een verrassing. Met het uitstel van het EK naar volgend jaar verlengde de UEFA het clubseizoen al tot eind juni, maar gezien de ernst van de coronacrisis in Europa is het nu al duidelijk dat clubs nog meer tijd nodig zullen hebben om het huidige seizoen toch (deels) af te maken. Een aanpassing van contracten en transferperiode kan in dat geval niet achterwege blijven.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

PSG brengt 'Tous unis'-shirt op de markt om gezondheidszorg te steunen

Het Paris Saint-Germain van onze landgenoot Thomas Meunier biedt vanaf vandaag/donderdag in zijn webwinkel een speciaal ontworpen 'Tous unis'-shirt (allemaal samen) aan waarvan de opbrengst bedoeld is om het personeel in de gezondheidszorg te ondersteunen, zo maakte de Franse regerende landskampioen en competitieleider donderdag bekend.

PSG voorziet 1.500 exemplaren, die te koop worden aangeboden voor 175 euro per shirt, goed voor een totale opbrengst van 262.500 euro.

"Naar aanleiding van de crisis waarmee we geconfronteerd worden, heeft PSG besloten om actie te ondernemen met steun van zijn partners en fans", klinkt het in de clubmededeling bij voorzitter en eigenaar Nasser Al-Khelaifi. "Wij zijn enorm dankbaar voor het uitstekende werk dat het personeel in de gezondheidszorg dagelijks levert in de strijd tegen dit virus. Deze buitengewone mensen zijn een voorbeeld voor ons allen. Het belooft nog een lange strijd te worden en de club wil hen daarbij bijstaan."

Door het coronavirus ligt het openbare leven in Frankrijk, net zoals in vele andere Europese landen, volledig stil. Uit cijfers van woensdag bleek dat het virus er al aan 1.331 mensen het leven heeft gekost. Het aantal patiënten op intensieve zorgen steeg woensdag met 311, tot 2.827. Er liggen in totaal 11.539 patiënten met het coronavirus in de Franse ziekenhuizen.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Voorzitter Internationale Tafeltennisbond wil Spelen in voorjaar 2021

De voorzitter van de Internationale Tafeltennisbond ITTF vraagt dat de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar in april of vroeger worden georganiseerd.

'Wij pleiten voor april of vroeger', zegt de Duitser Thomas Weikert donderdag aan dpa. In juni 2021 staan in het Amerikaanse Houston de wereldkampioenschappen tafeltennis in het enkel geprogrammeerd. Die komen mogelijk in het gedrang als de Spelen naar de zomermaanden zouden verhuizen.

Vanwege het coronavirus werd het WK in het Zuid-Koreaanse Busan, dat deze maand zou doorgaan, al uitgesteld. De ITTF hoopt het toernooi eind juni te kunnen houden, maar dat is niet zeker.

Vandaag/donderdag (vanaf 17 uur) organiseert het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een telefonische conferentie met de 33 internationale sportfederaties om het uitstel te bespreken. "We moeten met het IOC ook over het financiële plaatje praten", zegt Weikert. "Het gaat ook over de hotels die voor juli en augustus zijn geboekt en of die al reservaties al dan niet verschuiven."

Nog belangrijker volgens Weikert is de vraag of het IOC de sportfederaties financieel volledig blijft ondersteunen nu door het uitstel van de Spelen een financiële kater dreigt. "Er zijn federaties die voor 90 procent van die inkomsten afhangen", onderstreept Weikert.

Eva Schram
door Eva Schram

Franse minister van Sport overweegt een Tour achter gesloten deuren

De Franse minister van Sport, Roxana Maracineanu, heeft woensdag in een interview met France Bleu aangehaald dat het mogelijk is dat dit jaar de Tour de France achter gesloten deuren zal worden georganiseerd. Omwille van het coronavirus is het doorgaan van La Grande Boucle momenteel hoogst onzeker.

'Momenteel liggen alle scenario's nog op tafel', legde Maracineanu uit. 'De onderhandelingen met ASO lopen, maar het is nog te vroeg om iets naar buiten te kunnen brengen. Een wedstrijd achter gesloten deuren behoort tot de mogelijkheden. De Tour overleeft niet dankzij inkomsten via ticketverkoop. Verkoop van tv- en mediarechten zijn veel belangrijker. Iedereen begrijpt momenteel dat het best is thuis te blijven. Zo zouden supporters de Tour alsnog op tv kunnen volgen. Dat zou niet erg nadelig zijn.'

De Tour brengt elk jaar zo'n tien tot twaalf miljoen mensen naar de kant van de weg. Een editie achter gesloten deuren, zoals Parijs-Nice begin deze maand, lijkt echter ook erg moeilijk te realiseren met liefst 3.470 kilometer aan parcours. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

WHO is zeer tevreden met uitstellen van Olympische Spelen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat volledig achter de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Japanse regering om de Olympische Spelen in Tokio omwille van het coronavirus uit te stellen. 'Een in deze omstandigheden verstandig en wijs besluit', klinkt het.

'Wij geven adviezen over de volksgezondheid', zei Mike Ryan, topman van WHO. 'De beslissing is geheel en onafhankelijk genomen door het IOC en de Japanse regering. Maar wij staan er volledig achter. Hoe moeilijk het ook is voor velen, er is op een juiste manier gehandeld.'

Dinsdag werd besloten de Olympische Spelen in Tokio, die voorzien waren van 24 juli tot 9 augustus, uit te stellen tot ten laatste de zomer van 2021. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Europese atletiekfederatie bestudeert uitstel EK

De Europese atletiekfederatie heeft woensdag in een persbericht bevestigd dat het momenteel bekijkt of het EK atletiek, voorzien van 25 tot 30 augustus in Parijs, kan doorgaan. Het EK zou, na het uitstellen van de Olympische Spelen omwille van het coronavirus, de enige grote afspraak in de atletieksport zijn dit seizoen.

De federatie vroeg aan het organisatiecomité 'onmiddellijk een studie naar de haalbaarheid van het evenement uit te voeren'. De Olympische Spelen zouden oorspronkelijk doorgaan van 24 juli tot 9 augustus, maar werden woensdag door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uitgesteld tot ten laatste de zomer van 2021. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Organisatie beslist volgende week over doorgaan Wimbledon

De All England Club houdt volgende week spoedberaad over Wimbledon. Dan valt het besluit of het beroemde grastoernooi van Londen dit jaar doorgaat. De organisatie houdt serieus rekening met annulering vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het derde grandslamtoernooi van dit jaar staat vooralsnog op de kalender van 29 juni tot en met 12 juli.

'De allerbelangrijkste overweging is die van de volksgezondheid en we zijn vastbesloten verantwoordelijk te handelen', aldus toernooibaas Richard Lewis. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Belgisch wielerseizoen loopt dit jaar door tot eind oktober

Na overleg tussen Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en de FCWB werd woensdag beslist het Belgisch wielerseizoen tot eind oktober te verlengen. Normaal gezien werd dit afgesloten op dinsdag 13 oktober met de Sluitingsprijs Putte-Kapellen, maar vanwege de coronacrisis en de reeks uitgestelde koersen verlengt de Belgische bond het wielerseizoen tot en met 31 oktober. Organisatoren waarvan de wedstrijd werd afgelast, mogen nu dus een aanvraag indienen om een nieuwe datum te verkrijgen.

"Wij hebben een interfederale coördinatiecel geïnstalleerd met de drie federaties, Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en de FCWB, om alles zo uniform mogelijk te houden. Daarmee hebben wij de beslissing genomen om de zomerkalender te verlengen tot 31 oktober. Dat is zo het geval voor de BMX-, MTB- en de wegwedstrijden", stelt algemeen directeur van de KBWB Jos Smets aan persagentschap Belga. "Vanaf de categorieën U17, de nieuwelingen, kan men een nieuwe aanvraag indienen tot en met de datum van zaterdag 31 oktober. Voor wat betreft de aspiranten is er nog geen beslissing genomen. Daarover zal pas later gecommuniceerd worden."

Diverse organisatoren wilden na de noodgedwongen afgelasting hun wedstrijd later op het jaar organiseren. "Wij hebben hieromtrent al enkele vragen gekregen. Wij schreven de organisatoren van april reeds aan met de vraag naar welke datum zij eventueel willen verschuiven. Maar we zullen echt wel uitkijken hoe we deze puzzel in elkaar gaan passen. We moeten immers respect tonen voor de organisatoren die reeds hun datum hadden voor de crisis uitbrak. Wij gaan geen wedstrijden wegduwen om andere koersen in de plaats te zetten. Daar zal inderdaad nog een pak werk mee gemoeid zijn, maar daar zullen we wel een mouw aanpassen. Sommige organisatoren beslisten om dit jaar geen nieuwe datum te zoeken en meteen uit te kijken naar volgend seizoen. Ik verwacht ook geen nefaste terugval qua aantal wedstrijden in 2021. De meeste koersen zullen opnieuw op de kalender verschijnen", aldus Smets.

Voorlopig is het nog onduidelijk wanneer er eventueel opnieuw gekoerst kan worden in ons land. Wat de wedstrijden betreft die in de maand mei staan geprogrammeerd, wordt uiterlijk op 3 april beslist of die al dan niet kunnen plaatsvinden. "Het is voor ons ook nog steeds koffiedik kijken wanneer we, na het corona-tijdperk, een eerste keer terug zullen koersen. Gezondheid staat echter boven alles. Eind volgende week zitten we opnieuw samen en gaan we bekijken wat te doen met de wedstrijden die in mei op de kalender staan. Wij zullen ons natuurlijk ook baseren op de aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsraad."

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Viroloog Van Ranst pessimistisch over afwerken voetbalcompetities

Viroloog Marc Van Ranst hecht weinig geloof in het integraal afwerken van de Belgische voetbalcompetities, die na 29 speeldagen stilgelegd werden tot minstens 1 mei. "Massa-evenementen zijn een van de laatste dingen die we zullen toelaten", vertelde Van Ranst woensdag aan VTM NIEUWS.

De Pro League stelde een beslissing over het hernemen van de competities en in welke vorm nog even uit. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven), die advies geeft aan de voetbalinstanties, is pessimistisch. "Ik hoop dat de competities afgewerkt worden, maar ik vrees dat het onmogelijk zal zijn", aldus de professor. "Ik zie weinig mogelijkheden. Als de maatregelen enigszins blijken te werken, gaan we die aanhouden. We gaan die niet plots overboord gooien zodat we massa-evenementen kunnen organiseren. Veel mensen samenbrengen, daarover moeten we heel waakzaam zijn."

Van Ranst ziet wel nog een opening om de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp af te werken. "Misschien dat er nog een symbolische bekerfinale achter gesloten deuren kan gespeeld worden, maar de competitie echt redden zal moeilijk zijn."

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Spaanse voetbalfederatie maakt 500 miljoen euro vrij voor clubs in nood

De Spaanse voetbalfederatie RFEF maakt vijfhonderd miljoen euro vrij als noodhulp voor Spaanse profclubs die in financiële moeilijkheden gekomen zijn of dreigen te komen door de coronacrisis, zo maakte bondsvoorzitter Luis Rubiales woensdag bekend tijdens een persmoment.

De noodhulp komt er onder de vorm van renteloze leningen, die over een periode van vijf à zes jaar mogen worden terugbetaald. "Hiermee willen we de clubs uit onze eerste en tweede klasse helpen. De clubs die nu al vijftien à twintig miljoen euro nodig hebben, kunnen daarop rekenen. Het moment is aangebroken om onze krachten te bundelen en samen te werken. Als LaLiga (liga van eersteklassers, red) akkoord is, willen wij hen graag bijstaan om oplossingen te zoeken. Want als we het seizoen niet voor 30 juni kunnen afwerken, en zo ziet het er steeds meer naar uit, zullen clubs niet op hun volledige inkomsten uit televisierechten kunnen rekenen."

Daarnaast werden er ook voor de rest van de Spaanse competities nog steunmaatregelen aangekondigd. "De clubs uit de eerste en tweede klasse van het futsal, de Segunda Division B en derde klasse bij de mannen kunnen rekenen op leningen, met een maximum van vier miljoen euro, berekend op hun salarismassa", aldus Rubiales. Ook hier gaat het om een renteloze lening, terug te betalen binnen een termijn van twee jaar. Met de maatregelen wil de Spaanse bond vermijden dat clubs technische werkloosheid voor hun spelers zullen aanvragen.

De Spaanse bond hoopt nog steeds het huidige seizoen af te maken, zonder zich te willen vastpinnen op een datum voor de hervatting van de competities. Tot slot hoopt de bondsvoorzitter ook dat de finale van de Copa del Rey gespeeld kan worden met fans in de tribunes. In een poging de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is in Spanje al het voetbal tot nader order opgeschort.

Spanje is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. In totaal bezweken er al 3.434 mensen aan het virus, zo blijkt woensdag uit een nieuwe balans van de autoriteiten. Dat is meer dan het aantal doden dat China heeft geteld. In 24 uur tijd overleden er 738 patiënten aan de gevolgen van het virus. Het land telt inmiddels 47.610 besmettingen. Enkel Italië telt tot op heden meer doden door het coronavirus, meer dan 6.800. In China vielen tot nog toe 3.281 dodelijke slachtoffers.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Wout van Aert begrijpt beslissing rond Spelen

Wout van Aert kan zich vinden in de beslissing om de Olympische Spelen een jaartje uit te stellen. "Ik denk dat het een goede beslissing is en het is ook een goede zaak voor iedereen dat de beslissing vroeg gevallen is."

'De maatschappelijke roep om een beslissing werd de voorbije dagen steeds luider', laat hij optekenen door zijn team Jumbo-Visma. 'Op deze manier krijgt iedereen de kans om zich goed voor te bereiden. Dat zou dit jaar zeker niet het geval geweest zijn.'

Van Aert had nog geen ticket vast voor de Spelen van 2020, maar was kanshebber voor het tweede plaatsje voor de tijdrit naast Remco Evenepoel. 'Voor mij persoonlijk vergroot het mijn kans op een selectie, omdat ik meer mogelijkheden krijg om me te tonen', gaat hij verder. 'Nu dit verstandig besluit gemaakt is, krijgen de verschillende sporten ook de kans om hun kalender te hervormen. In het wielrennen verschaft dat de ruimte om koersen in te halen of om, ik zeg maar iets, de Tour eventueel te verschuiven. En voor volgend jaar kan de kalender met de Olympische Spelen alvast rekening houden. Dat we dat nu al weten is positief.'

'Dus ik ben niet al te teleurgesteld. Hopelijk komen er nog andere doelen dit jaar', eindigt hij. 'Ik vind het een slimme beslissing gezien de situatie waar de wereld zich momenteel in bevindt. Gezondheid gaat altijd boven sport.'

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Olympische marathons zullen ook in 2021 niet doorgaan in Tokio

Volgens Yoshiro Mori, voorzitter van het Japanse olympische organisatiecomité, zullen de olympische marathons tijdens de uitgestelde Olympische Spelen, in 2021, niet opnieuw verplaatst worden naar Tokio. In november vorig jaar werd beslist om die te verhuizen naar Sapporo, 800 kilometer noordelijker op het eiland Hokkaido, om de voorspelde hittegolf en mogelijke hitteslachtoffers te vermijden. En dat zal zo blijven.

Dat wijst erop dat de Spelen allicht opnieuw in volle zomer (juli/augustus) zullen plaatsvinden. Goed ingelichte bronnen meldden gisteren dat er bij het IOC een scenario op tafel lag om de Spelen in het toeristisch aantrekkelijke bloesemseizoen (maart/april) in Tokio te organiseren, maar dat lijkt nu minder waarschijnlijk. Zo kan de mogelijke lange nasleep van de coronapandemie (misschien) gemeden worden.

Lees ook: Japan en IOC bereiken akkoord over uitstel Spelen... maar niet zeker in zomer van 2021

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Matteo Trentin suggereert één grote ronde door Italië, Spanje en Frankrijk

Matteo Trentin voelt wat voor de organisatie van één grote ronde dit jaar, doorheen Italië, Spanje en Frankrijk. Dat idee, ter vervanging van de Giro, Tour en Vuelta, lanceerde de Italiaanse renner van CCC dinsdag op Twitter.

Omwille van de coronacrisis werd de start van de Giro, voorzien van 9 tot 31 mei, al uitgesteld naar een nog te bepalen datum. De Tour de France begint op 27 juni in Nice, met op 19 juli de aankomst in Parijs. De Ronde van Spanje vindt plaats van 14 augustus tot 6 september. /Para

Para'Waarom organiseren we niet slechts één grote ronde dit jaar?', tweette de 30-jarige Trentin. 'De start in Rome, passeren door Madrid en aankomst in Parijs. Alle beste renners verschijnen aan de start. Dit is een fantastische manier om alle mensen te herenigen na deze verschrikkelijke periode!' De Italiaan denkt aan een rittenkoers van 21 etappes: zeven in elk van de drie landen, aangevuld met twee rustdagen. In 2021 zouden de Giro, Tour en Vuelta gewoon weer op de wielerkalender staan, aldus de Europese kampioen op de weg van 2018.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

'Duitse clubs voeren salarisverlaging voor spelers in'

Wegens de coronacrisis hebben Bayern München en nog heel wat andere Duitse clubs een salarisverlaging voor hun spelers doorgevoerd, zo meldde de Duitse krant Bild dinsdag.

Bij Bayern zouden de spelers en bestuursleden akkoord zijn om twintig procent van hun salaris in te leveren. Vorig seizoen betaalde de Rekordmeister 336,2 miljoen euro aan salarissen uit, op een omzet van iets meer dan 750 miljoen euro.

Zij volgden daarmee het voorbeeld van de spelers van reeksgenoot Borussia Mönchengladbach, die als eersten een tijdelijke salarisverlaging voorstelden, gevolgd door hun collega's van Werder Bremen en het Schalke 04 van Benito Raman. Bij het Borussia Dortmund van Rode Duivels Axel Witsel en Thorgan Hazard, en Bayer Leverkusen zijn er gesprekken aan de gang. Ook Dortmund-coach Lucien Favre wil een deel van zijn salaris inleveren, zo maakte hij eerder al bekend. Bij de Borussen zou er een voorstel op tafel liggen waarbij de spelers twintig procent inleveren, zolang de competitie stilligt. Als de wedstrijden achter gesloten deuren plaatsvinden, zouden ze tien procent minder verdienen. Momenteel ligt de Bundesliga minstens tot 2 april stil, maar de verwachting is dat er een langer uitstel komt. Dinsdag zou er daaromtrent een vergadering zijn bij de Duitse voetballiga DFL.

In België plaatst RSC Anderlecht vanwege de coronacrisis vanaf vandaag/dinsdag een groot deel van de medewerkers op economische werkloosheid. Spelers en directie zullen een aanzienlijke inspanning doen om de kosten te reduceren, zo maakte de Belgische recordkampioen maandag bekend. De spelers zouden daarbij akkoord zijn om een maandloon in te leveren, waardoor de club drie miljoen euro zou besparen.

Lees ook: Duitse virologen houden rekening met een jaar voetbal achter gesloten deuren

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Coronavirus legt ook Australische voetbal lam

De Australische voetbalcompetitie is stilgelegd vanwege de pandemie van het coronavirus, zo maakte de Australische Voetbalfederatie (FFA) dinsdag bekend.

In de A-League staan er dit seizoen nog maar enkele speeldagen op het programma. Afgelopen weekend werd er nog achter gesloten deuren gespeeld, maar door de verstrengde maatregelen van de Australische overheid is dat niet meer mogelijk. Binnen Australië gelden reisbeperkingen en door de maatregelen van de Nieuw-Zeelandse regering is het voor Wellington Phoenix niet meer mogelijk om aan de competitie deel te nemen. In de A-League zit ook een elftal uit Nieuw-Zeeland, naast tien Australische teams.

