De sportweek in 10 markante cijfers: Club Brugge de beste van het jongste decennium

© belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Elke week kiest onze man 10 opvallende getallen en stats uit de sportactualiteit. Deze week onder meer de ongeslagen reeksen van Liverpool FC in eigen huis en van Mathieu van der Poel in de Superprestige.

810

Het aantal punten in de reguliere competitie en play-off 1 dat Club Brugge behaalde sinds het eerste seizoen in het play-off-format (2009/10) tot aan 31 december 2019, de winterstop van de huidige campagne.

Blauw-zwart gaat nipt Anderlecht (796) vooraf. KAA Gent volgt met 651 punten, KRC Genk met 637, Standard met 635 punten. Zulte Waregem is de eerste niet G5-ploeg met 496 punten.

De sportweek in 10 markante cijfers: Club Brugge de beste van het jongste decennium
© AFP

50

Zo veel matchen op rij heeft Liverpool FC thuis niet meer verloren (40 zeges, 10 gelijke spelen). Alleen Chelsea (86 keer op rij ongeslagen in eigen stadion tussen 2004 en 2008) en Liverpool zelf (63 opeenvolgende keren niet verloren op Anfield Road tussen 1978 en 1980) zetten ooit een langere reeks neer.

5

Zoveel wedstrijden van de wereldbekervoetbal voor dámes staan in de top zés van de best bekeken tv-programma’s in Frankrijk van het jaar 2019.

Met op één de kwartfinale tussen Frankrijk en de VS, die 10,7 miljoen kijkers naar TF1 lokte (en waarin Frankrijk verloor met 2-1). Of hoe vrouwenvoetbal in het buitenland steeds populairder wordt.

De sportweek in 10 markante cijfers: Club Brugge de beste van het jongste decennium
© BELGA

13

Het aantal opeenvolgende Superprestigeveldritten gewonnen door Mathieu van der Poel (in manches waarin hij deelnam) na zijn zege in Diegem, afgelopen zondag: de drie laatste Superprestigeraces van het seizoen 2017/18, alle acht SP-wedstrijden in 2018/19 en twee in de huidige veldritcampagne.

Hij evenaarde daarmee de recordreeks die Sven Nys neerzette tussen 2006 en 2007.

50.000

Zoveel pond, of 58.000 euro, streek Dimitri Van den Bergh op door de kwartfinale van het PDC World Championships darts te halen.

Daarin werd hij afgelopen weekend uitgeschakeld. De winnaar van de finale (die op woensdag 1 januari wordt gespeeld) krijgt het tienvoudige.

De sportweek in 10 markante cijfers: Club Brugge de beste van het jongste decennium
© BELGA

1981

Het jaar dat Freddy Maertens, Hennie Stamsnijder en Bernard Hinault in België, Nederland en Frankrijk verkozen werden tot Sportman van het Jaar. De laatste keer dat drie wielrenners in die drie landen de laureaat werden.

Tot dit jaar, want na Remco Evenepoel in België, Mathieu van der Poel in Nederland verkoos de Franse sportkrant L’Equipe afgelopen weekend Julian Alaphilippe tot Champion des champions van 2019. Als eerste mannelijke coureur die die prijs wint sinds Luc Leblanc in 1994.

5

Voor de zoveelste keer won de Italiaanse skiër Dominik Paris vorige week de Wereldbekermanche afdaling in Bormio.

Hij evenaarde daarmee het record van aantal zeges op één specifieke downhill: dat van de Zwitser Didier Cuche die tussen 1998 en 2012 vijf keer won in Kitzbühel.

De sportweek in 10 markante cijfers: Club Brugge de beste van het jongste decennium
© AFP

43

Haar zoveelste slalomrace in de Wereldbeker skiën won Mikaela Shiffrin afgelopen zondag in Lienz. Ze evenaarde daarmee het record qua aantal zeges in één skidiscipline bij de vrouwen, op naam van Lindsey Vonn, met 43 overwinningen op de afdaling.

Het record bij de mannen is in handen van Ingemark Stenmark, met 46 triomfen in de reuzenslalom.

In het voorbije decennium won Shiffrin 71 keer op 182 races op de Winterspelen, op WK’s en in de Wereldbeker. Een zegepercentage van liefst 39 procent. Meer dan de helft van de keren (55 procent) stond de Amerikaanse ook op het podium.

De sportweek in 10 markante cijfers: Club Brugge de beste van het jongste decennium
© AFP

5

Zoveel opeenvolgende manches van het Vierschansentoernooi heeft de Japanner Ryoyu Kobayashi op zijn naam geschreven, na winst in de openingsmanche in Oberstdorf afgelopen zondag – nadat hij in de vorig editie van het beroemde toernooi een vier op vier scoorde.

Slechts drie skispringers hebben in het verleden een even lange reeks neergezet (van vijf zeges): Helmuth Recknagel (1958/1959), Sven Hannawald (2001/2002) en Kamil Stoch (2017/2018).

1

Zoveel miljoen dollar, of 890.000 euro, strijkt vandaag, maandag, de winnaar van de Keirin Grand Prix op. Die wedstrijd op de piste van Tachikawa is een van de hoogtepunten van het sportjaar in Japan, waar de keirindiscipline razendpopulair is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content