De gebroeders Salumu: hiphopbeats en basketballhoops

16/01/18 om 13:30 - Bijgewerkt om 13:47

Jean Salumu heeft op zijn 27e al vijf landstitels en zes nationale bekers op zijn palmares als profbasketter bij BC Oostende. Zijn halfbroer Sylvestre had ook basketbaltalent, maar koos voor een andere carrière: we kennen hem nu als rapfenomeen Woodie Smalls.

De gebroeders Salumu: hiphopbeats en basketballhoops

Jean Salumu in de Champions League tegen Bonn. © BELGAIMAGE

Woodie Smalls (echte naam: Sylvestre Salumu) is de zes jaar jongere halfbroer van Jean Salumu. Sinds zijn fel gesmaakte album Space Cowboy in 2016 behoort Woodie Smalls tot het kruim van de Belgische hiphopscene. En vorig jaar leverde hij ook een song voor het populaire computerspel NBA 2K18.

Geen toeval. Niet enkel is er de familiale link met basketbal, zelf bleek de rapper ook aardig met een bal overweg te kunnen. 'Hoewel hij pas laat begon met basketbal, had hij zeker het talent om op een hoog niveau te geraken. Hij speelde eerst bij Sint-Niklaas en later even bij Willebroek, maar hij koos uiteindelijk voor een muzikale carrière', vertelt Jean.

Terecht, zo blijkt. 'Hij is by far de bekendste van ons twee... tenzij misschien in West-Vlaanderen.' (lacht) 'We zien of spreken elkaar eigenlijk niet zo vaak', bekent de vleugelspeler van Oostende. 'Door zijn drukke schema heeft hij zelden de kans om naar een basketmatch te komen kijken. Hoewel hij dat zeker wel zou willen. Vroeger keek hij toch een beetje op naar zijn basketballende grote broer. (lachje)

'We zijn nochtans niet samen opgegroeid, ik zag hem slechts om de twee weken eens als ik bij mijn vader op bezoek ging. Eigenlijk vinden we dat allebei spijtig, want we voelen dat we het prima kunnen vinden met elkaar.'

Jean Salumu is helemaal niet jaloers op het internationale succes van zijn jongere broertje. Met de Belgian Lions kon hij zelf al eens proeven van het hoogste basketbalniveau tijdens het EK van 2015. En met Oostende kaapt hij de ene prijs na de andere weg. Elf heeft hij er al op zijn schouw staan. Daar kunnen er dit seizoen nog twee bijkomen. Op 26 en 28 januari staan de halve finales in de B.Post Cup gepland tegen Limburg United.

'We mogen hen uiteraard niet onderschatten, maar in een heen- en terugwedstrijd zouden we in principe toch de betere moeten zijn', schat Salumu de kansen in voor een zesde bekerfinale op rij. Die finale zal plaatsvinden op 11 maart in Vorst Nationaal. 'Een ideale locatie', vindt Salumu. 'Goeie sfeer, toporganisatie. Ik kijk ernaar uit, want de beker blijft de moeilijkste prijs om te winnen. Net omdat alles moet gebeuren in die ene finalewedstrijd, dat is do or die.'

Buitenland

Na dit seizoen wil hij dan zijn kans wagen in het buitenland. Het ideale scenario heeft hij in zijn hoofd al uitgeschreven: een nieuwe titel winnen met BCO -een historische zevende op rij- en dan als Speler van het Jaar naar een Spaanse club verhuizen. 'Die trofee van Speler van het Jaar is geen must, maar het zou wel een mooie bekroning zijn', erkent Salumu. 'In 2016 zat ik er dichtbij, maar toen won Serron uiteindelijk.' En dan Spanje, zijn droomcompetitie: 'Naar mijn mening zitten daar de sterkste spelers, het basketbal leeft er enorm, je speelt er in volle zalen.' Dat is eens wat anders dan in België, waar de toeschouwersaantallen elk jaar afnemen, zelfs bij een topclub als Oostende. 'Ik moet toegeven dat het niveau van de Belgische competitie gedaald is in vergelijking met enkele jaren geleden. Dat Oostende, met zes titels op rij, zonder hoofdsponsor zit, vind ik een vreemde situatie', merkt Salumu terecht op.

Jean Salumu: bevrijd door Dario Gjergja

Lees de volledige reportage over Jean Salumu in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 17 januari.

Tokyo Drift, song van Woodie Smalls die op NBA 2K18 verscheen:

Onze partners