'Met pijn in het hart hebben we deze beslissing moeten nemen', bekende CEO James Johnson in een mededeling. De bedoeling is nu zo snel mogelijk nieuwe datums te vinden voor de resterende speeldagen, eens het virus onder controle is. Op 22 april vindt er daaromtrent een vergadering plaats.

De A-League was de laatste Australische competitie waarin er nog wedstrijden gehouden werden. Maandag werd de competitie in de National Rugby League (NRL) en de Australian Football League (AFL) al opgeschort voor onbepaalde duur. In Australië zijn er meer dan 1.800 bevestigde besmettingen met het coronavirus en zeven overlijdens.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Dinsdag spreekt IOC-voorzitter Bach met Japanse premier Abe over Spelen

Dinsdag zullen er gesprekken plaatsvinden tussen de Japanse eerste minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach omtrent de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio, die steeds meer onder druk komen te staan.

De verwachting is dat de Japanse premier het Internationaal Olympisch Comité zal vragen om de Spelen, als het tot uitstel komt, met maximaal een jaar te verschuiven, zo vernam nieuwsagentschap Kyodo van een regeringsbron. Eerder vertelde Abe al dat het moeilijk wordt om de Spelen te houden "onder de huidige omstandigheden". Volgens Kyodo nemen ook Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité, Tokio-gouverneur Yuriko Koike en olympisch minister Seiko Hashimoto deel aan de gesprekken.

De uiteindelijke beslissing ligt bij het IOC, de stad Tokio en het Japanse olympische comité. Zij ondertekenden in 2013 immers het contract om de Spelen naar Japan te halen. Zonder akkoord met het lokale organisatiecomité kan een uitstel van de Spelen het IOC duur te komen staan.

Lees ook: 'Dat het IOC de Spelen zal uitstellen, staat vast. De vraag is alleen nog: tot wanneer?'

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ook Amerikaans olympisch comité is voorstander van uitstel van Spelen

Het Amerikaanse olympische en paralympische comité (USOPC) is vanwege de pandemie van het coronavirus voorstander van uitstel van de Olympische en Paralympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio, zo werd maandag bekendgemaakt.

De sportgrootmacht kwam tot dat standpunt, nadat bij een bevraging twee derde van de Amerikaanse atleten voorstander bleek te zijn van uitstel. Bij de 1.780 atleten die bevraagd werden, was 68 procent van mening dat de Spelen komende zomer laten doorgaan niet helemaal eerlijk zou zijn, omdat heel wat atleten hun voorbereiding verstoord zagen. 25 procent zei helemaal niet te kunnen trainen, omdat trainingscentra en zwembaden gesloten zijn.

'We sporen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan om de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de Spelen veilig zijn voor alle deelnemers', zo klinkt het maandag in de mededeling van USOPC. Eerder riep ook de Amerikaanse Turnfederatie USA Gymnastics al op tot uitstel. Eerder maakte het Canadese olympische comité al bekend komende zomer geen atleten naar de Spelen te zullen sturen. Ook onder meer Australië, Duitsland en Zwitserland stuurden al aan op uitstel van een jaar. De internationale druk neemt zo steeds meer toe, terwijl het IOC een termijn van vier weken aankondigde om een definitieve beslissing te nemen.

Eva Schram
door Eva Schram

Ook Amerikaanse turnfederatie vraagt uitstel Spelen

Na een rondvraag bij zijn leden voegt de Amerikaanse turnfederatie zich bij het rijtje sportinstanties die om uitstel van de Spelen in Tokio vragen. '62 procent van onze turners wil dat we om uitstel vragen en dus doen we dat', meldde USA Gymnastics maandag.

De turnbond is de derde Amerikaanse sportfederatie die de Spelen uitgesteld wil zien. Eerder vroegen de zwem- en de atletiekbond om hetzelfde. Het Amerikaans Olympisch Comité nam nog geen standpunt in.

De Verenigde Staten, met viervoudig olympisch kampioene Simone Biles als boegbeeld, hebben één van 's werelds sterkste turnteams. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Eenzijdige opzegging contract Olympisch Comité en organisatiecomité kan leiden tot miljardenclaims

Hoewel er steeds meer stemmen opgaan om de Olympische Spelen in Tokio uit te stellen, talmt het Internationaal Olympisch Comité om de knoop door te hakken. Een eenzijdige opzegging van het contract tussen het IOC en het Organisatiecomité (TOCOG) kan dan ook leiden tot miljarden schadeclaims, legde sportadvocaat John Mehrzad de BBC uit. Om een dergelijk scenario bij contractbreuk te vermijden, kan er dus maar beter een akkoord komen tussen het IOC en het TOCOG.

De partij die het contract opzegt, zou de coronapandemie als overmacht kunnen inroepen. 'Maar die overmacht is er eigenlijk niet', zegt Mehrzad. 'Op dit ogenblik is er immers geen indicatie dat de Spelen echt onmogelijk op de geplande data door kunnen gaan. Geen enkele verzekeraar gaat dat aanvaarden.'

Veel liever zou het IOC hebben dat het organisatiecomité zelf de beslissing neemt om de Spelen uit te stellen. Maar dat zal niet gebeuren. 'Het is de beslissing van het IOC', klinkt het in Japan. Daar spelen ook emotionele beweegredenen mee. Uitstel van de Spelen zou - hoe begrijpelijk ook gezien de situatie - als enorm gezichtsverlies gezien worden.

Tenslotte werden nooit eerder Spelen naar een nieuwe datum verschoven. Alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden er Spelen gecanceld.

De boycot van nationale comités als Australië en Canada kan het IOC en het TOCOG uit de patstelling helpen. Beide partijen kunnen claimen dat de Spelen zonder die landen incompleet zijn en dat het vooropgestelde schema volgen daarom niet meer mogelijk is. Daarmee zouden ze zich kunnen beschermen tegen mogelijke rechtszaken van hun commerciële partners. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ook Groot-Brittannië en Noorwegen zien Spelen niet zitten

Na Australië en Canada staan ook Groot-Brittannië en Noorwegen op het punt zich terug te trekken voor de Olympische Spelen van Tokio, als die volgens plan in de komende zomer worden gehouden.

'Als het virus zich zo ontwikkelt als onze regering het verwacht, is het uitgeloten dat we afreizen', verklaarde Hugh Robertson, voorzitter van het Britse olympisch comité, maandag. 'Ik zie geen enkele mogelijkheid om onze atleten dan goed voorbereid aan de start te krijgen. Ik verwacht daarom dat we ons snel bij Australië en Canada zullen aansluiten. De trainingsaccommodaties zijn dicht en zullen dat voorlopig ook wel blijven. Bovendien is het wellicht niet fatsoenlijk om in een tijd als deze met Olympische Spelen bezig te zijn.'

'Noorwegen zou geen sporters naar Tokio moeten afvaardigen als de huidige data (24 juli-9 augustus) gehandhaafd blijven', klinkt het bij Berit Kjoll, voorzitster van het Noors Olympisch Comité. 'Mijn duidelijke advies aan mijn bestuur zal zijn dat we dan geen sporters naar de Zomerspelen of de Paralympics dienen te sturen.' Pas als het coronavirus wereldwijd volledig onder controle is, wil de Noorse preses de topsporters uit haar land afvaardigen.

Ook Spanje, Brazilië, Oostenrijk, Polen, Servië en Kroatië hebben bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al aangedrongen op uitstel van de Spelen. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft er wel nog vertrouwen in dat de Olympische Spelen komende zomer kunnen doorgaan. 'Voor ons is het te vroeg om er niet meer in te geloven', verklaarde woordvoerder Luc Rampaer maandag.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ook Duits Olympisch Comité vraagt uitstel Spelen tot zomer 2021

Het Duits Olympisch Comité (DOSB) had een duidelijker standpunt verwacht van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in de discussie over het al dan niet uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft DOSB-voorzitter Alfons Hörmann maandag verklaard aan het Duitse persagentschap dpa. Het DOSB vraagt de Spelen met een jaar uit te stellen.

Zondag liet het Internationaal Olympisch Comité voor het eerst weten dat uitstel van de Spelen, voorzien van 24 juli tot 9 augustus, op tafel ligt gezien de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Ten laatste binnen vier weken wil het IOC de knoop doorhakken. "Wij hadden echter een duidelijke uitspraak gewenst, namelijk dat de Spelen definitief niet op de voorziene data kunnen doorgaan. Dan zou er nu over alternatieven overlegd kunnen worden", zegt Hörmann.

De atleten kunnen door de coronacrisis nauwelijks trainen en zijn in het ongewisse over de olympische kwalificatieprocedures. "Ook op dit vlak zou het een enorm waardevol signaal geweest zijn de geplande termijn op basis van de huidige situatie in de wereld op te geven", aldus Hörmann.

Aangezien volgens verschillende experten ook de herfst geen zeker alternatief biedt vanwege de pandemie, "verkiezen we de Spelen minstens uit te stellen tot volgend jaar", stelt Hörmann. Bij het zoeken naar een oplossing verwacht het DOSB dat de topsportorganisaties van de deelnemende landen betrokken worden.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Nog een week geen trainingen voor Witsel en Hazard bij Borussia Dortmund

Bij de Duitse topclub Borussia Dortmund van Rode Duivels Axel Witsel en Thorgan Hazard is de hervatting van de trainingen tot komende week maandag uitgesteld, zo maakte woordvoerder Sascha Fligge maandag bekend.

Aanvankelijk stond de eerste training na de onderbreking vandaag/maandag op het programma bij de nummer twee in de Bundesliga. Alle spelers krijgen nu een individueel programma dat ze thuis moeten opvolgen. Momenteel ligt de Bundesliga minstens tot 2 april stil, maar de verwachting is dat er een langer uitstel komt. Dinsdag zou er daaromtrent een vergadering zijn bij de Duitse voetballiga DFL en hopelijk komt er dan duidelijkheid, want nu weten heel wat clubs niet waar ze aan toe zijn. Bij sommige eersteklassers wordt er momenteel getraind, bij andere niet.

De Dortmund-fans lieten zich alvast van hun beste kant zien. Zij zamelden al 73.611 euro in om de restaurants en bars in de stad te steunen. Vanwege de coronacrisis is er ook in Duitsland een verplichte sluiting van kracht. Het bedrag zal nog verder oplopen, want de actie loopt nog enkele dagen.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Coronavirus in de G5-competities: een stand van zaken

In België zijn we zeker niet meer aan het voetballen tot 1 mei. Hoe zit het in de andere landen?

In Engeland wordt er gepleit voor een verkorte competitie of gewoon alles afgelasten, maar daar denkt de Premier League nog niet aan. In de lagere klassen lijken veel clubs overkop te gaan door de crisis.

Italië is het zwaarst getroffen land, maar in de voetbalwereld is er nog geen eensgezindheid over de verderzetting van de competitie. Terwijl in het Noorden verschillende spelers Italië verlieten, willen ze in het Zuiden van het land al opnieuw gaan trainen..

Ook in Spanje woedt de coronacrisis volop, maar daar lijkt de realiteit nu wel stilaan binnen te sijpelen. Spelers roepen dan ook massal op om thuis te blijven en de nationale competitie blijft opgeschort tot er een nieuwe datum gevonden wordt.

In Duitsland hebben de clubs gemengde gevoelens. Liefst van al willen ze opnieuw beginnen, want voor veel clubs is deze stopzetting een financieel drama - Wolfsburg traint zelfs opnieuw in kleine groepjes, Dortmund doet dat vanaf volgende week. Maar andere clubs en spelers starten solidariteitsacties op.

In Frankrijk, tot slot, zijn de leiders voornamelijk bezig met het financiële aspect. Door de stopzetting van de competitie dreigt de Ligue 1 zo'n 200 miljoen euro aan inkomsten te mislopen. De verschillende clubs en bonden zijn dan ook gretig op zoek naar oplossingen om de competities te kunnen verderzetten, desnoods te laten eindigen in augustus.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

VS volgt Canada nog niet, Trump vertrouwt oordeel 'grote vriend' Abe

De Verenigde Staten trekken zich voorlopig nog niet terug van deelname aan de Olympische Spelen (24 juli-9 augustus) in Tokio, moesten ze deze zomer van start gaan. President Donald Trump zegt volledig te vertrouwen op het advies van de Japanse premier Shinzo Abe. De Spelen staan zwaar op de helling wegens de coronacrisis.

'Hij zal de juiste beslissing nemen. Daar twijfel ik niet aan', liet Trump optekenen. 'Abe is een grote vriend van Amerika. We houden rekening met zijn wensen. Tot nu toe heeft hij met betrekking tot de Olympische Spelen fantastisch werk geleverd. We vertrouwen op zijn oordeel.'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet zondag weten 'binnen de vier weken' de knoop door te hakken over een mogelijk uitstel van de Spelen deze zomer. Verschillende internationale sportfederaties maakten de voorbije dagen bekend voorstander van een verschuiving te zijn en ook Premier Abe verklaarde al dat de Spelen in juli niet kunnen starten onder de huidige omstandigheden.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Mogelijk uitstel Spelen kost Japan meer dan 5 miljard euro

Een mogelijk uitstel van de Olympische (24 juli-9 augustus) en Paralympische Spelen (25 augustus-6 september) in Tokio zal Japan tussen de 640 en 670 miljard yen (5,4 tot 5,66 miljard euro) kosten. Dat hebben Japanse financiële experten becijferd.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet zondag weten "binnen de vier weken" de knoop door te hakken over een mogelijk uitstel van de Spelen deze zomer. Die staan wegens de coronacrisis zwaar op de helling. Verschillende internationale sportfederaties maakten de voorbije dagen bekend voor een verschuiving te zijn en ook de Japanse Premier Shinzo Abe verklaarde al dat de Spelen in juli niet kunnen starten onder de huidige omstandigheden.

Volgens de universiteit van Kansai kost een uitstel van de Spelen Japan omgerekend al zeker 5,4 miljard euro. Een bedrag om van te duizelen, maar slechts een peulschil in vergelijking met een volledige afgelasting, die minstens 4,5 biljoen yen (38 miljard euro) zou kosten. Het IOC liet echter al verstaan dat een annulatie niet aan de orde is. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

BOIC-directeur Olav Spahl: 'Dat de volksgezondheid voorgaat, snapt zelfs de meest fanatieke atleet'

Het Belgisch Olympisch Comité bereidt zich tot nader order voor op Tokio 2020 alsof de Olympische Spelen gewoon doorgaan. 'Persoonlijk denk ik dat het in de huidige situatie belangrijk is om de Olympische vlam hoog te houden, om licht aan het eind van de tunnel te zien,' zegt Spahl.

Lees meer hier.

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ook Polen vraagt om uitstel Spelen

Het Pools olympisch comité PKOL heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verzocht de Spelen van Tokio uit te stellen. "Vanwege de veranderde omstandigheden door het coronavirus dat in Polen ook leidt tot een toename van het aantal Covid-19-patiënten, zijn de trainingsmogelijkheden voor onze sporters inmiddels zeer beperkt", zegt een woordvoerster van het PKOL maandag.

'Olympische kwalificatietoernooien zijn geschrapt en er is te veel onzekerheid. Dit alles zorgt ervoor dat van een fatsoenlijke voorbereiding op het belangrijkste sportevenement ter wereld geen sprake is', stelt het Poolse comité.

Inmiddels hebben de Canadese en de Australische bond laten weten sowieso niet te zullen deelnemen als de Spelen komende zomer gewoon doorgaan. Diverse sportbonden, zoals de Amerikaanse atletiek- en zwembond, en de Nederlandse wielerbond hebben ook al om uitstel gevraagd.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Duitse wielrenner Schachmann dringt aan op snelle beslissing voor Olympische Spelen

De Duitse wielrenner Maximilian Schachmann, die zijn uitstekende vorm in het voorjaar onderstreepte met de eindzege in Parijs-Nice, dringt aan op een snelle beslissing met betrekking tot het al dan niet uitstellen van de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio.

'Het International Olympisch Comité (IOC, red) zou beter snel een beslissing nemen om de druk van de schouders van de atleten te halen", zo vertelt de 26-jarige renner maandag in de Duitse pers. "Het draait allemaal om eerlijkheid in de voorbereiding. Sommige sporters hebben nu nog de mogelijkheid om buiten te trainen, anderen dan weer niet. Op vele plaatsen vinden er dan weer geen dopingcontroles meer plaats.'

Zondag wou IOC-voorzitter Thomas Bach de knoop met betrekking tot de Spelen nog niet doorhakken, maar beloofde hij wel een beslissing binnen een termijn van vier weken. 'Laat ons eerlijk zijn: het is onrealistisch om de Spelen dit jaar te houden. Het zou beter zijn om snel een datum voor volgend jaar te kiezen. Een makkelijke beslissing is dat zeker niet. Ik hoor onder meer dat het olympisch dorp meteen na de Spelen al verhuurd is.' (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

'Eventueel uitstel van Olympische Spelen zal veel geld kosten'

Het hoofd van de organisatie in Japan zegt dat de Olympische Spelen in ieder geval niet zullen worden afgelast. Uitstel is volgens Yoshiro Mori inmiddels een van de scenario's die de komende vier weken worden bestudeerd. "We zullen alle opties nauwkeurig moeten bekijken omdat er veel geld mee gemoeid is. Onze grootste zorg zijn de extra kosten die uitstel met zich meebrengt", zei Mori tijdens een persbijeenkomst in Tokio. Vanwege de wereldwijde coronacrisis wordt van alle kanten opgeroepen de Spelen komende zomer niet te laten doorgaan.

De organisatie heeft continu contact met het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat zondag al liet weten dat van uitstel geen afstel zal komen en binnen een maand zal beslissen of er een andere datum komt. Voorlopig beginnen de Spelen op 24 juli. Mori had zich gestoord aan de kritiek die het IOC en zijn organisatie hebben gekregen: 'Het is frustrerend om te horen dat we te weinig om de atleten zouden geven.'

Intussen heeft de Japanse voetbalster Nahomi Kawasumi zich teruggetrokken als deelneemster aan de estafette met de olympische vlam die donderdag begint. De international, een prominente sporter in Japan sinds ze in 2011 met haar team de wereldtitel veroverde, zegt dat ze zich zorgen maakt over het risico besmet te raken met het coronavirus of anderen te besmetten. Ze moet voor haar deelname overkomen uit de Verenigde Staten, waar ze voor Sky Blue FC in New Jersey voetbalt. 'Ik heb deze beslissing genomen om mijn team en mijn fans geen problemen te bezorgen', liet ze op Twitter weten.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Canada boycot als eerste land Olympische Spelen van 2020

Canada heeft als eerste land besloten komende zomer vanwege de pandemie van het coronavirus geen atleten naar de Olympische en Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Japan te sturen, zo maakte het Canadese Olympische (COC) en Paralympische Comité (CPC) zondag bekend.

De eerste boycot van de Spelen, die voorlopig nog op de planning staan voor dit jaar, is dus een feit. "Het COC en CPC vragen aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de Spelen met een jaar uit te stellen. Wij hebben immers besloten om komende zomer geen atleten naar Tokio te sturen", klinkt het in de mededeling. Bij die beslissing worden zij gesteund door hun atletencommissies, nationale sportinstanties en de Canadese overheid. De internationale druk om de Spelen met een jaar uit te stellen wordt zo met de dag groter. Eerder op zondag wou IOC-voorzitter Thomas Bach de knoop nog niet doorhakken, maar beloofde hij wel een beslissing binnen een termijn van vier weken. De Japanse premier Shinzo Abe gaf maandag dan weer toe uitstel van de Spelen als een mogelijkheid te zien.

Heel wat Canadese sporters steunen intussen de terugtrekking. De reacties van (oud-)sporters uit het Noord-Amerikaanse land waren grotendeels positief. "Ik ben bijzonder trots", meldde Hayley Wickenheiser met een Canadees vlaggetje naast die tekst op Twitter. De oud-ijshockeyster was een van de eerste atleten wereldwijd die zich kritisch uitliet over het plan de Spelen te laten doorgaan.

Zwemster Maggie MacNeil, vorig jaar lid van de gouden WK-estafetteploeg van haar land, beschreef haar gevoel op Instagram. "Soms heb je even een knuffel nodig. Ik weet dat dit het beste is voor de atleten en de hele maatschappij. Het is de juiste keuze, maar dat maakt het niet makkelijker." Een tegengeluid kwam van de hordeloopster Sage Watson. "Ik geloof in bescherming van onze levens maar dit is te vroeg", schreef ze op Twitter. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Australische atleten moeten zich voorbereiden op Olympische Spelen in 2021

Voor het Australische olympische comité (AOC) is het reeds een uitgemaakte zaak dat de Olympische Spelen komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio niet kunnen doorgaan. Zij raden hun atleten aan zich voor te bereiden op Spelen in 2021, zo klinkt het maandag in een mededeling.

"Voor ons is het duidelijk dat de Spelen niet in juli 2020 kunnen plaatsvinden", verklaarde delegatieleider Ian Chesterman, tevens vicevoorzitter van het Australisch olympisch comité, na afloop van een raad van bestuur. "Onze atleten gedragen zich voorbeeldig in hun voorbereiding, maar de stress en de onzekerheid begint te wegen. Als de Spelen een jaar uitgesteld worden, kan iedereen zich op een correcte manier klaarstomen."

Algemeen directeur Matt Carroll ziet vooral logistieke problemen. "Vele Australische atleten verblijven momenteel in het buitenland om zich voor te bereiden, anderen zijn dan weer in Australië. Met de reisrestricties die van kracht zijn, is het een onhoudbare situatie geworden", aldus Carroll. "Gezien de steeds wijzigende omstandigheden in Australië en de rest van de wereld is het momenteel niet mogelijk een delegatie te vormen. Onze atleten moeten zich klaarhouden voor Spelen in 2021." (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Japanse premier: uitstel Spelen is een optie

Het uitstellen van de Olympische Spelen 'kan onvermijdelijk' worden als de uitbraak van het nieuwe coronavirus het onmogelijk maakt het evenement in zijn 'volledige vorm' te houden. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe maandag gezegd.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bracht zondag na een spoedvergadering naar buiten dat binnen vier weken duidelijk moet zijn of de Olympische Spelen van Tokio komende zomer doorgaan of dat ze worden uitgesteld. Het IOC heeft de nationale comités per brief laten weten diverse scenario's te onderzoeken en dat uitstel van de Spelen een optie is.

Abe zei dat het IOC-besluit van zondag in overeenstemming is met de opvatting dat het sportevenement in zijn volledige vorm moet worden gehouden. 'Als dat moeilijk wordt, hebben we misschien geen andere keuze dan te overwegen de Spelen uit te stellen', aldus Abe.

De premier zei tegen het Japanse parlement dat het annuleren van de Spelen geen optie is. Het IOC stelt zich op datzelfde standpunt, zo liet het zondag weten. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Coe, voorzitter van World Athletics, noemt Spelen in juli 'niet haalbaar en wenselijk'

Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekbond World Athletics, noemt het organiseren van de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) deze zomer 'niet haalbaar en wenselijk'. Het Internationaal Olympisch Comité IOC liet eerder weten binnen de vier weken met een beslissing te komen over een mogelijk uitstel van de Spelen in het licht van de coronacrisis.

Coe haalt in een brief gericht aan IOC-voorzitter Thomas Bach, die geciteerd wordt door Reuters, drie redenen aan waarom de Spelen beter niet starten in juli.

'Ten eerste is een eerlijke competitie problematisch', klinkt het. 'We geloven dat een eerlijk speelveld niet langer mogelijk is wegens de maatregelen die in de verschillende landen gelden tegen het coronavirus. Daarnaast zullen atleten, die momenteel niet behoorlijk kunnen trainen, zichzelf met de Spelen op komst willen forceren, wat blessures in de hand werkt. Ten derde maken we zo meteen een einde aan de onzekerheid, die de atleten in de greep houdt over het al dan niet plaatsvinden van de Spelen.'

Het IOC kwam de voorbije dagen almaar meer onder druk te staan om de Spelen uit te stellen of op zijn minst een beslissing te nemen, nadat verschillende sportbonden wereldwijd vroegen om het sportevent te verschuiven. Maar het IOC hapte nog niet toe.

Zondag kwam naar buiten dat het IOC wel specifieke discussies wil opstarten die een mogelijk uitstel van de Spelen analyseren. Binnen een maand moet er hierover meer duidelijkheid zijn. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Olympisch Comité hakt binnen vier weken knoop door

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal 'binnen de vier weken' de knoop doorhakken over een mogelijk uitstel van de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) wegens de coronacrisis, maar het lijkt er sterk op dat de Spelen niet zoals gepland in de zomer van dit jaar zullen plaatsvinden. Het zou de eerste keer ooit zijn dat de moderne Spelen in vredestijd niet tussen de oorspronkelijke data gehouden worden.

Sinds de moderne Spelen in 1896 in Athene weer op de agenda stonden, vond het mondiale event iedere vier jaar plaats. Alleen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1916 in Berlijn) en Tweede Wereldoorlog (1940 in Tokio en 1944 in Londen) ging het toernooi niet door.

Let wel: voor de Spelen van dit jaar in Tokio liet het IOC al weten dat er van afgelasting sowieso geen sprake is. De Spelen gaan dus door, maar het IOC moet nog de knoop doorhakken over het exacte moment. Volgens de gespecialiseerde pers staat het al vast dat ze zeker niet op de geplande data zullen plaatsvinden, maar allicht met enkele maanden of zelfs een heel jaar verschoven worden.

De moderne Spelen vonden dus, beide Wereldoorlogen buiten beschouwing gelaten, altijd plaats in vredestijd. Dat wil echter niet zeggen dat de vierjaarlijkse hoogmis zonder incidenten verliep. In 1972 in München werden de Spelen helemaal ontsierd door een gijzeling van elf atleten en officials van de Israëlische ploeg in hun appartement in het olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Uiteindelijk stierven de elf Israëliërs en een Duitse politieman.

Verder vielen er ook heel wat boycots te noteren. In 1980 lieten verschillende landen, waarbij de Verenigde Staten, Japan, China en West-Duitsland, de Spelen in Moskou links liggen na de invasie van de Sovjet-Unie in Afghanistan. Vier jaar nadien stuurden enkele Sovjet-staten hun kat naar Los Angeles, terwijl verschillende Afrikaanse landen niet naar Montreal 1976 trokken. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

IOC hakt nog geen knoop door over Spelen, Bach belooft binnen 4 weken beslissing

Het Internationaal Olympisch Comité IOC zal op dit moment nog geen knoop doorhakken over een mogelijk uitstel van de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) in het licht van de coronacrisis. Dat heeft voorzitter Thomas Bach zondag in een open brief aan de atleten laten verstaan. 'Op basis van de informatie van vandaag is een finale beslissing over de data van de Spelen in Tokio nog steeds voorbarig', klinkt het. Binnen de vier weken moet er wel meer duidelijkheid zijn.

'In tegenstelling tot bij andere sportevents is het helemaal niet zo simpel om de Spelen uit te stellen. Maar samen met de stakeholders zijn we nu discussies opgestart over de evolutie van de huidige gezondheidscrisis en de impact daarvan op de Spelen. Een scenario voor een verschuiving ligt op tafel. We werken heel hard en zijn ervan overtuigd dat er binnen de vier weken een einde zal komen aan de gesprekken.'

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Oud-voorzitter Real Madrid overlijdt aan coronavirus

Zaterdag overleed Lorenzo Sanz Mancebo op 76-jarige leeftijd in Madrid. Hij was voorzitter van Real Madrid van 1995 tot 2000. Onder zijn bewind won de Koninklijke twee keer de Champions League (1998 en 2000) en één titel (1997). Voor zijn eerste volledige seizoen (1996/97) haalde hij onder meer Davor Suker, Pedrag Mijatovic, Clarence Seedorf en Roberto Carlos naar Madrid. Lorenzo Sanz probeerde nog twee keer een gooi te doen naar het voorzitterschap (in 2004 en in 2006), maar dat mislukte. Hij laat een vrouw en vijf kinderen na.

Trui Engels
door Trui Engels

Zulte Waregem zet trainers in volledige technische werkloosheid, Standard gedeeltelijk

Bij eersteklasser Zulte Waregem zijn de trainers in volledige technische werkloosheid gezet, bij reeksgenoot Standard in gedeeltelijke technische werkloosheid. Een zeer opvallende maatregel, aangezien beide clubs intussen hebben laten weten hun spelers niet in technische werkloosheid te brengen.

De enige club waar er voorlopig wordt overgegaan op technische werkloosheid, is 1B-ploeg Virton.

Trui Engels
door Trui Engels

WHO gaat geen beslissing nemen over Spelen: 'Niet onze job'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal niet beslissen of de Zomerspelen in Tokio al dan niet door kunnen gaan. 'Het is niet onze rol om welk event dan ook af te gelasten', verduidelijkte woordvoerder Tarik Jasarevic zondag.

'Wat we wel doen is organisatoren van grote evenementen als de Spelen adviseren over hoe ze de risico's aan moeten pakken. Elke afgelasting van een internationaal event zou gebaseerd moeten zijn op basis van een nauwkeurige analyse van de risico's en de manier waarop ze ingeperkt kunnen worden. We kunnen daarbij helpen, maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij de organisatoren en de autoriteiten.'

Trui Engels
door Trui Engels

Marouane Fellaini test positief op coronavirus

Voormalig Rode Duivel Marouane Fellaini heeft bij zijn terugkeer in China positief getest op het nieuwe coronavirus, zo bevestigde zijn club Shandong Luneng zondag.

Fellaini heeft geen koorts en wordt momenteel behandeld in een ziekenhuis. 'De club wenst de speler alvast een spoedig herstel', zo klinkt het in de mededeling. 'Marouane sprak ook zijn dank uit aan de fans en vrienden die om hem geven. Hij heeft er vertrouwen in dat hij snel beter zal worden en sterker zal zijn wanneer hij terugkeert.'

Fellaini is niet de eerste voetballer in China die positief test op het coronavirus, maar wel de eerste speler uit de Super League. Sinds februari vorig jaar is hij er aan de slag bij Shandong Luneng Taishan. Hij ligt er nog onder contract tot eind volgend jaar.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

IOC-voorzitter Thomas Bach: 'Afgelasting Spelen minst eerlijke oplossing'

IOC-voorzitter Thomas Bach heeft zaterdag herhaald dat een afgelasting van de Olympische Spelen in Tokio momenteel niet op tafel ligt. 'Het zou de olympische droom doorkruisen van 11.000 atleten uit 206 nationale comités en het IOC-vluchtelingenteam', vertelde de 66-jarige Bach op de Duitse radio. 'Zo'n afgelasting zou de minst eerlijke oplossing zijn.'

'De Olympische Spelen kan je niet zoals een voetbalwedstrijd verplaatsen naar volgende zaterdag', benadrukt Bach, die door de sluiting van het Olympic House in Lausanne van thuis moet werken. 'Het is een zeer complexe onderneming waarbij je verantwoordelijk moet handelen op basis van duidelijke feiten. We zijn daar elke dag 24 uur mee bezig.'

Een groeiend aantal atleten en federaties wil de Spelen intussen uitgesteld zien. Niet alleen om gezondheidsredenen, maar ook omdat de sporters zich wegens de beperkende maatregelen tegen de coronapandemie niet optimaal kunnen voorbereiden. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

'1B-club Virton vraagt technische werkloosheid aan'

1B-club Virton gaat als eerste Belgische professionele voetbalclub technische werkloosheid aanvragen voor spelers en staff, zo vernam Belga bij spelersvakbond Sporta. Bevestiging van de club daaromtrent is er momenteel nog niet.

'Virton gaat de technische werkloosheid aanvragen. Daaromtrent is er al communicatie geweest naar de spelers. Pas als de aanvraag van de werkgever is ingediend, kunnen de werknemers op hun beurt de formulieren indienen om in aanmerking te komen voor de technische werkloosheid', aldus Stijn Boeykens van Sporta.

Virton is een van de clubs die dit seizoen nog maar weinig te winnen of te verliezen heeft. In 1B spelen OHL en Beerschot in principe nog om de promotie, Lokeren en Roeselare zijn veroordeeld tot het spelen van de play-downs.

Bij eersteklassers Standard en Zulte Waregem wordt er overwogen om technische werkloosheid aan te vragen, zo meldde de krant Het Laatste Nieuws zaterdag. Die informatie werd door Sporta bevestigd. Het voorstel ligt er alleszins op tafel, maar werd nog niet ingediend.

'Bij tijdelijke werkloosheid vallen sporters terug op een bedrag dat gelijk is aan 70 procent van het gemiddelde loon, dat een bovengrens heeft van 2.353,21 euro bruto per maand. Voor anders werknemers, zoals trainers, is die bovengrens 2.754,76 euro per maand. Bij sporters ligt het bedrag lager omdat zij in ons land lagere RSZ-bijdragen betalen.' (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Olympisch marathonkampioen Eliud Kipchoge zit thuis in quarantaine

De Keniaan Eliud Kipchoge, regerend olympisch kampioen in de marathon, zit vanwege de pandemie van het coronavirus bij hem thuis in quarantaine, zo blijkt zaterdag uit een videoboodschap op BBC. Op de Britse openbare omroep houdt de 35-jarige langeafstandsloper een videodagboek bij.

'Dit is de derde dag sinds we het trainingskamp hebben stopgezet wegens het coronavirus', vertelt Kipchoge. 'Het is lastig om individueel te moeten trainen, want ik waardeer teamwerk. Het helpt me altijd vooruit. Maar nu volg ik dus de richtlijnen op en zit in quarantaine. Ik moet ervoor zorgen dat ik me niet meng tussen andere mensen buiten de familie. Ik probeer mezelf fit te houden en sta elke dag vroeg op voor een loopje.'

Mogelijk heeft de quarantaine te maken met de verstrengde maatregelen die de Keniaanse overheid onlangs afkondigde. Daarin wordt gesteld dat reizigers vanuit getroffen gebieden eerst veertien dagen in quarantaine moeten. Een viertal weken geleden was Kipchoge in de Duitse hoofdstad Berlijn voor de uitreiking van de Laureus Awards.

In oktober schreef Kipchoge nog geschiedenis door als eerste ooit een marathon in minder dan twee uur te lopen. Omdat hij 41 hazen had gebruikt, werd het record niet officieel erkend door de Internationale Atletiekfederatie.

De marathonloper zit momenteel in volle voorbereiding op de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio. Die gaan voorlopig nog door, al dringen heel wat sporters en instanties intussen aan op een uitstel. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Napoli hervat woensdag training ondanks kritiek

De spelers van Napoli gaan woensdag opnieuw trainen. Dat heeft de Serie A-club van Dries Mertens aangekondigd. Napoli gaat zo in tegen onder meer het advies van de Italiaanse spelersvakbond (AIC), die eerder op de dag bij monde van voorzitter Damiano Tommasi liet weten dat het gezien de coronacrisis geen steek houdt dat Italiaanse voetbalclubs volgende week de trainingen hervatten.

Sinds 9 maart vinden er geen sportcompetities meer plaats in Italië, dat hard getroffen wordt door het coronavirus. Toch liet ook Cagliari, de club van Radja Nainggolan, al weten dat de training vanaf maandag wordt hervat, weliswaar in kleine groepjes.

Volgens de Italiaanse spelersvakbond zou er echter beter niet getraind worden tot zeker 4 april.

Tot dusver raakten dertien Serie A-spelers besmet met het coronavirus. In Italië overleden al meer dan 4.000 mensen aan het virus.

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Belgian Cats onthullen voorbereidingsprogramma in volle coronacrisis

De Belgische basketvrouwen kennen hun voorbereidingsprogramma in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio van deze zomer. Bondscoach Philip Mestdagh benadrukt dat de Belgian Cats zich de komende maanden, in volle coronacrisis, klaarstomen alsof de Spelen zeker plaatsvinden. Op 11 juli, vlak voor het vertrek naar Japan, staat in Ieper een fandag op de agenda.

Op maandag 8 juni starten de Cats in Louvain-la-Neuve hun voorbereiding met medische en fysieke testen. In functie van de WNBA-verplichtingen van sterkhouders Emma Meesseman en Julie Allemand zal de groep normaal uit een achttiental speelsters bestaan. De eerste oefeninterlands staan op 26 en 28 juni op de planning in Bergen en Luik. Op 4 en 5 juli zijn er op het internationaal toernooi in Tenerife wedstrijden tegen Spanje en Puerto Rico. In de Lange Munte in Kortrijk vindt op 9, 10 en 12 juli een vierlandentoernooi plaats met naast de Cats ook Servië, Puerto Rico en Nigeria. De selectie van achttien speelsters zal op 30 april bekendgemaakt worden.

De Cats beginnen hun voorbereiding wel in volle coronacrisis. "Het gewone leven ligt inderdaad even stil", zegt bondscoach Philip Mestdagh. "Of de Spelen ook effectief zullen plaatsvinden is vooralsnog een vraagteken. Toch bereiden we ons voor alsof ze gewoon zullen doorgaan. Speelsters trainen nu individueel in afwachting van het moment dat er weer kan geoefend worden in groep. Alles is tot in de puntjes geregeld om perfect voorbereid te zijn voor de Spelen waarheen we met ambitie vertrekken. Die ambitie is om er de kwartfinales te bereiken. Eenmaal in de kwartfinales zien we wat er nog meer mogelijk is.

De Cats lieten voorts weten op zaterdag 11 juli een fandag te organiseren in Ieper. Het vertrek naar Japan is voorzien op 14 juli. Tot 24 juli verblijven de Belgische vrouwen in Mito, waar ze in 2019 al een stage afwerkten. Daarna trekken ze naar Tokio en het Olympische dorp. De loting voor het olympisch basketbaltoernooi, die voorzien was voor vandaag/vrijdag, werd eerder al uitgesteld omwille van de coronacrisis. De loting zou doorgaan op de hoofdzetel van de FIBA in het Zwitserse Mies. Er werd voorlopig geen nieuwe datum bekendgemaakt.

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Formule 1 lanceert virtuele races ter vervanging van afgelaste GP's

De Formule 1 zal de komende weken, ter vervanging van de Grote Prijs-wedstrijden die wegens de coronacrisis geannuleerd of uitgesteld zijn, virtuele races organiseren. Dat heeft de F1 vrijdag laten weten. De GP van Bahrein schiet de online competitie zondag op gang.

De virtuele GP's zullen de reguliere races, die dus niet doorgaan door de coronacrisis, al zeker tot 24 mei vervangen. Op die datum stond de GP in Monaco op de agenda, maar die werd voorlopig als laatste wedstrijd geannuleerd. Een "menigte sterren" zal het volgens het communiqué van de organisatoren virtueel opnemen tegen F1-coureurs. Wie de deelnemers zijn, is nog niet bekendgemaakt. De kwalificaties en GP's zijn te zien op de YouTube-, Twitch- en Facebookkanalen van de F1.

Vorig weekend vond al de 'Not the... Aus GP' plaats, een virtuele GP van Australië die de afgelaste reguliere race verving. Thibaut Courtois en Stoffel Vandoorne namen hieraan deel. De doelman van Real Madrid eindigde als elfde, Vandoorne werd vijftiende.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Coronavirus kent ook voor WK snooker geen genade

Het WK snooker, een van de laatste overgebleven evenementen op de internationale sportkalender, is vanwege de pandemie van het nieuwe coronavirus uitgesteld en verplaatst naar juli of augustus, zo maakte Barry Hearn, voorzitter van World Snooker, vrijdag bekend.

Het toernooi stond aanvankelijk gepland van 18 april tot 4 mei in het Britse Sheffield. "Het zijn harde tijden voor iedereen, maar wij zijn vastberaden erdoorheen te komen", klinkt het bij Hearn.

"Ik kan iedereen verzekeren dat we er momenteel, samen met de rechtenhouders en plaatselijke organisatoren, alles aan doen om zo snel mogelijk met een nieuwe datum te komen. Snookerspelers werken op zelfstandige basis en hebben dus toernooien nodig om zich van een inkomen te verzekeren. Ten aanzien van hen hebben wij dus een zekere verantwoordelijkheid. We bekijken dan ook de mogelijkheid om toernooien toch te laten plaatsvinden, maar dan achter gesloten deuren. Meer details volgen komende week."

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Geen EK zwemmen in mei

Het EK zwemmen, dat van 11 tot 24 mei op de planning stond in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, zal wegens de coronacrisis niet tussen die data plaatsvinden. Dat heeft de Europese zwembond LEN vrijdag bekendgemaakt. Het plan ligt op tafel om het EK naar eind augustus te verplaatsen.

"De gezondheid van onze atleten verzekeren krijgt momenteel onze hoogste prioriteit", reageert LEN-voorzitter Paolo Barelli. "We willen hen in de best mogelijke omstandigheden en in een veilige omgeving in competitie laten treden."

De LEN hoopt het EK naar de periode van 17 tot 30 augustus te verplaatsen, al zal veel natuurlijk afhangen van hoe de coronacrisis zich de volgende weken en maanden ontwikkelt. "Het is momenteel heel moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, om nu al nieuwe data vast te leggen", aldus Barelli. "We zullen de situatie eind mei, begin juni evalueren en kijken of we dan een datum kunnen officialiseren." Als de coronacrisis maar blijft aanslepen, houdt de LEN rekening met een uitstel tot volgend jaar.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Wielerkledingproducent Vermarc Sport stapt over op mondmaskers

Vermarc Sport, producent van de wielerkledij van Deceuninck - Quick-Step en Lotto Soudal, is al sinds donderdag overgestapt op de productie van mondmaskers. "Er zijn er al 2.000 de deur uit", klinkt het vrijdag bij Frans Verbeeck van Vermarc Sport. "De gezondheid van de mensen gaat voor. Wij maken daar geen enkele winst op."

Vermarc Sport ontwerpt en ontwikkelt de wielerkledij van onder meer Sport Vlaanderen-Baloise, Wallonie-Bruxelles, Telenet-Fidea Lions, Deceuninck - Quick-Step en Lotto Soudal. De productie van de kledij wordt uitbesteed aan Frantexan, een textielbedrijf uit Haaltert. "Woensdag kreeg ik de vraag van iemand van een rusthuis of we hen niet konden helpen met maskers omdat ze een groot tekort hadden", zegt zaakvoerder Danny Scheerlinck. "Ik bleef niet bij de pakken zitten, vroeg een ontwerpmodel en wat informatie, heb er snel één laten ontwikkelen en een prijsje gemaakt. We willen er geen winst op maken of geld aan verdienen, wel willen we zo snel mogelijk produceren omdat de nood hoog is. Intussen zijn er al 2.000 de deur uit. Ik kreeg vraag van enkele rust- en verzorgingstehuizen, van de lokale politie zoals die van Ronse en Brussel-Zuid, en het OCMW van Geraardsbergen. Ik kan het amper bijhouden."

Intussen ligt de productie van wielerkledij stil. "Ik heb donderdag overlegd met Frans en Marc Verbeeck", gaat Scheerlinck verder. "Voor hen vormde het geen enkel probleem om de focus te leggen op die mondmaskers. Daar ligt nu de prioriteit, niet bij het wielrennen. Ik denk dat we toch zo'n 1.500 à 2.000 maskers per dag kunnen maken. Hoelang nog? Tot zolang er vraag naar is. Ja, er zijn er nu wel vijf miljoen geleverd, maar ik vermoed dat de vraag wel zal blijven."

"Mondmaskers gaan voor op andere zaken", legt ook Frans Verbeeck van Vermarc Sport uit. "Het is belangrijk dat we nu de mensen helpen, mensen uit de zorg en andere sectoren die van groot belang zijn en die nood hebben aan die maskers. Hun gezondheid krijg prioriteit, niet de productie van wielerkledij. Het is niet de bedoeling om winst te maken, we helpen gewoon waar kan." (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Duitse viroloog: 'Het is onrealistisch om het huidige seizoen af te maken'

De Duitse viroloog Jonas Schmidt-Chanasit van het Bernhard Nocht Instituut voor Tropische Geneeskunde in Hamburg vreest dat er wegens het coronavirus in 2020 niet meer gevoetbald zal kunnen worden in Duitsland, zo vertelde hij vrijdag aan de plaatselijke zender NDR.

Volgens de viroloog zijn er heel wat risico's verbonden aan een vroegtijdige hervatting van de Duitse profcompetities, die momenteel al tot 2 april stilliggen. "Het is onrealistisch om het huidige seizoen af te maken. Daarvoor moeten we alleen maar kijken naar de huidige situatie en wat ons nog te wachten staat. Zelfs als de impact van het coronavirus nog blijkt mee te vallen, betekent dat niet dat het voetbal zomaar opnieuw mag starten. Dat zou de situatie mogelijk opnieuw verergeren. Om zeker te zijn, hebben we het over een tijdspanne tot volgend jaar, ten vroegste", aldus Schmidt-Chanasit.

Duitse voetbalofficials hopen in mei de competities te hervatten, mogelijk achter gesloten deuren, om zo het huidige seizoen alsnog af te maken. In Duitsland zijn scholen en heel wat bedrijven gesloten. De bevolking is gevraagd thuis te blijven en een lockdown is niet uitgesloten. Bij onze oosterburen zijn er meer dan 15.000 besmettingen en meer dan veertig overlijdens. (Belga)

Lees ook: Voorzitter Duitse profliga: 'Spookduels enige optie om 18 profclubs over te houden'

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Partners van Zulte Waregem zorgen mee voor vijf miljoen mondmaskers

Op de militaire luchthaven van Luik-Bierset kwamen vrijdag rond iets voor 1.00 uur 5 miljoen mondmaskers aan.

De vijf miljoen mondmaskers die in de nacht van donderdag op vrijdag zijn geland in Bierset, zijn in voertuigen van de civiele bescherming overgebracht naar de kazerne Majoor Housiau in Peutie. Vandaar worden de maskers door vrijwilligers van Volksgezondheid en door militairen verder verdeeld over het land. Achteraf bleken partners van eersteklasser Zulte Waregem een stevige hand in de levering te hebben. Life bvba en ASL, twee partners van Essevee, maakten de import mogelijk, zo klinkt het op de website van de club. "Het kostte bloed, zweet en tranen, maar we maken vandaag het onmogelijke mogelijk."

"Samen met Tom Dewitte van AD Delhaize Waregem en Deinze maken we het onmogelijke vandaag mogelijk. We kunnen aan de eerste noden voldoen zodat onze hulpverleners veiliger kunnen verder werken in deze irreële wereld", vertelt Nicolas Cuypers van het Zultse bedrijf Life bvba in de mededeling. Cuypers gebruikte zijn internationale netwerk in de zorgsector om de mondmaskers in het land te krijgen.

Voor het transport stond Tony Beeuwsaert in. Hij is de hoofdaandeelhouder van Essevee. "Met zijn Hasseltse luchtvaartbedrijf ASL maakte hij dit transport op minder dan 48 uur mogelijk. Het zijn zware tijden. Meer dan ooit moeten we respect tonen voor de instanties die dit mee mogelijk maken. De samenwerking met de FOD Volksgezondheid, de Vlaamse overheid, Buitenlandse Zaken, ambassades enzovoort verliep uitstekend", rondt Cuypers af.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

IOC-voorzitter: 'Uitstel van Olympische Spelen zou voorbarig zijn'

Ondanks de wereldwijde uitbraak van het coronavirus acht IOC-voorzitter Thomas Bach het "voorbarig" om de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio uit te stellen, zo bevestigt Bach donderdag in een interview met de Amerikaanse kwaliteitskrant The New York Times.

"Voor ons zou een uitstel vandaag onverantwoord zijn en het zou voorbarig zijn om voort te gaan op speculaties en zo een beslissing te nemen", vertelde de IOC-voorzitter. "We weten niet hoe de situatie zal evolueren. Natuurlijk overwegen wij wel meerdere scenario's. Om dat te bestuderen is er een werkgroep opgericht en zij hebben momenteel geen aanbevelingen gedaan."

Het IOC kreeg de voorbije dagen heel wat kritiek te slikken omdat de Spelen niet uitgesteld werden. Heel wat atleten lieten weten dat hun gezondheid daarmee op het spel staat, terwijl net dat de prioriteit zou moeten zijn. Ook het Spaanse olympische comité vroeg reeds om uitstel. "Eenieders gezondheid komt wel degelijk op de eerste plaats", vertelde Bach daarover. "Financiële overwegingen zullen geen rol spelen bij de uiteindelijke beslissing van het IOC." Intussen is vrijdagochtend de olympische vlam in Japan aangekomen. De feestelijkheden werden er omwille van het coronavirus teruggebracht tot het minimum.

Lees meer over een mogelijk uitstel van de Spelen in Tokio 2020: The games must (not) go on.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

GP F1 Monaco gaat niet door dit jaar, Nederland en Spanje uitgesteld

De Grote Prijs Formule 1 van Monaco (21-24 mei) zal dit jaar niet doorgaan gezien de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Dat heeft de organisatie donderdag laten weten.

Eerder op de dag werden die van Nederland en Spanje ook al uitgesteld. De Nederlandse GP, die voor het eerst sinds 1985 opnieuw op de F1-kalender staat, zou van 1 tot 3 mei doorgaan in Zandvoort. Er wordt gezocht naar alternatieve data. De FIA verwacht het seizoen 2020 te beginnen 'zodra dat veilig kan na mei'.

Gezien de pandemie konden de eerste vier races van het seizoen - Australië, Bahrein, Vietnam en China - ook al niet zoals voorzien doorgaan. Het seizoen zal nu ten vroegste starten op 7 juni, met de GP van Azerbeidzjan.

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Bernard Hinault: 'Bij twijfel moeten we niet aarzelen om Tour af te gelasten'

Bernard Hinault heeft donderdag in een interview met Le Parisien laten weten dat hij een afgelasting van de Tour de France door het coronavirus als een mogelijkheid ziet. "De afgelastingen op dit moment in de wielerwereld moeten in een bredere context bekeken worden", liet de vijfvoudig Tourwinnaar optekenen. "Een goede gezondheid is belangrijker dan de wielersport."

"Sport is fantastisch en de Tour is één groot feest, maar het leven is belangrijker", legde Hinault uit. "We spreken over het risico om te sterven. Op zo'n momenten moet je niet aan wielrennen denken. Dat begrijpen ook de fans van de Tour de France. Als de Tour zou geannuleerd moeten worden, moeten we niet aarzelen. We staan tegenover een dodelijke ziekte. Dat is belangrijker."

In Parijs-Nice vorige week zei Tourdirecteur Christian Prudhomme nog dat de Tour de voorbije decennia "enkel gestopt is door de twee Wereldoorlogen". "Maar we leven momenteel in een oorlog tegen een virus", counterde Hinault. "We kunnen nu niet zeggen dat we de Tour ondanks alles zeker zullen organiseren. Het is niet aan mij om die beslissing te nemen en er is ook nog tijd, maar we moeten onszelf afvragen of het wenselijk is dat grote groepen mensen naast de weg staan als er nog steeds risico's zijn.Tijdens de Tour komen elke dag tienduizenden mensen kijken."

"Begin juni moeten we het absoluut weten. De Tour is een gigantische machine. Er komt een enorm logistiek werk bij kijken, ook voor politie en hotels. Daarom dat ik zeg: bij een afgelasting moeten we niet te lang talmen."

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

EK-kwalificatiematch Red Flames tegen Zwitserland verplaatst naar oktober

De Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg zal niet op 14 april maar in oktober in Leuven zijn EK-kwalificatiematch tegen Zwitserland spelen. Dat heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) donderdag laten weten.

De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft aangekondigd dat de interlands van de kwalificatiecampagne voor het komende EK die gepland waren in april, naar oktober worden verplaatst. Omwille van het door het coronavirus uitgestelde EK 2020 voor mannen schuift het EK voor vrouwen in Engeland allicht een jaar op naar de zomer van 2022.

"De KBVB heeft inmiddels contact genomen met de Zwitserse bond en wacht nu op de officiële goedkeuring van UEFA", zo klinkt het. "Belangrijk voor de fans: alle aangekochte tickets voor de wedstrijd in april blijven geldig voor oktober."

België begon net als Zwitserland met een foutloze 12 op 12 aan de kwalificatiecampagne voor het EK. De groepswinnaars plaatsen zich voor de eindronde, net als de drie beste tweedes (op negen groepen). De andere tweedes spelen barrages.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Zwitserse Sion gebruikt crisis om spelers te ontslaan

De Zwitserse eersteklasser Sion heeft verschillende spelers, onder wie een aantal sterkhouders, ontslagen. Het bestuur wijst naar de coronacrisis en het feit dat er door de stilgelegde competitie geen inkomsten meer zijn.

"Wij zijn allemaal ons inkomen kwijt", wordt voorzitter Christian Constantin geciteerd in de krant Blick. "Het wordt ons niet toegestaan om hen aan het werk te zetten, en zij mogen evenmin aan de slag." Volgens Blick trachtte Constantin met de spelers een vergelijk te vinden om te snijden in de werkuren, maar weigerden zij de vereiste papieren te ondertekenen binnen de nipte deadline die hij voorstelde. De Zwitserse spelersvakbond SAFP heeft al aangekondigd de ontslagen te zullen aanvechten.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ook de Premier League ligt stil tot 1 mei

Net als in België zal er ook in Engeland de komende zes weken nog niet gevoetbald worden omwille van de verdere verspreiding van het coronavirus. Dat beslisten de Engelse autoriteiten donderdag. De Premier League, en alle andere professionele competities, liggen nu op slot tot minstens 30 april. Vorige week vrijdag werd nog bekendgemaakt dat de pauze omwille van het coronavirus zou duren tot 4 april. Gezien de recente ontwikkeling rond het virus, is nu al besloten die periode te verlengen.

De FA kon dat ook doen doordat de UEFA dinsdag besloot het Europees kampioenschap met een jaar uit te stellen. De nationale competities hebben nu tot eind juni de tijd het seizoen alsnog volledig af te maken. De FA benadrukte in haar statement nog dat het normaal gezien niet toegelaten is nog te spelen na 1 juni, maar dat voor dit jaar een uitzondering wordt gemaakt. Liverpool is na 29 speeldagen koploper in de Premier League met een monumentale voorsprong van 25 punten op eerste achtervolger Manchester City. Een eerste titel in dertig jaar is voor de Reds, en Rode Duivel Divock Origi, zo erg dichtbij. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Jupiler Pro League hervat zeker niet voor 1 mei

De Belgische voetbalcompetitie herneemt zeker niet voor 1 mei. Dat heeft de crisiscel corona van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) donderdag beslist.

"Alle wedstrijden worden minstens tot en met 30 april uitgesteld", klinkt het. "De werkgroep buigt zich in de tussentijd ook over verschillende scenario's met betrekking tot het verdere verloop van de competities. Dat hangt natuurlijk sterk af van hoe de situatie rond het coronavirus in België de komende weken zal evolueren." Collectieve trainingen blijven tot nader order voor alle voetbalclubs in België opgeschort tot en met 5 april, zoals eerder beslist door de Nationale Veiligheidsraad. Voor de periode erna zal de werkgroep de adviezen van die raad opvolgen.

De crisiscel besliste daarnaast alle clubs drie maanden uitstel van bondsbetalingen te geven. "De KBVB is zich bewust van de precaire financiële situatie waarin sommige clubs zich momenteel bevinden. Het (voorlopig) opschorten van de trainingen, competities en toernooien heeft tot gevolg dat de belangrijkste inkomstenbronnen van de clubs plots wegvallen. Een aantal kosten blijven echter doorlopen. Het uitstel van betaling moet de clubs wat ademruimte geven", luidt de redenering. Verder besliste de crisiscel alle activiteiten voor de jeugd, zoals voetbalkampen en toernooien, te annuleren en dat minstens tot na de paasvakantie.

In de crisiscel corona van de KBVB zijn alle entiteiten van het Belgisch voetbal vertegenwoordigd (KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League).

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Italiaanse minister van Sport ziet Serie A misschien begin mei hernemen

De Italiaanse minister van Sport Vincenzo Spadafora sluit niet uit dat er begin mei opnieuw gevoetbald wordt in de Laars. Tegelijk roept hij de spelers op een financiële inspanning te leveren om zo hun clubs te helpen.

"Het kan dat er op 3 mei opnieuw gespeeld wordt. Maar ik ga niet zeggen dat het al een zekerheid is", vertelde Spadafora aan de Rai. Italië is het Europese land dat het hardst is getroffen door het coronavirus. Er vielen al bijna 3.000 doden en zo'n 36.000 mensen zijn besmet met covid-19. Onder hen dertien voetballers.

Spadafora liet ook weten de Italiaanse bondsvoorzitter te steunen in zijn oproep aan de spelers om na te denken over hun hoge lonen. "Ik zit volledig op dezelfde lijn als FIGC-voorzitter Gabriele Gravina. De lonen van de spelers mogen geen taboe meer zijn." Mocht de Serie A dit seizoen niet meer hervatten, dan wordt het verlies voor de clubs op 720 miljoen euro geschat. Kan er toch worden hernomen, dan gaan de cijfers nog altijd zo'n 170 miljoen euro in het rood. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

'Sommige atleten hebben in aanloop naar Spelen niet dezelfde kansen'

De coronacrisis stuurt de voorbereiding van heel wat olympische atleten grondig in de war. Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics, beseft het probleem maar hij vindt het te vroeg om over een uitstel van Tokio 2020 te spreken.

"Uit sommige rapporten blijkt dat China er stilaan weer bovenop komt. Maar als je in Europa woont en een Italiaanse langeafstandsloper bent die thuis moet blijven, dan sta je voor een enorme uitdaging", zegt Coe in een gesprek met The Times. "In onze sport moet iedereen gelijke kansen krijgen, dat is altijd onze filosofie geweest, maar de realiteit is dat dit nu niet altijd het geval is. Sommigen kunnen niet deftig trainen, hebben geen toegang tot atletiekbanen of indoorfaciliteiten. Hen proberen we te helpen. Als je vandaag in Italië, Spanje of Frankrijk bent, is het heel ingewikkeld."

De start van de Olympische Spelen is voorzien voor 24 juli. Coe vindt het te vroeg om over een eventueel uitstel te spreken. "Ik deel de mening van Thomas Bach (IOC-voorzitter, red) dat het voorlopig kan doorgaan. Laten we vandaag nog geen voorbarige conclusies trekken. Het is nog vier maanden." (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Pro League legt voetbaltrainingen stil tot minstens 5 april

De groepstrainingen bij de Belgische profclubs blijven minstens stil liggen tot 5 april. Dat is woensdag beslist - via conference call - door de raad van bestuur van de Pro League. De competities kunnen pas vier weken na het opheffen van dat verbod op trainingen heropgestart worden.

"Een herneming van de competitiewedstrijden zal gebeuren in functie van de herneming van de trainingen bij onze clubs", klinkt het woensdag. "Er zal een redelijke termijn in acht genomen worden om de spelers wedstrijdfit te krijgen." Een beslissing over het hernemen van de wedstrijden en speeldagen die voor eind juni gespeeld kunnen worden, valt pas zodra de groepstrainingen opnieuw starten. De competities zullen weliswaar nooit herstarten voor mei. Tussen de eerste training na het verbod en de eerste wedstrijden moeten minstens vier weken zitten. Dit om blessurelast te vermijden en de spelers wedstrijdfit te krijgen.

De Pro League juicht de beslissing van de UEFA dinsdag om het EK komende zomer uit te stellen, toe, maar blijft afhankelijk van de duur van de coronacrisis om te bepalen of de competitie integraal zal afgewerkt worden of in een hertekende vorm. Er zal ook bekeken worden of de start van volgend seizoen (nu voorzien voor 24 juli) verplaatst moet worden. Spelers hebben officieel recht op 10 dagen vakantie tussen het einde van de competitie en de start van de volgende. "We volgen vanop de eerste rij de evoluties. Zo kunnen we kort op de bal spelen, uiteraard steeds met de gezondheid van de bevolking, de fans, spelers en medewerkers als leidraad." (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ook UCI annuleert koersen tot eind april en overweegt seizoen te verlengen

De internationale wielerkalender is opgeschort tot eind april omwille van de verspreiding van het coronavirus. Dat kondigde de Internationale Wielerunie (UCI) woensdag aan. De UCI gaf aan dat wanneer de races hervat worden er voorrang gegeven zal worden aan wedstrijden die niet uitgesteld zijn. "Nadien wordt bekeken op welke plaatsen andere wedstrijden eventueel ingepast kunnen worden", aldus de UCI. "Daarbij zijn de Grote Rondes en de Monumenten prioritair." Het seizoen zal mogelijk verlengd worden tot 1 november.

De UCI kwam tot deze beslissing na overleg met de organisatoren, ploegen en renners en rekening houdend met de voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Internationale Wielerunie gaf ook nog mee dat "het aantal renners per ploeg in deze wedstrijden flexibel is".

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Belgische Wielerbond verbiedt alle koersen tot 30 april

De 107e editie van de Scheldeprijs (8 april) en de 60e Brabantse Pijl (15 april) kunnen niet doorgaan. De Belgische wielerbond besliste woensdag alle wielerwedstrijden in België tot 30 april te schrappen.

Beide wedstrijden waren nog niet officieel afgelast. Eerder gebeurde dat wel met zowat alle andere voorjaarskoersen. "Als gevolg van de beslissing van de UCI en de bijkomende maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad besloten Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB, de reeds eerder genomen beslissingen uit te breiden en alle wielerwedstrijden in België op de internationale, nationale en regionale kalender voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines tot 30 april te schrappen", aldus de Belgische wielerbond. Ook alle activiteiten van de nationale ploegen (testen, groepstrainingen, stages, wedstrijden) in alle disciplines en alle categorieën worden afgelast.

Over het verplaatsen van de wedstrijden naar een latere datum, is nog geen duidelijkheid. "De verschillende aanvragen voor het verplaatsen van wedstrijden in de verschillende disciplines op de wielerkalender (regionaal, nationaal, internationaal) zullen op een uniforme wijze interfederaal verwerkt worden. Pas nadat de heropstart van de competitie gekend zal zijn, kan overgegaan worden tot het eventueel toekennen van nieuwe datums", luidt het. "We blijven deze toestand, in nauw overleg met de bevoegde federale overheid, opvolgen en zullen indien nodig de maatregelen aanpassen aan de evolutie van de situatie." De Nederlander Fabio Jakobsen won vorig jaar voor de tweede keer op rij de Scheldeprijs. Zijn landgenoot Mathieu van der Poel was de beste in de Brabantse Pijl.

Eerder op de dag werden ook de afgelastingen bevestigd van de Nederlandse topklassieker Amstel Gold Race (19 april) en de Duitse WorldTour-wedstrijd Eschborn-Frankfurt (1 mei).

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Studie: 'Grootste voetbalcompetities dreigen 4 miljard euro mis te lopen'

De vijf belangrijkste voetbalcompetities van Europa dreigen zo'n 4 miljard euro aan inkomsten mis te lopen als gevolg van het coronavirus. Dat blijkt uit een analyse van accountantsbureau KPMG.

De Premier League kan het zwaarst worden getroffen. Als de Engelse competitie niet meer wordt hervat, dan missen clubs 1,1 tot 1,2 miljard euro. De Spaanse Liga verliest in zo'n geval tussen de 800 en 950 miljoen euro en voor de Duitse Bundesliga wordt het verlies tussen de 650 en 750 miljoen euro geschat. De Italiaanse Serie A zou tussen de 550 en 650 miljoen euro aan inkomsten mislopen, en voor de Franse competitie wordt het verlies geschat op een bedrag tussen de 300 en 400 miljoen euro.

De enorme schadeposten zijn opgebouwd uit inkomsten die clubs missen als gevolg van het wegvallen van stadionbezoek, uitzendrechten en merchandising. "Het meest directe gevolg van het annuleren van resterende wedstrijden is uiteraard het verlies aan inkomsten door stadionbezoek", constateert Paul Adriani van KPMG's Sports Analytics Practice. "Het geld dat wordt bespaard op reiskosten voor uitwedstrijden of de kosten van de organisatie van thuiswedstrijden, zoals beveiliging, stewards en schoonmaak, is relatief beperkt."

"Als het gaat om de inkomsten uit uitzendrechten voelen de clubs de grootste pijn", weet Adriani. "Deze maken in het algemeen de helft uit van de gemiste inkomsten. Televisiestations die collectieve deals hebben met competities, kunnen geld terugeisen als wedstrijden worden geannuleerd en het seizoen niet wordt afgemaakt."

"En sponsorcontracten zijn vaak op maat gemaakt en gebaseerd op prestaties die een bonus of boete opleveren, zoals kwalificatie voor de Champions League of degradatie. Bovendien speelt de vraag of de clubs hun spelers volledig moeten betalen als zij niet spelen. De crisis is ook van invloed op de spelers zelf, op hun waarde en de totale transfermarkt." Adriani benadrukt dat het belangrijk is dat alle competities voor juli zijn afgewerkt. "Want contracten van spelers lopen 30 juni af." Hij wijst ook op de gevolgen als competities helemaal niet worden afgewerkt. "Wat doe je dan met promotie, degradatie en wie mag er aan Europees voetbal deelnemen? Dan spelen er ook enorme financiële belangen."

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Amstel Gold Race is volgende afgelaste koers

De Amstel Gold Race wordt vanwege het coronavirus afgelast. Dat maakte wedstrijddirecteur Leo van Vliet woensdag bekend. De Nederlandse wielerklassieker stond op zondag 19 april geprogrammeerd.

'De veiligheid en gezondheid van de renners, onze bezoekers en iedereen die tijdens het Amstel Gold Race weekend werkzaam is staan altijd voorop. Natuurlijk is dit een moeilijke beslissing om te nemen en we vinden het ontzettend jammer", aldus Van Vliet. "De organisatie van de Amstel Gold Race werkt een heel jaar toe naar dit mooie evenement en we begrijpen dat het teleurstellend is voor alle deelnemers, of dat nu de profs of de toerfietsers zijn. Maar we kunnen niet anders dan deze keuze maken. We volgen de adviezen van de veiligheid- en gezondheidsinstanties en de Amstel Gold Race komt te vroeg om te kunnen garanderen dat het een onbezorgde editie wordt.'

De Amstel Gold Race, waarvan de 54e editie vorig jaar na een enorme inhaalrace door Mathieu van der Poel werd gewonnen, is de zoveelste wielerklassieker die dit voorjaar wordt afgelast. Dinsdag gebeurde hetzelfde met de Ronde van Vlaanderen (5 april), Parijs-Roubaix (12 april), Waalse Pijl (22 april) en Luik-Bastenaken-Luik (26 april).

Vorige week werden al een rist Vlaamse voorjaarswedstrijden geschrapt zoals onder meer Nokere Koerse (18 maart), Bredene Koksijde Classic (20 maart), Driedaagse Brugge - De Panne (25 maart), E3 BinckBank Classic (27 maart), Gent-Wevelgem (29 maart) en Dwars door Vlaanderen (1 april).

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ronde van Vlaanderen wordt afgelast

De Ronde van Vlaanderen, voorzien op zondag 5 april, gaat niet door. De afgelasting komt er vanwege de verstrengde overheidsmaatregelen die dinsdag zijn genomen om het coronavirus te bestrijden.

'Vlaanderens Mooiste' zou begin april voor de 104e keer worden georganiseerd. Het is ruim honderd jaar geleden, van Wereldoorlog I, dat de wedstrijd moest worden afgelast. Tomas Van Den Spiegel, CEO van organisator Flanders Classics, laat via Twitter weten dat er op zoek wordt gegaan naar een nieuwe datum. "Zoals verwacht is de Ronde van Vlaanderen 2020 afgelast vanwege overheidsmaatregelen. Gezondheid gaat boven alles. We zijn samen met alle belanghebbenden op zoek naar een nieuwe datum."

Op de website van de Ronde van Vlaanderen geeft Van Den Spiegel nog een reactie. "De nieuwe maatregelen opgelegd door de federale regering maken het ons inderdaad onmogelijk de Ronde Van Vlaanderen op 5 april te organiseren. Er zijn natuurlijk belangrijker zaken dan koers op dit moment. We hopen dat we er met zijn allen in zullen slagen om op korte termijn een klimaat te creëren waarin we ons normale dagelijkse leven terug kunnen oppikken."

Of uitstel naar een latere datum dit jaar mogelijk is, bekijkt Flanders Classics momenteel samen met de UCI en vertegenwoordigers van teams en renners, klinkt het nog. Eerder op de dag werden ook de klassiekers Parijs-Roubaix (12 april), Waalse Pijl (22 april) en Luik-Bastenaken-Luik (26 april) afgelast. Vorige week werden al een rist Vlaamse voorjaarswedstrijden geschrapt zoals onder meer Nokere Koerse (18 maart), Bredene Koksijde Classic (20 maart), Driedaagse Brugge - De Panne (25 maart), E3 BinckBank Classic (27 maart), Gent-Wevelgem (29 maart) en Dwars door Vlaanderen (1 april). (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Waalse Pijl gaan niet door

De wielerklassiekers Parijs-Roubaix (12 april), Waalse Pijl (22 april) en Luik-Bastenaken-Luik (26 april) gaan vanwege het coronavirus niet door, zo maakte organisator Amaury Sport Organisation (ASO) bekend. In samenwerking met de Internationale Wielerunie UCI zoeken de organisatoren momenteel naar nieuwe datums voor de drie koersen.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Roland Garros uitgesteld, zal gespeeld worden van 20 september tot 4 oktober

Roland Garros wordt vanwege het coronavirus met enkele maanden uitgesteld. Het graveltoernooi in Parijs zal doorgaan van 20 september tot 4 oktober. De oorspronkelijke datum was van 18 mei (start van de kwalificaties) tot 7 juni. Dat laat de organisatie weten.

Volgens de Franse bondsvoorzitter Bernard Giudicelli was het een 'moeilijke maar moedige beslissing' om het toernooi enkele maanden uit te stellen. 'Dit is een ongeziene situatie, die ernstig geëvolueerd is sinds vorig weekend. We treden verantwoordelijk op en moeten samenwerken in dit gevecht opdat ieders gezondheid en veiligheid verzekerd wordt.'

Door het schuiven met de datum zal Roland Garros dit jaar (in theorie) een week na de mannenfinale van de US Open beginnen. Het hardcourttoernooi in New York is traditioneel het vierde en laatste grandslam van het seizoen en staat van 24 augustus tot 13 september op het programma.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Voetbal in Europa: nog veel vragen

Het is nu officieel: geen EK voetbal deze zomer, wel in juni volgend jaar. Dat heeft de UEFA beslist na een videoconferentie met alle 55 lidstaten. Europa is momenteel het epicentrum van het coronavirus en dus was het al langer duidelijk dat EURO 2020, een jubileumeditie die ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de UEFA in twaalf gaststeden gespeeld moet worden, aan een zijden draadje hing. Lees meer.

Lees de opinie van Peter T'Kint

Voetbal in Europa: nog veel vragen

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Diamond League gelast eerste drie meetings van het seizoen af

De Diamond League atletiek start dit seizoen omwille van de ontwikkelingen rond het coronavirus pas op 24 mei in Stockholm. Dat maakte de verzameling van atletiekwedstrijden op haar website bekend. De meetings in Doha (17 april), een nog te bepalen stad in China (9 mei) en Shanghai (16 mei) vallen in het water.

'Het is momenteel verboden Qatar binnen te komen vanuit verschillende landen en de regering in Doha schortte voorlopig alle nationale en internationale evenementen op voor een periode van dertig dagen', legde de Diamond League uit. 'In China zakt het aantal nieuwe infecties wel, maar de voorbereidingen voor de meetings zijn enkele weken teruggeslagen en de gesloten grenzen en reisrestricties maken het momenteel ook onmogelijk internationale topevenementen te organiseren.'

Het huidige plan van de Diamond League is om de meeting in Shanghai in te halen op 13 augustus. Nieuwe data voor Doha en de tweede meeting in China zijn er nog niet. De Diamond League verklaarde dat het 'mogelijk is dat de meetings nog ingehaald worden na de Diamond League-finale in Zürich (9-11 september)'. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Monaco rekent nog steeds op Grote Prijs Formule 1

Ook het prinsdom Monaco heeft de voorbije dagen verregaande maatregelen genomen vanwege de uitbraak van het coronavirus, maar de plannen voor de beroemde Formule 1-race op het stratencircuit in Monte Carlo blijven voorlopig overeind. De organiserende Automobile Club de Monaco heeft verklaard dat de Grote Prijs van Monaco als verwacht zal doorgaan op de oorspronkelijke datum van 24 mei. De ticketverkoop loopt gewoon door.

De race in Monaco was de zevende op de originele kalender, maar wordt mogelijk de eerste van het seizoen. De races in Australië (15 maart), Bahrein (22 maart), Vietnam (5 april) en China (14 april zijn al afgelast. Over de races in Zandvoort (3 mei) en Barcelona (10 mei) bestaat nog geen zekerheid of die wel doorgaan.

De Formule 1 is druk bezig de racekalender voor dit jaar op nieuw in te vullen. Technisch directeur Ross Brawn rekent erop minstens zeventien of achttien races te kunnen houden. GP-weekends zouden ingekort worden van drie dagen naar twee dagen. Hij overweegt ook de gebruikelijke zomerstop in augustus te laten vervallen. De oorspronkelijke kalender voor 2020 telde 22 races.

De Automobile Club de Monaco is momenteel zelf wel "tot nader order" gesloten voor leden en publiek omwille van het coronavirus.

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Japanse premier Abe claimt steun van G7 voor 'complete' Spelen

De Japanse premier Shinzo Abe zegt dat de landen uit de Groep van Zeven (G7) het met hem eens zijn dat de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) als volwaardig sportevenement moeten doorgaan. Dat wil zeggen met het complete programma en met toeschouwers. De premier ontweek de vraag of de G7 uitstel van de Spelen als mogelijkheid heeft geopperd.

Abe heeft naar eigen zeggen een videoconferentie met de G7 gehad. Behalve Japan zitten ook de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en de Europese Unie in de G7.

De Japanse premier houdt vol dat de Spelen in Tokio als gepland beginnen op 24 juli, ondanks dat de wereldwijde uitbraak van het coronavirus ook de sportwereld vrijwel geheel heeft lamgelegd. "We doen alles wat in onze macht ligt om ons voor te bereiden op de Spelen en we streven naar een compleet evenement als bewijs dat de mensheid het nieuwe coronavirus kan verslaan", vertelde hij na het overleg.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

'Piek moet eind mei voorbij zijn als Spelen willen doorgaan'

Tenzij het hoogtepunt van de coronacrisis eind mei achter de rug is, zullen er geen Olympische Spelen worden gehouden. Dat meent althans de voorzitter van het Frans olympisch comité, Denis Masseglia.

'Als we eind mei nog altijd in de crisis zitten, dan zie ik niet in hoe de Spelen (op tijd) kunnen doorgaan. Als de piek voorbij is en de situatie verbetert, zullen de vragen komen over wie zich kwalificeert. Maar we zullen dan de minst slechte oplossing vinden', vertelde Masseglia aan Reuters. Het begin van de Olympische Spelen in Tokio is voorzien op 24 juli.

Masseglia, sinds 2009 voorzitter van het Frans olympisch comité, is net terug van een werkbezoek aan Japan en heeft lof voor de manier waarop de lokale bevolking met het virus omgaat. 'Men is er extreem voorzichtig. Er zijn overal gepaste gels, mensen dragen maskers, iedereen is er bijna normaal aan het werk.' In Japan zijn er zo'n 900 besmettingen vastgesteld.

Dinsdag en woensdag organiseert het Internationaal Olympisch Comité (IOC) telefonische conferenties met sportfederaties en nationale bonden over de coronacrisis.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Zulte Waregem en Anderlecht sluiten de deuren

ulte Waregem sluit vanwege het coronavirus het operationele, financiële en commerciële departement van de club, alsook de Essevee Academie. De maatregel geldt tot en met vrijdag 3 april.

"Extreme omstandigheden vragen om extreme maatregelen", stelt Essevee maandag. Ook de spelers, sportieve staf en medische omkadering treffen voorzorgsmaatregelen. "Dit weekend volgen de spelers een individueel loopprogramma en de trainingen van volgende week worden in kleinere groepen afgewerkt. De spelers zijn vrij van donderdag 19 maart tot en met maandag 23 maart", laat de club weten.

"Daarnaast kregen de spelers een uitgebreide briefing over de preventie van het coronavirus. De focus ligt daarbij op desinfectie en het vermijden van drukbevolkte locaties. De club raadt de spelers bovendien af om naar het buitenland te reizen."

Fanshop Anderlecht dicht

Door de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus heeft RSC Anderlecht besloten om de fanshop voor onbepaalde tijd te sluiten, zo laat de club maandag weten. Alle producten kunnen wel nog online aangekocht worden.

De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige donderdag dat alle winkels die geen essentiële diensten leveren tijdens het weekend dicht moesten, maar in de week konden openblijven. Met de maatregel gaat Sporting dus verder dan wat toen werd opgelegd. Ook heel wat andere winkels maakten maandag bekend hun vestigingen in België tijdelijk te sluiten.

Eerder besloot de Belgische recordkampioen al alle trainingen op Neerpede op te schorten. Die beslissing werd genomen na overleg met externe medische experten, in het belang van de algemene en individuele gezondheid. De club vraagt de spelers om thuis te blijven en hun conditie te onderhouden via individuele trainingsprogramma's die door de staf zullen worden opgesteld. Spelers en staf zullen via digitale communicatie in nauw contact blijven met elkaar. Buitenlandse spelers krijgen van paars-wit de toestemming om naar de familie in hun vaderland te reizen. De Jupiler Pro League werd al minstens tot 3 april stilgelegd.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Geen Duits voetbal tot 2 april

De wedstrijden in de Duitse eerste en tweede Bundesliga liggen minstens tot 2 april stil wegens de coronacrisis. Dat hebben de 36 clubs uit beide afdelingen in overleg met de Duitse voetballiga DFL maandag beslist.

De wedstrijden van de 26e speeldag van afgelopen weekend in de Duitse hoogste klasse, die in eerste instantie zonder publiek zouden plaatsvinden, gingen zoals elders in Europa niet door. De DFL had toen al een voorstel op tafel gelegd om de wedstrijden tot 2 april op te schorten. De clubs gaven nu tijdens een meeting in Frankfurt groen licht voor de maatregel. De 27e speeldag valt op die manier weg.

De DFL zal in de week van 30 maart weer samenzitten met de clubs, en kijken hoe het dan verder moet. DFL-voorzitter Christian Seifert liet wel verstaan er niet veel hoop in te hebben begin april de competitie te kunnen hervatten. 'Onze grootste vijand is het coronavirus, gevolgd door de onzekerheid', klonk het. 'Niemand heeft er momenteel ook maar een idee van wanneer we weer kunnen voetballen.'

Ook in de meeste andere Europese landen ligt de voetbalcompetitie tot minstens begin april stil.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

EK verplaatsen naar winter lijkt beste optie

Hoe moet het nu verder met EURO 2020? Morgen zit de UEFA om 13 uur samen met haar 55 lidstaten om de kwestie te bespreken. Er lijken maar twee opties te zijn om het EK te verplaatsen: naar de zomer van 2021 of naar het najaar van dit jaar.

Welke optie is de eenvoudigste? U leest het hier.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Geen WTA-toernooien tot 2 mei

De WTA-toernooien komende maand in Stuttgart (20-26 april), Istanboel (20-26 april) en Praag (27 april-2 mei), allen op gravel, zijn afgelast omwille van de verspreiding van het coronavirus. Dat maakte de Women's Tennis Association (WTA) maandag bekend. Er wordt zo niet meer getennist tot 2 mei.

Eerder werden de toernooien van Indian Wells (11-22 maart), Guadalajara (16-21 maart), Miami (24 maart-4 april), Charleston (6-12 april) en Bogota (6-12 april) al geannuleerd. Het toernooi van Stuttgart (820.977 dollar) werd vorig jaar gewonnen door de Tsjechische Petra Kvitova. De Zwitserse Jil Teichmann won in Praag. In Istanboel won de Kroatische Petra Martic.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Japanners denken niet dat Olympische Spelen zullen doorgaan

Het Japanse organisatiecomité en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) blijven al weken aangeven dat, ondanks het coronavirus, de Olympische Spelen komende zomer zoals voorzien van 24 juli tot 9 augustus zullen plaatsvinden in Tokio.

Maar de Japanse bevolking deelt dat optimisme niet. Bij een bevraging dacht zeventig procent van de Japanners dat noch de Olympische Spelen, noch de Paralympische Spelen (25 augustus-6 september) op de voorziene data zullen doorgaan. Het Japanse persagentschap Kyodo bracht de peiling onder duizend Japanners maandag naar buiten.

Een andere peiling, door openbare omroep NHK tussen 6 en 9 maart, suggereerde dat 45 procent van de Japanners tegen een olympiade op de voorziene data is. Slechts veertig procent wil de Spelen tussen eind juli en begin augustus laten doorgaan. De Japanse premier Shinzo Abe herhaalde zaterdag nog eens dat Tokio zich zoals voorzien blijft voorbereiden op de start van de Olympische Spelen, op 24 juli.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Geen trainingen meer bij KRC Genk

Landskampioen Racing Genk heeft maandag beslist "naar aanleiding van de voortdurend wijzigende maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen" alle trainingen op de club te annuleren.

"De 'onderhoudstrainingen' in kleine groepjes die deze week gepland stonden, gaan dus niet door", legde de Limburgse club uit in een persbericht. "Elke speler komt vandaag nog op het vooropgestelde tijdstip naar de club, maar dan enkel om trainingskledij op te pikken, en eventueel bestelde maaltijden, om dan onmiddellijk naar huis terug te keren."

"De spelers krijgen een trainingsprogramma voor thuis. Ze mogen ook individueel buiten gaan lopen. Maar er is hen ten zeerste afgeraden om kleine bijeenkomsten buiten de club te organiseren. Contact onderling en met andere mensen is te mijden. Zo veel mogelijk thuis blijven is de boodschap."

Zondagavond maakte ook Anderlecht al bekend al haar trainingen op te schorten.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Voetbalclub Wuhan Zall terug in China: 'Bekeken als virussen met twee benen'

De intussen beruchte Chinese eersteklasser Wuhan Zall is afgelopen weekend teruggekeerd vanuit Zuid-Spanje naar China. Het team zat anderhalve maand vast in Andalusië omwille van de uitbraak van het coronavirus in thuisstad Wuhan. Het trainingskamp, dat oorspronkelijk maar twee weken zou duren, werd een nachtmerrie voor het team dat door de plaatselijke bevolking allerminst hartelijk werd ontvangen.

Trainer José Gonzalez, zelf een Spanjaard, blikte bij de Süddeutschen Zeitung, vlak voor afreis, nog eens terug op de voorbije periode. "We werden van bij onze aankomst bekeken als virussen met twee benen", legde hij uit. "Dat is absoluut de waarheid. We zijn blij te kunnen terugkeren naar China, maar het is niet zo dat we terugkeren omdat de situatie in Spanje momenteel zwaar verslechtert en regeringsleider Pedro Sanchez de noodtoestand uitriep."

Wuhan keert terug omdat de Chinese Super League normaal gesproken begin mei zal beginnen. "En we moeten na onze landing in Peking, zoals iedereen die momenteel in de Chinese hoofdstad arriveert, twee weken in quarantaine. Dat geeft een beetje déja-vu-gevoel. Dat kan ik niet ontkennen. We kunnen er echter niets aan doen. Het is wat het is. Na de quarantaine hebben we nog een maand om ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen"

"We gaan ons wel veiliger voelen in China", besloot Gonzalez. "De laatste weken zijn er in Wuhan slechts een dozijn aantal besmettingen bijgekomen, bijna allemaal van personen die terugkeerden uit het buitenland."

Wuhan Zall, dat eind februari in haar noodsituatie nog verrassend drievoudig Europa League-winnaar Daniel Carriço kon verleiden de overstap te maken van Sevilla, was de voorbije weken in Spanje tot een spookteam verworden. Bij aankomst in Spanje eind januari testte iedereen negatief op het coronavirus, want voordien had de ploeg al een stage in Guangzhou achter de rug, op meer dan duizend kilometer van Wuhan. Maar toch werd het team gemeden. Tegenstanders in oefenwedstrijden gaven forfait, waardoor enkel getraind werd. Wuhan was het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus. Meer dan 145.000 mensen raakten besmet, zo'n 5.400 personen stierven.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

China herademt met eerste atletiekmeeting

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus heeft China weer een atletiekmeeting georganiseerd. Dat heeft de Internationale atletiekbond World Athletics laten weten. Het event vond indoor in Peking plaats, zonder publiek.

Kogelstoter Gong Lijiao, tweevoudig wereldkampioen, liet zich opmerken met een poging van 19m70. Dat was zijn op twee na beste resultaat indoor.

De Chinese atletiekbond liet weten in de loop van april nog andere meetings te willen organiseren. Rond deze periode moest het WK indoor in Nanjing plaatsvinden, maar dat werd verplaatst naar maart volgend jaar.

In China staan - normaliter - in mei ook nog twee manches van de Diamond League op de agenda: op een nog te bepalen locatie (9 of 10 mei) en Shanghai (16 mei). De Diamond League-opener is voordien voorzien op 17 april in Doha.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Italiaanse voetbalbond vraagt UEFA om uitstel EK

De Italiaanse voetbalbond gaat bij de Europese voetbalfederatie UEFA aandringen op uitstel van het EK, dat volgens de huidige planning op 12 juni in Rome zou moeten beginnen. 'Daartoe zullen we bij de UEFA een voorstel indienen', liet voorzitter Gabriele Gravina weten.

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

UCI vraagt 'koersen uit te stellen in risicovolle landen'

De Internationale Wielerunie UCI heeft in een persbericht meer uitleg gegeven bij de maatregelen die de federatie neemt wegens de coronacrisis. De UCI vraagt de organisatoren hun koersen, voor zover dat nog niet het geval was, uit te stellen in landen die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aanduidt als risicovol.

De UCI stopt voorlopig ook de kwalificatieprocedure voor de Olympische Spelen in Tokio. De wielerbond heeft laten weten de ranglijst tot 3 april te bevriezen, met ingang van 3 maart.

Veel sporten ondervinden hinder van het virus. Bijna alle kwalificatietoernooien zijn deze weken afgelast. Het Internationaal Olympisch Comité is met de nationale bonden in overleg om te kijken hoe het kwalificatietraject wordt vervolgd.

De UCI besloot zondag zelf het initiatief te nemen. Als er ook de komende maanden niet gefietst kan worden, is de UCI van plan deze ranglijst aan te houden voor olympische deelname.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Messi: 'Het is het moment om thuis te blijven'

Nu het coronavirus steeds meer mensen besmet, proberen bekende gezichten uit de voetbalwereld de bevolking via sociale media te sensibiliseren. Lees meer.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Roeibond legt alles stil tot eind mei

Omwille van het coronavirus heeft Wereldroeifederatie (FISA) tot eind mei al haar wedstrijden geannuleerd. De Wereldbekers in de Italiaanse steden Sabaudia (10-12 april) en Varese (1-3 mei) vallen zo in het water, net als de olympische kwalificatieregatta (17-19 mei) en aansluitende Wereldbekerfinale (22-24 mei) in het Zwitserse Luzern. Het EK in het Poolse Poznan (5-7 juni) staat voorlopig wel nog op het programma, als enig internationaal event tot de Spelen.

De FISA kon nog niet meegeven hoe de olympische tickets dan nu verdeeld zullen worden. 'Feit is dat een normale kwalificatieprocedure niet meer mogelijk was omwille van het coronavirus', klinkt het. 'We beraden ons nu over oplossingen. Op 5 april staat een vergadering met het IOC op het programma.'

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Volleybalcompetitie stilgelegd, geen kampioen dit jaar

Ook de volleybalcompetitie wordt volledig stilgelegd. Er zal dit jaar geen kampioen zijn. 'Het kampioenschap eind april hervatten zonder competitievervalsing is praktisch onmogelijk. De Liga Clubs hebben gekozen voor zekerheid boven onzekerheid, voor burgerschap boven eigenbelangen. Daarom zal de Liga-competitie na 3 april niet terug opgestart worden,' klinkt het in een persbericht.

'Symbolisch zou er voor dit seizoen geen kampioenstitel uitgereikt en geen ranking opgemaakt worden. Omdat de competitieformule op die manier in elkaar zit dat enkel diegene die de eindmeet bereikt, na verschillende fases, de titel krijgt. Maar ook om seizoen 2019-2020 nooit te vergeten.'

'De Liga zal in goede verstandhouding met de Federatie en afwachtend wat de CEV zal beslissen, afspreken hoe de Europese tickets zullen verdeeld worden. In de sport is dit van groot belang, voor ons als vaandeldragers van het Belgisch Volleybal, is dit vandaag secundair.'

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

EuroMillions Basket League stopt competitie, Oostende is opnieuw landskampioen

Wegens het coronavirus heeft de EuroMillions Basketball League beslist de competitie stop te zetten. Competitieleider Oostende wordt uitgeroepen tot kampioen, en de huidige rangschikking zal gebruikt worden om de Europese tickets toe te kennen. Dat besliste de Pro Basketball League zaterdag.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Eerste klasse in het vrouwenbasketbal wordt niet meer hervat, Castors Braine is kampioen

Castors Braine mag zich voor het zevende seizoen op rij kampioen van België in het vrouwenbasketbal noemen. De eerste klasse wordt immers stopgezet omwille van het coronavirus en zal dit seizoen niet meer hervat worden.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Coronavirus bij Cercle Brugge

Bij Cercle Brugge werd bij een lid van de medische staf Covid-19 vastgesteld. De aanbeveling inzake quarantaine werd onmiddellijk doorgevoerd, en de persoon in kwestie stelt het goed.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

FIFA raadt aan om interlands tot en met april te schrappen

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de nationale voetbalbonden aangeraden om alle internationale wedstrijden in maart en april niet te laten doorgaan, zo maakte de FIFA vrijdag bekend.

Heel wat interlands zijn intussen al afgelast. Zo ook de oefeninterlands van de Rode Duivels in Qatar, tegen Zwitserland en Portugal. 'De uiteindelijke beslissing ligt echter bij de organisatoren, of in het geval van oefeninterlands bij de twee nationale bonden in kwestie', klinkt het in een mededeling.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ook Bundesliga gaat overstag en schorst competitie

De voetbalwedstrijden in de Duitse eerste en tweede Bundesliga zullen dit weekend dan toch niet plaatsvinden. De Duitse voetballiga DFL schort alle wedstrijden van de 26e speeldag in de Duitse hoogste klasse op wegens de coronacrisis.

De wedstrijden zouden in eerste instantie allemaal zonder publiek gespeeld worden, maar nu gaat de DFL toch over tot een algemene afgelasting. De maatregel komt er enkele uren nadat de DFL had aanbevolen de wedstrijden tot en met 2 april op te schorten, met ingang van volgende week als alle profclubs over de kwestie samen zouden zitten. De Bundesliga volgt met een algemene afgelasting het voorbeeld van onder meer België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Engeland en Italië.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Start Giro uitgesteld

Donderdagvoormiddag raakte bekend dat Hongarije de eerste drie ritten van de Giro d'Italia schrapte. In Hongarije zou dit jaar de start van de Italiaanse ronde plaatsvinden, maar door de schrapping is de organisatie nu genoodzaakt om de Grande Partenza (oorspronkelijk 9 mei) uit te stellen.

De nieuwe datum zal niet worden bekendgemaakt voor 3 april. Dan bekijkt de Italiaanse regering of het verder doet met het verbod op sportevenementen op het schiereiland.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Geen Grote Prijzen F1 van Bahrein en Viëtnam

De Grote Prijzen Formule 1 van Bahrein en Vietnam gaan vanwege het coronavirus niet door. Dat bevestigde de Internationale Automobielfederatie FIA vrijdag.

De GP van Bahrein in Sakhir zou op 22 maart worden gereden. De GP van Vietnam in Hanoi stond op 5 april op het programma.

'Vanwege de continue wereldwijde verspreiding van covid-19 en na discussies tussen de FIA en de wedstrijdorganisatoren, hebben alle partijen beslist de GP's van Bahrein en Vietnam uit te stellen', meldt de FIA.

Het WK zou normaal zondag beginnen met de GP van Australië in Melbourne, maar ook die race werd (vandaag/vrijdag) afgelast. De GP van China (in Shanghai) werd al eerder geschrapt. Het WK Formule 1 zal nu (in principe) op 3 mei van start gaan met de Grote Prijs van Nederland in Zandvoort.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Pro League weet niet of competities afgewerkt kunnen worden

Alle sportieve evenementen worden tot en met 3 april afgelast, zo besliste de Nationale Veiligheidsraad donderdagavond. En dus liggen ook de competities in het Belgisch voetbal stil. De Pro League, de vertegenwoordiging van het profvoetbal, tast in het duister wat het verdere verloop van 1A en 1B betreft. 'Veel zal afhangen van wat de UEFA beslist omtrent het EK', reageert woordvoerder Stijn Van Bever vrijdag.

Vanuit het standpunt dat volksgezondheid en het maatschappelijk belang primeren, ondersteunt de Pro League de maatregelen. Daarom hadden de clubs donderdag op eigen houtje al beslist de komende wedstrijden achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad is er minstens tot 3 april geen enkele voetbalwedstrijd.

'Wij hebben geen glazen bol en weten niet wat er nadien mogelijk is. Dat kunnen we in principe pas in de laatste week van maart beslissen. Tot die tijd gaan we verschillende scenario's uitwerken. Als de huidige situatie verlengd wordt, ziet het er in elk geval niet goed uit voor het vervolg van de competitie', aldus Van Bever.

Dinsdag komt de UEFA samen, onder meer om te bespreken of het EK van komende zomer een jaar moet uitgesteld worden. 'Daar zal veel van afhangen. Ik denk dat elke Europese liga het liefst heeft dat zijn competitie volledig afgewerkt wordt', zegt Van Bever. De Pro League legt zijn eieren in het mandje van de European Leagues, de koepelorganisatie van Europese profclubs en liga's. 'Op dat niveau brengt men de maatregelen en repercussies momenteel in kaart. Over het EK en de impact op de nationale competities zal de komende dagen zeker nog een standpunt ingenomen worden.'

Intussen is het nog niet helemaal duidelijk of de profclubs nog mogen trainen. Volgens de eerste informatie van de FOD Volksgezondheid en de European Leagues zou dat wel moeten kunnen. 'We zijn dat verder aan het bestuderen, want het is ook de voornaamste bekommernis van onze clubs', aldus Van Bever. 'Het is toch cruciaal dat spelers hun matchritme onderhouden als de competities vanaf 3 april hernomen zouden worden.'

Zoveel mogelijk buiten trainen, zo weinig mogelijk samen in de kleedkamers, gesloten sessies en trainingen in gesloten ruimtes vermijden zijn een aantal voorzorgsmaatregelen. 'Zolang de hygiënische voorschriften maar gerespecteerd worden', klinkt het. Intussen bekijkt de Pro League om naar het voorbeeld van de Nederlandse profteams ook oefenwedstrijden achter gesloten deuren te kunnen spelen. 'Weliswaar achter gesloten deuren en met heel beperkte delegaties. We willen nagaan of dat in België ook kan.'

Intussen adviseerde de Pro League zijn clubs ook om persconferenties of persmomenten af te gelasten. KV Mechelen sprong daar al creatief mee om door een conference call te houden. 'De richtlijn is om zo weinig mogelijk contact te hebben met anderen. We zullen de komende dagen bekijken welke nuttige informatie we de clubs nog kunnen bezorgen', besluit Van Bever.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ook Premier League schort wedstrijden op

De voetbalwedstrijden in de Premier League worden per direct tot minstens 3 april opgeschort wegens de coronacrisis. Dat heeft de Engelse competitie vrijdag laten weten.

Donderdagavond nam de Premier League al de beslissing dat de wedstrijd van de dertigste speeldag tussen Brighton en Arsenal zaterdag niet zal doorgaan, nadat Arsenal bekendmaakte dat zijn coach Mikel Arteta positief testte op het nieuwe coronavirus. Nu volgt dus de maatregel om alle duels tot 3 april niet meer te laten doorgaan. Vrijdagochtend raakte nog bekend dat Callum Hudson-Odoi (Chelsea) als eerste PL-speler positief testte op het coronavirus.

'We wensen Mikel Arteta en Callum Hudson-Odoi een spoedig herstel, net als iedereen die met het virus besmet is', reageert algemeen directeur Richard Masters. 'In deze situatie zonder voorgaande werken we nauw samen met de clubs, regering en de FA en EFL. De gezondheid van spelers, staf en fans krijgt onze hoogste prioriteit.'

Ook de wedstrijden in het Championship, de League One en League Two gaan niet door.

De Premier League volgt met een algemene afgelasting het voorbeeld van onder meer België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië. Van de grote voetballanden wordt voorlopig alleen in Duitsland (alle duels achter gesloten deuren) nog gespeeld, al lijkt ook de Duitse voetballiga DFL aan te sturen op een stopzetting vanaf volgende week.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Organisatie Parijs-Nice schrapt slotrit, wedstrijd eindigt zaterdag

De achtste en laatste etappe van Parijs-Nice wordt afgelast. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.

'Na overleg met de overheid, de UCI en de stad Nice heeft de organisatie van Parijs-Nice beslist het einde van de wedstrijd zaterdag te houden na de zevende etappe in Valdeblore la Colmiane. Deze beslissing, genomen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus, houdt in dat de laatste etappe rond Nice van zondag wordt geschrapt.'

De 78e editie van de Koers naar de Zon eindigt zaterdag met een aankomst bergop. Vandaag/vrijdag staat de zesde rit op het programma, over 161,5 km van Sorgues naar Apt over een geaccidenteerd parcours. Dylan Teuns, de beste Belg in de tussenstand, en zijn team Bahrain-McLaren beslisten niet meer van start te gaan.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Franse Ligue 1 ook stopgezet

De voetbalwedstrijden in de Franse eerste en tweede klasse worden per direct voor onbepaalde periode opgeschort wegens de coronacrisis. Dat heeft de Franse professionele voetballiga LFP vrijdag laten weten.

'Zoals president Emmanuel Macron gisteren heeft benadrukt, moet het collectieve belang nu boven alles primeren', klinkt het in een mededeling. 'De epidemie afstoppen heeft nu het grootste belang, net als de zwakste personen beschermen en verplaatsingen beperken.'

Na een bijeenkomst van de Europese voetbalbond UEFA volgende dinsdag over de coronacrisis, zal de LFP opnieuw over de materie samenzitten.

Frankrijk volgt met een algemene afgelasting van het profvoetbal het voorbeeld van onder meer België, Nederland, Spanje en Italië. Alleen in de grote voetballanden Engeland en Duitsland (alle duels achter gesloten deuren) wordt voorlopig nog gespeeld, al lijkt zeker ook de Duitse voetballiga DFL aan te sturen op een stopzetting vanaf volgende week.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

UEFA gelast alle Champions League- en Europa Leagueduels van volgende week af

Er worden volgende week geen wedstrijden in de Champions League en Europa League gespeeld. Dat maakte de Europese Voetbalbond UEFA vrijdag bekend.

De beslissing betekent dat in de Champions League de terugwedstrijden van de achtste finales tussen Bayern München en Chelsea, en Barcelona en Napoli (allebei op 18 maart) worden afgelast. In de Europa League worden alle terugwedstrijden in de achtste finales (op 19 maart) uitgesteld.

'Wanneer deze wedstrijden zullen plaatsvinden, wordt op het gepaste moment gecommuniceerd', stelt de UEFA. Ook de loting voor de kwartfinales op 20 maart wordt uitgesteld.

Volgende week dinsdag (17 maart) organiseert de UEFA een videoconferentie met vertegenwoordigers van zijn 55 lidstaten, leden van de European Club Association, de Europese competities en de FIFPro om de gevolgen van de vele afgelastingen door het coronavirus te bespreken.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Wat doet het coronavirus met de Rode Duivels?

In de meeste Europese competities nemen de organisatoren maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Serie A gelast alles af tot begin in april. In de Premier League blijft alles voorlopig zoals het is en wordt er zelfs nog voetbal gespeeld mét publiek.

Welke gevolgen hebben die maatregelen voor onze Rode Duivels? U leest het hier.

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

F1-race in Australië op laatste moment afgelast

De Grote Prijs van Australië in de Formule 1 is afgelast vanwege het nieuwe coronavirus. De organisatoren in Melbourne hebben dat kort voor het begin van de eerste vrije training bekendgemaakt.

De Grand Prix van Australië is de eerste race van het Formule 1-seizoen van 2020. De volgende race vindt over een week plaats in Bahrein. Het is nog niet bekend of die race wel kan doorgaan. De Grote Prijs van China in Shanghai op 19 april is in ieder geval afgelast.

Donderdag maakte het F1-team van McLaren al bekend dat het zich had teruggetrokken voor de race in Australië. Bij een van de teamleden was het nieuwe coronavirus aangetroffen.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Arsenal-trainer Arteta besmet

Arsenal-trainer Mikel Arteta heeft positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Engelse voetbalclub donderdag. Spelers van Arsenal waren al in quarantaine geplaatst, omdat ze in contact zijn geweest met de eigenaar van de Griekse club Olympiakos. Die testte ook positief op het coronavirus.

Het trainingscomplex van Arsenal is voorlopig gesloten. 'Alle mensen die bij Mikel in de buurt zijn geweest, worden in quarantaine geplaatst. Naast de spelers en leden van de technische staf zullen dat mensen uit Londen Colney zijn', aldus Arsenal in een verklaring. Colney is het deel in Londen waar Arsenal het stadion en trainingscomplex heeft.

De clubs uit de Premier League komen vrijdag in spoedzitting bijeen om te bespreken wat te doen met de competitie.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Pro League bevestigt: geen wedstrijden tot 3 april

Na de aankondiging van premier Sophie Wilmès dat alle recreatieve en sportieve evenementen moeten worden opgeschort, reageert de Pro League met de bevestiging dat alle wedstrijden in de komende weken worden afgelast.

'We nemen akte van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, die ons bevestigd werd door de kabinetten van de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken. De wedstrijden van de Pro League worden alvast geannuleerd tot en met 3 april', reageerde de competitie donderdagavond op de nieuwe maatregelen tegen de corona-pandemie.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

UEFA stelt Manchester City-Real en Juventus-Lyon uit

De terugwedstrijden in de achtste finales van de Champions League Manchester City - Real Madrid en Juventus - Lyon van komende week gaan niet door omdat de spelers van Real Madrid en Juventus in quarantaine zitten, zo bevestigde de Europese Voetbalconfederatie UEFA donderdag.

Bij Juventus werd er woensdagavond melding gemaakt van een besmette speler. Daniele Rugani testte positief op het coronavirus, waarna het team in quarantaine moest. Bij Real Madrid liep een speler van het basketteam een besmetting op. Omdat het basket- en het voetbalteam de faciliteiten op Ciudad Real Madrid in Valdebebas delen, moeten beide teams in quarantaine.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Burgemeester van Beveren schrapt wedstrijd Waasland-Beveren - KAA Gent

Marc Van de Vijver (CD&V) schrapt de voetbalwedstrijd tussen eersteklassers KAA Gent en Beveren. Dat meldt de burgemeester van Beveren donderdagmiddag. De wedstrijd zal op een later ogenblik gespeeld worden.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

UEFA roept spoedvergadering met 55 leden bijeen

De Europese Voetbalconfederatie UEFA heeft de leden van de 55 lidstaten, de European Club Association (ECA), de European Leagues en een vertegenwoordiger van spelersvakbond FIFPro opgeroepen om op dinsdag 17 maart een videoconferentie te houden om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus op het Europese voetbal te bespreken, zo laat de UEFA donderdag weten.

De huidige situatie in de competities, zowel nationaal als Europees, zal er besproken worden, net als EURO 2020. Intussen is wel duidelijk geworden dat het toernooi, dat komende zomer in twaalf Europese landen gespeeld wordt, steeds meer onder hoogspanning komt te staan. Volgens Spaanse en Italiaanse media bestaat de mogelijkheid dat het toernooi uitgesteld wordt, mogelijk zelfs tot de zomer van 2021.

Eenzelfde verhaal weerklinkt in de Franse krant L'Equipe, die stelt dat met het uitstel van het toernooi het huidige clubseizoen tot in juli zou kunnen doorlopen, waardoor de nu uitgestelde wedstrijden alsnog ingehaald kunnen worden. Zowat elke grote Europese competitie heeft al wedstrijden moeten uitstellen, of toch minstens speeldagen achter gesloten deuren moeten afwerken. Juventus, Inter en Real Madrid zijn volledig in quarantaine geplaatst, nadat ze mogelijk in aanraking zijn gekomen met een besmette speler. Ook de twee Europese bekercompetities, Champions League en Europa League, zouden zo niet met de deadline van de openingswedstrijd van het EK geconfronteerd worden. Want nog volgens L'Equipe zouden die Europese competities dinsdag voorlopig opgeschort worden. Daarnaast zou de UEFA vragen om alle nationale competities stop te zetten.

Bronnen in de Italiaanse media melden dan weer dat de Big Five, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1 en de Premier League, zouden aandringen om het toernooi uit te stellen: minstens met enkele weken of een maand, of zelfs tot 2021. Bij die laatste optie zou het EK wel stevig in het vaarwater komen van de Nations League, de kwalificaties voor het WK 2022 in Qatar en het WK voor clubs van 2021. Uitstel met enkele weken of een maand wordt problematisch met het oog op de Olympische Spelen in Tokio, die eveneens ter discussie staan. Volgens het Duitse Bild zijn er dan weer drie alternatieve mogelijkheden: een toernooi achter gesloten deuren, een EK in landen die niet of niet zwaar getroffen zijn door het virus of uitstel van het EK.

Intussen moeten er eind maart nog play-offs gespeeld worden met zestien landen, die strijden om de laatste vier tickets. Of die wedstrijden kunnen doorgaan, is hoogst twijfelachtig. Zo heeft de Bosnische Voetbalfederatie al aan de UEFA gevraagd om de halve finale tegen Noord-Ierland van 26 maart in Zenica uit te stellen. Het vierlandentoernooi in Qatar waaraan de Rode Duivels eind deze maand zouden deelnemen samen met Portugal, Zwitserland en Kroatië, is intussen afgelast nadat er woensdag een exponentiële stijging met het aantal besmettingen werd vastgesteld in de Golfstaat. De organisatoren van het Qatar Airways International Tournament zagen zich genoodzaakt het lucratieve toernooi te annuleren.

Belga Image
© Belga Image
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Proximus League stelt promotiefinale uit

De Proximus League heeft aangekondigd dat de terugwedstrijd tussen OHL en Beerschot van komend weekend is uitgesteld

Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) riep eerder donderdag al op om de promotiefinale niet te laten doorgaan. 'Ofwel stelt de voetbalbond de match OHL-Beerschot uit, ofwel verbied ik de wedstrijd van zaterdagavond', vertelde hij aan Belga.

Dat de match achter gesloten deuren zou doorgaan, vond de burgemeester niet genoeg. 'We kregen signalen van grote samentroepingen van de twee supportersclubs aan het stadion in Heverlee', stelt Ridouani. 'De veiligheid is prioritair. Daarom leg ik een verbod op, als de voetbalbond de match niet uitstelt.'

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Vlaamse sportwereld annuleert alle publieksevenementen tot 31 maart

De Vlaamse sportwereld annuleert al zeker tot 31 maart alle publieksevenementen, zowel indoor als outdoor. Dat maakt Vlaams minister van Sport Ben Weyts bekend na afloop van een overleg op zijn kabinet met de Pro League, de KBVB, Voetbal Vlaanderen, Cycling Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie, de Gymnastiekfederatie en Sport Vlaanderen.

'Gelet op de verdere verspreiding van het coronavirus en gelet op de geactualiseerde inzichten en aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen, wil de sportwereld uitdrukkelijk en proactief haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen', luidt het in een mededeling.

De sportsector zegt geen katalysator te willen zijn voor de verdere verspreiding van het virus. 'Het is de grote kracht van sport dat het veel mensen samenbrengt. Maar die kracht wordt een kwetsbaarheid, wanneer een virus zich verspreidt overal waar grote groepen samenkomen', luidt het.

De sportsector beseft dat de gevolgen voor de diverse sportfederaties, voor de organiserende clubs, voor de ondersteunende diensten, voor toeleveranciers, voor de supporters en voor alle andere betrokken partijen desastreus kunnen zijn. 'Dit was geen makkelijke beslissing, maar het kan niet anders', aldus nog de sportorganisaties.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Spaanse competitie wordt stilgelegd

De Spaanse voetbalcompetitie wordt tot nader order stilgelegd vanwege het coronavirus, zo is pas bekend gemaakt.

Eerder raakte bekend dat het voetbal- en het basketteam van Real Madrid volledig in quarantaine is geplaatst nadat een speler van het basketteam positief testte op het coronavirus. Dat bevestigt de club van Thibaut Courtois en Eden Hazard.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Voetbal in 1A en 1B-finale zonder publiek, bekerfinale uitgesteld

Ook het Belgisch voetbal zwicht om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Op aanraden van de FOD Volksgezondheid hebben de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Pro League donderdag beslist om alle wedstrijden van de slotspeeldag in de Jupiler Pro League, alsook de 1B-finale tussen OH Leuven en Beerschot achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

De bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp, die op 22 maart geprogrammeerd stond in Brussel, wordt uitgesteld naar een nog te bepalen datum.

Lees ook de column van redacteur Peter T'Kint:

Coronamaatregelen: 'Beter wedstrijden uitstellen dan spelen zonder publiek'

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Alle duels en trainingen bij jeugd en amateurs afgelast

KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en Pro League gelasten in overleg met autoriteiten alle duels en trainingen bij jeugd en amateurs af.

Eerder had ook de ACFF, de voetbalfederatie voor Franstalige amateurploegen, beslist om alle voetbalwedstrijden in de tweede en derde amateurklasse ACFF, alsook de duels in de provinciale reeksen en jeugdreeksen in Wallonië en Brussel, op te schorten tot en met 31 maart.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Geen Italiaanse landskampioen door lockdown? (zoals in 1915 en WO I)

Heel Italië ligt sinds gisteravond stil tot 3 april, en dat geldt ook voor de sport. Met uitzondering van Europese competities. Lees hier over de gevolgen van de lockdown voor de Serie A.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

NBA schort hele seizoen op

Alle wedstrijden in de NBA, de Amerikaanse professionele basketbalcompetitie, worden tot nader order opgeschort, nadat een speler is besmet met het coronavirus. Het gaat om Rudy Gobert van het team Utah Jazz. Hij testte positief kort voordat zijn team een wedstrijd zou spelen op bezoek bij Oklahoma City.

Gobert was zelf niet in die stad aanwezig, in afwachting van het resultaat van zijn coronatest. Volgens Amerikaanse media waren de overige spelers al bezig met hun warming-up voor de wedstrijd toen het resultaat van de test bekend werd. De wedstrijd werd vervolgens direct afgelast en beide teams werden voorlopig in het stadion in quarantaine geplaatst.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Juventus-verdediger Rugani test positief

Juventus-verdediger Daniele Rugani heeft een positieve test op het coronavirus afgelegd, zo maakte de Italiaanse regerende landskampioen woensdagavond bekend.

'Momenteel vertoont hij geen ziekteverschijnselen', klinkt het in de mededeling. 'Juventus stelt momenteel alle quarantaineprocedures in werking die door de wet voorgeschreven worden, net als voor de personen met wie hij in contact was.' Rugani is een 25-jarige Italiaan die bij Juve vrede moet nemen met een invallersrol achterin. Dit seizoen kwam hij in alle competities samen zeven keer in actie.

Inter Milaan schort tot nader order alle competitieve activiteiten op na de positieve test van Rugani, zo maakte de club woensdagavond bekend. 'Inter onderneemt stappen om alle noodzakelijke procedures op te starten', klinkt het in een mededeling. Inter speelde vorig weekend nog op bezoek bij Juventus. Rugani zat toen de hele wedstrijd op de bank.

De Serie A ligt sowieso al stil tot begin april. In de Europa League moest Inter het donderdag opnemen tegen Getafe, maar die wedstrijd werd al uitgesteld, net als de halve finale van de Coppa Italia tegen Napoli.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Vierlandentoernooi met Rode Duivels in Qatar gaat niet door

Het vierlandentoernooi met de Rode Duivels van eind deze maand in Qatar (24-30 maart) gaat wegens de wereldwijde uitbraak van het coronavirus niet door, zo laat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) woensdag weten.

"Vanuit Qatar hebben de net de info ontvangen dat wegens de huidige situatie wereldwijd het Qatar Airways International Tournament niet kan doorgaan", zo klinkt het in een korte mededeling. De Rode Duivels zouden in Doha oefenen tegen Portugal (27 maart) en Zwitserland (30 maart).

Vicewereldkampioen Kroatië was het vierde deelnemende land, maar tegen hen was er geen interland gepland. Eerder werden de WK-kwalificatiewedstrijden in de Aziatische zone al uitgesteld vanwege het coronavirus. In Qatar zijn scholen en universiteiten gesloten om de verspreiding tegen te gaan.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

'Beter wedstrijden uitstellen dan spelen zonder publiek'

Victor Fernández, ex-KAA Gent en dezer dagen trainer van Real Zaragoza, pleit voor het uitstellen van wedstrijden in plaats van ze nu te laten doorgaan zonder publiek. Onze redacteur Peter T'Kint stelde in november 2015 tijdens Club Brugge-Napoli ook al vast dat wedstrijden zonder fans maar niets zijn.

Lees hier de volledige column.

BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Bepalen play-offs wie Italiaanse kampioen wordt?

Wordt de Italiaanse competitie straks niet uitgespeeld en wie is dan kampioen? Op maandag 23 maart beslist men wat er gebeurt.

Lees meer hier.

LaPresse\/Sipa USA
© LaPresse\/Sipa USA
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Kort nieuws

- De Cape Epic, de bekende meerdaagse mountainbikerace in Zuid-Afrika (15-22 maart) gaat (voorlopig) door zoals geland. In Zuid-Afrika zijn tot dusver nog maar een paar mensen besmet met het coronavirus.

- De Russische profrenner Dmitry Strakhov (Gazprom-RusVelo) werd in Abu Dhabi opgenomen in het ziekenhuis nadat hij positief had getest op het coronavirus, ervoor moest hij met zijn ploegmaats in quarantaine blijven in het hotel.

- De BMX-manche van de Coupe de France in Compiègne (21-22 maart) is afgelast. In Compiègne start op 12 april ook Parijs-Roubaix... Intussen is ook de eerst Franse wegrace geannuleerd: de Ronde van Normandië voor beloften en elite (zonder contract).

- Volgens Haruyuki Takahashi, lid van het olympische organisatiecomité in Tokio, zouden de Spelen met twee jaar, tot 2022, uitgesteld kunnen worden. Een waarschijnlijker scenario dan een definitieve annulatie.

- NBA-superster LeBron James komt terug op eerdere uitspraken dat hij niet zou willen spelen in een zaal zonder toeschouwers. 'We zullen moeten luisteren naar de mensen die er verstand van hebben', doelde hij op de deskundigen die de verspreiding van het coronavirus in de VS scherp in de gaten houden. 'Natuurlijk zal ik teleurgesteld zijn als ik moet spelen zonder fans op de tribunes. Maar als dat voor iedereen de beste en veiligste maatregel is, dan moeten we dat accepteren.' Voorlopig is die beslissing nog niet genomen, maar het wordt steeds waarschijnlijker aangezien het aantal coronavirusbesmettingen in de VS fel aan het stijgen is.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Geen Italiaanse landskampioen door lockdown? (zoals in 1915 en WO I)

Heel Italië ligt sinds gisteravond stil tot 3 april, en dat geldt ook voor de sport. Met uitzondering van Europese competities. Lees hier over de gevolgen van de lockdown voor de Serie A.

LAPRESSE
© LAPRESSE
Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Getafe wil niet naar Milaan voor Europa League-duel met Inter

Angel Torres, de voorzitter van Getafe, heeft dinsdag laten verstaan dat zijn club niet van plan is af te reizen naar Milaan, waar donderdag de heenwedstrijd in de achtste finales van de Europa League tegen Inter op de planning staat. De voorzitter wil 'het epicentrum van het coronavirus mijden' en heeft de UEFA verzocht naar een andere speellocatie te zoeken.

Vooralsnog staat de wedstrijd gepland in San Siro, waar geen publiek wordt toegestaan. Maar Getafe is niet van plan woensdag naar Milaan te komen. 'Als we de wedstrijd verliezen, dan is dat maar zo', heeft Torres laten optekenen. 'Wij gaan onze gezondheid niet op het spel zetten.'

In Italië zijn sportevenementen tot 3 april uitgesteld, waaronder de wedstrijden in de Serie A. De Europa League valt echter onder de UEFA, die erop aandringt dat de wedstrijden gewoon gespeeld worden. Wolverhampton heeft ook een verzoek ingediend bij de UEFA om de uitwedstrijd tegen Olympiakos uit te stellen, maar dat bleek tevergeefs. Volgens de Wolves zijn er op dit moment 'belangrijkere dingen dan voetbal'.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Wedstrijd Manchester City-Arsenal uitgesteld, spelers in quarantaine

De Premier League-wedstrijd tussen Manchester City en Arsenal van woensdag is uitgesteld vanwege het nieuwe coronavirus. Dat melden beide clubs. Spelers van Arsenal zijn voor veertien dagen in quarantaine geplaatst, omdat ze in contact zijn geweest met de eigenaar van de Griekse club Olympiakos. Die heeft positief getest op het coronavirus.

Het is de eerste wedstrijd in de Engelse Premier League die wordt uitgesteld vanwege het virus. Arsenal laat weten dat bij het duel in de Europa League met Olympiakos dertien dagen geleden verschillende spelers van de Londense club contact hebben gehad met de Griekse eigenaar van Olympiakos, Evangelos Marinakis.

'Hoewel de kans dat de spelers de ziekte Covid-19 hebben opgelopen extreem klein is, volgen we strikt de richtlijnen van de regering die voorschrijven dat iedereen die in nauw contact is geweest met een besmet persoon voor veertien dagen in zelfisolatie moet', meldt Arsenal. 'Hierdoor zijn de spelers niet beschikbaar voor de wedstrijd tegen Manchester City en heeft de Premier League besloten dat de wedstrijd moet worden uitgesteld.'

De spelers van Arsenal zullen thuis blijven totdat de periode van veertien dagen voorbij is. Ook vier mensen uit de staf van de club die dicht bij Marinakis in de buurt zaten tijden de wedstrijd, zullen thuis blijven. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Ook Champions League-duel Juventus-Lyon achter gesloten deuren

De wedstrijd in de achtste finales van de Champions League tussen Juventus en Lyon zal op woensdag 17 maart achter gesloten deuren worden gespeeld in Turijn. Dit bevestigde Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Lyon, op dinsdag. De verwachting was al langer dat het duel in het zwaar getroffen Turijn achter gesloten deuren zou doorgaan, maar de officiële bevestiging kwam pas dinsdag.

'We hebben een brief gekregen van de UEFA die aangeeft dat de wedstrijd achter gesloten deuren zal plaatsvinden in Turijn', vertelde Aulas aan de AFP, waarmee hij de info uit de krant L'Equipe bevestigde. 'We staan er wel van versteld dat onze U19 nog in de Youth League tegen Atalanta in Firenze mochten voetballen, midden in de zwaarst getroffen regio', ging hij verder. 'We gaan voldoende voorzorgen nemen. We vertrekken pas naar Turijn op de dag van de wedstrijd zelf. Het is op 45 minuten vliegen vanuit Lyon. We gaan de toestand van de spelers bekijken voor het vertrek en ook voor de terugkeer. We gaan ook het hotel waar we verblijven voor de wedstrijd desinfecteren.' (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Europa League-wedstrijd tussen Leverkusen en Rangers zonder supporters

Bayer Leverkusen zal zijn terugwedstrijd in de achtste finales van de Europa League tegen het Schotse Rangers op 19 maart achter gesloten deuren moeten spelen. De heenwedstrijd deze week op donderdag 12 maart in Schotland zal wel met supporters gespeeld worden.

De Duitse ploeg nam de beslissing na het besluit van de deelstaat Noordrijn-Westfalen om alle evenementen waarbij meer dan 1000 mensen aanwezig zijn af te gelasten of zonder toeschouwers door te laten gaan. Leverkusen kondigde ook aan dat het alle tickets zal terugbetalen.

De wedstrijd van 12 maart in Schotland zou wel met supporters kunnen doorgaan. 'Op dit moment kan er volgens de UEFA en de lokale autoriteiten in Glasgow zonder beperkingen gespeeld worden', klonk het bij Leverkusen. 'Voorlopig is er geen info die erop wijst dat er geen publiek aanwezig zou mogen zijn. Moest dit nog veranderen, dan zal de club dit meteen laten weten'. Ook het vliegtuig dat bestemd is voor de fans zal 'voorlopig zonder problemen kunnen vertrekken'. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Oostenrijkse voetbalcompetitie wordt stilgelegd

Er wordt voorlopig niet meer gevoetbald in de Oostenrijkse eerste en tweede klasse. De Oostenrijkse voetballiga besliste dinsdag alle matchen voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Eerder op de dag maakte de Oostenrijkse regering bekend dat alle samenkomsten in open lucht met meer dan 500 mensen tot begin april worden verboden. "Ons doel is alleen wedstrijden mét toeschouwers te organiseren. Daarom hebben we beslist nu voor uitstel te gaan en geen matchen achter gesloten deuren te houden", verklaarde de Ligatopman Christian Ebenbauer. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Eigenaar van Nottingham Forest en Olympiakos is besmet met coronavirus

Evangelos Marinakis, eigenaar van de Engelse tweedeklasser Nottingham Forest en de Griekse topclub Olympiakos, heeft dinsdag op Instagram aangekondigd dat het coronavirus bij hem is vastgesteld.

De 52-jarige Griekse zakenman, die zich naar eigen zeggen goed voelt, volgt de raad van de artsen op en blijft momenteel in afzondering. Waar hij zich bevindt, is niet duidelijk op basis van zijn Instagrambericht. Marinakis was vrijdagavond aanwezig in het stadion van Nottingham Forest voor de Championship-wedstrijd tegen Millwall (0-3 nederlaag).

Zaterdag gaat het team op bezoek bij Sheffield Wednesday. Volgens Engelse media is er momenteel overleg tussen Nottingham Forest en de English Football League. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, besliste de Griekse regering eerder om onder meer de heenmatch in de achtste finales van de Europa League tussen Olympiakos en Wolverhampton van komende donderdag zonder toeschouwers te laten doorgaan. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Wedstrijden LaLiga twee weken achter gesloten deuren

De komende twee weken worden de wedstrijden in La Liga zonder publiek afgewerkt, uit vrees voor de verdere verspreiding van het coronavirus. Dat raakte dinsdag bekend.

De door de regering genomen maatregel, vanaf vandaag van kracht, geldt eveneens voor de tweede afdeling in het Spaanse voetbal. Bij alle andere sportevenementen in Spanje zijn supporters evenmin welkom gedurende zeker twee weken.

'La Liga blijft permanent in overleg met het ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Sportraad (CSD) om de aanbevelingen op te volgen', zo klinkt het in een persbericht.

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werden al heel wat sportevenementen geannuleerd of afgelast. Zo ligt de Italiaanse Serie A stil tot 3 april en worden verschillende Europese wedstrijden in de Champions League en Europa League achter gesloten deuren gespeeld, met onder meer FC PSG-Dortmund, Valencia-Atalanta en Barcelona-Napoli.

En ook in Duitsland begint de Bundesliga maatregelen te treffen. Een van de grootste derby's van het land, die tussen Dortmund en Schalke 04, zal doorgaan zonder supporters in de beroemde Gelbe Wand. Dat zijn 25.000 supporters minder. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Geen journalisten meer in Amerikaanse kleedkamers

Journalisten hebben niet langer toegang tot de kleedkamers van het Amerikaanse basket (NBA), ijshockey (NHL), baseball (MLB) en voetbal (MLS). De vier liga's laten voorlopig alleen nog spelers en essentieel personeel toe in de vestiaires, in een poging de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In de Verenigde Staten is het de gewoonte dat journalisten na trainingen en wedstrijden in de kleedkamers worden toegelaten om met de sporters te spreken. Maar daar komt dus verandering in. 'Media krijgen nog toegang tot de aangewezen plaatsen buiten de kleedkamers. Deze tijdelijke veranderingen gelden vanaf dinsdag voor matchen en trainingen', luidde het maandagavond in een persbericht.

De NBA heeft de clubs ook gevraagd zich voor te bereiden op het mogelijk organiseren van wedstrijden achter gesloten deuren. Tegelijk kregen de spelers de raad alleen nog vuistjes te geven aan de fans in plaats van high-fives en geen pennen, ballonnen of truitjes aan te nemen. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Lockdown heeft ook gevolgen voor Belgische voetballers in Italië

Heel Italië is sinds vannacht in lockdown en sportevenementen gaan voorlopig niet meer door tot 3 april. Voor enkele Belgische sporters in Italië heeft dat verregaande gevolgen en sommigen besloten zelfs al terug te keren naar België.

Zo keren Belgisch jeugdinternational Tibo Persyn en Red Flame Ella Van Kerkhoven (beiden Inter), doelvrouw van de Red Flames Diede Lemey en centrale verdediger Heleen Jacques (beiden Sassuolo) terug naar België.

Wat de Rode Duivels Romelu Lukaku (Inter) en Timothy Castagne (Atalanta) zullen doen, is nog onduidelijk. Die laatste speelt vanavond wel nog de terugwedstrijd in de Champions League in en tegen Valencia. Lees meer hier.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Judofederatie gelast alle olympische kwalificatietoernooien af tot eind april

De Internationale Judofederatie (IJF) heeft maandagavond, na eerst de Grand Slam van Jekaterinenburg van komend weekend te hebben afgelast, ook alle andere olympische kwalificatietoernooien tot 30 april geannuleerd. De Grand Prix van Tblissi (27-29 maart) en de Grand Prix van Antalya (3-5 april) gaan dus ook niet door, net als alle continentale toernooien. Vorige week werd ook al de Grand Prix van Rabat afgelast.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Italiaanse regering en Olympisch Comité willen geen sportevenementen tot 3 april

De Italiaanse regering heeft het voorstel van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) van eerder maandag overgenomen. Premier Giuseppe Conte bekrachtigde het verzoek om tot 3 april geen enkel sportevenement in Italië, op eender welk niveau, te laten doorgaan omwille van het moeilijk te controleren coronavirus.

De beslissing kadert in de totale lockdown van Italië. Zondag werden al de inwoners van Lombardije en veertien provincies aangemaand de regio niet meer te verlaten. Die maatregel wordt uitgebreid naar het hele land.

'Er is geen reden om verder te voetballen en sportevenementen te organiseren', liet premier Conte noteren tijdens een persconferentie. 'Ik begrijp de teleurstelling van de fans, maar we moeten ingrijpen.'

Het CONI stemde eerder maandag in een vergadering met de vertegenwoordigers van de belangrijkste sportfederaties unaniem voor een opschorting van alle sportevenementen in Italië. CONI-voorzitter Giovanni Malago vroeg vervolgens aan premier Giuseppe Conte en Vincenzo Spadafora, de minister van Sport, om deze beslissing in een speciaal regeringsdecreet te bekrachtigen. Zoals verwacht ging de Italiaanse politiek in op dit voorstel.

Er werden sinds de uitbraak van het coronavirus niet veel sportwedstrijden meer gehouden in Italië. De wielerwedstrijden Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo werden uitgesteld. In de hoogste voetbalklasse, de Serie A, gingen nog wel wedstrijden door, maar dan zonder publiek. Maandagavond won Sassuolo nog in de Serie A met 3-0 van Brescia. Dat was de laatste competitiewedstrijd tot 3 april.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Wat met de play-offs en de bekerfinale?

Nu de Europese competities massaal maatregelen aan het nemen zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, hoorde Sport/Voetbalmagazine bij de Pro League en de KBVB wat er kan gebeuren met de play-offs en de bekerfinale.

Lees meer hier.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Zo gaan de verschillende competities om met het virus

Premier League

Afgelopen weekend mochten de spelers voor wedstrijden in de Premier League al geen handjes schudden. De kans bestaat dat er de komende weken in de tribunes ook geen handjeklap zal mogen. Maandag vindt er in Engeland een topoverleg plaats om te beslissen welke maatregelen er eventueel nog genomen moeten worden, de wedstrijden achter gesloten deuren laten afspelen, is een van de mogelijkheden.

La Liga

In de Spaanse competitie werd er nog geen enkele wedstrijd uitgesteld of achter gesloten deuren gespeeld. Voor de Champions League-wedstrijd van woensdag tussen Valencia en Atalanta zal er geen publiek toegelaten worden. Ook zal er voor en na de match geen persconferentie zijn.

Ligue 1

De wedstrijd van afgelopen weekend tussen Strasbourg en PSG werd al uitgesteld. Zondag legde de overheid een verbod op voor evenementen met meer dan duizend aanwezigen. Zo zal er geen publiek aanwezig zijn tijdens de Champions League-wedstrijd tussen PSG en Dortmund. Ook de ploegen uit de Ligue 1 sluiten niet uit dat zij hun wedstrijden zonder supporters zullen moeten spelen.

Bundesliga

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl-Josef Laumann gaf de Bundesliga-clubs de raad om de wedstrijden van de komende weken achter gesloten deuren te spelen. 'Eigenlijk is dit een bevel', liet hij in BILD optekenen. De kans is dus erg groot dat er komend weekend ook in Duitsland zonder publiek wordt gevoetbald. Dietmar Hopp prijst zich alvast gelukkig.

Serie A

In Italië gaan voorlopig alle wedstrijden gewoon door, maar wordt er tot 3 april geen publiek toegelaten. Lees meer hier.

Rest van Europa

In de Europa League worden Olympiakos-Wolverhampton, Inter-Getafe en Kopenhagen-Basaksehir al zeker achter gesloten deuren gespeeld. In Zwitserland ligt de competitie zelfs minstens tot 23 maart helemaal stil.

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Roeselare reist niet af naar Italië voor Champions League volleybal

Er komt woensdag (11 maart) geen terugwedstrijd in de kwartfinale van de Champions League volleybal tussen het Italiaanse Civitanova, de titelverdediger, en Roeselare. Vanwege het coronavirus is de match afgelast. Voor de West-Vlamingen eindigt het Europese avontuur zo in mineur.

Het was Roeselare dat de vraag om een afgelasting voorlegde aan de Italiaanse tegenstander en de CEV (de Europese federatie). 'Het is heel jammer en niet leuk maar wij hebben een afweging gemaakt en dit leek ons de beste keuze', zegt Guido Declercq, verantwoordelijke voor de Champions League-organisatie bij Roeselare, in een reactie aan Belga. 'Natuurlijk hadden we graag nog eens tegen zo'n topclub willen spelen, maar het risico is te groot. Civitanova ligt maar net onder de rode zone waar het coronavirus welig tiert en wij wilden onze spelers en staf niet het risico laten lopen dat ze besmet zouden raken. Er was ook een kans dat we er misschien niet zouden weggeraken en in quarantaine zouden moeten blijven.'

De match uitstellen naar een latere datum bleek niet mogelijk. 'De CEV laat dat alleen toe als een van de landen, in casu België of Italië, uitdrukkelijk verbiedt om naar de wedstrijd af te reizen. Dat is niet het geval. We hebben dan aan Civitanova en de CEV gevraagd te wedstrijd af te gelasten. Het akkoord van de Italianen hebben we al, van de CEV verwachten we elk moment een OK te krijgen.'

Roeselare verloor vorige week de heenwedstrijd met 0-3 (29-31, 14-25 en 16-25) tegen het team van Stijn D'Hulst, ex-speler van Roeselare. De kans op kwalificatie was hoe dan ook klein. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

LeBron James: 'Zonder fans in de zaal speel ik niet'

De NBA heeft een memo naar alle clubs gestuurd met de opdracht om zich voor te bereiden op eventuele matchen zonder publiek. Maar dat zal zonder superster LeBron James van de LA Lakers zijn.

'Zonder fans? Neen, onmogelijk. Dat is de reden waarom ik speel, voor mijn teamgenoten, voor de fans. Daar gaat het allemaal om. Zonder fans in de zaal speel ik dus niet. Ze mogen doen wat ze willen.'

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Geen publiek meer in Parijs-Nice

De organisatoren van Parijs-Nice mogen vanaf maandag geen publiek meer toelaten bij de start en aankomst van elke rit.

'De publieke toegang aan de start en aankomst van elke rit wordt beperkt met een bufferzone van 100 meter tot het podium aan de start en 300 meter aan de finish', luidt het. 'De organisatie van Parijs-Nice vraagt supporters deze nieuwe regels te respecteren, ook al zijn ze in contrast met de wielertraditie om renners en fans samen te brengen.'

De organisatie zegt met de beperking gevolg te geven aan de verplichting van de Franse overheid om geen bijeenkomsten boven de 1.000 mensen meer toe te laten.

De 78e editie van de Koers naar de Zon ging zondag van start met een etappe in Plaisir. De Duitser Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe) bleef er in een sprint Dylan Teuns en Tiesj Benoot voor. (Belga)

Redactie Sport/Voetbalmagazine
door Redactie Sport/Voetbalmagazine

Tennistoernooi van Indian Wells afgelast

Het tennistoernooi van Indian Wells is door de organisatie geannuleerd vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. In de regio in de Amerikaanse staat Californië, waar Indian Wells ligt, is de noodtoestand uitgeroepen wegens het virus.

'Het gezondheidsrisico is te groot om zo'n evenement in de regio te houden', aldus een arts van de Universiteit van Zuid-Californië. De organisatie vindt het jammer dat het toernooi niet door kan gaan, maar zegt dat de gezondheid van spelers, vrijwilligers en fans vooropstaat. 'We zijn de mogelijkheid aan het onderzoeken om het toernooi op een ander moment te spelen', aldus toernooidirecteur Tommy Haas, ex-nummer twee van de wereld.

Indian Wells is een hoog aangeschreven hardcourttoernooi voor zowel de mannen als de vrouwen. Het lokt elk jaar 400.000 toeschouwers en moet qua prestige alleen de vier grandslams voor zich dulden. Zowat alle wereldtoppers tekenen er traditiegetrouw present.

Ook Kim Clijsters, die er in 2003 en 2005 de titel pakte, stond op de deelnemerslijst. Voor de Limburgse zou het haar derde toernooi sinds haar comeback worden. Clijsters verloor eerder in de eerste ronde op de WTA-toernooien van Dubai en Monterrey. Kirsten Flipkens en Alison Van Uytvanck toonden maandag weinig begrip voor de late afgelasting. Via Twitter uitten ze hun onvrede. 'What the f*ck?!?!?!', klinkt het bij 'Flipper'. 'Kunnen jullie niet op z'n minst een spoedvergadering met de spelers beleggen?'

Eenzelfde reactie bij Van Uytvanck. 'Wtf? Een dag voor het toernooi start? Iedereen is al hier', schrijft de Grimbergse. Ook Rafael Nadal, 's werelds nummer 2 bij de mannen en drie keer winnaar in Indian Wells, reageerde via Twitter. 'Jullie hebben het nieuws allemaal waarschijnlijk al vernomen. Indian Wells is afgelast. We zijn hier en moeten nog beslissen wat we gaan doen. Ik vind het zo jammer wat er allemaal gebeurt in de wereld. Hopelijk komt de overheid snel met een oplossing. Ik hoop dat iedereen gezond en veilig blijft.'