De sportweek in 10 markante cijfers: de recordvoorsprong van Mathieu van der Poel

© belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Elke week kiest onze man 10 opvallende getallen en stats uit de sportactualiteit. In de selectie van deze week onder meer een superieure Mathieu van der Poel, de korte regeerperiode van Felice Mazzu en een eerbetoon aan halve Belg Tony Parker.

81

Zoveel seconden, of 1 minuut 21 seconden, kwam Mathieu van der Poel in de Jaarmarktcross in Niel eerder over de finish dan de tweede, Laurens Sweeck. Nooit won hij een veldrit bij de elite – de Nederlander telt nu 111 zeges – met een grotere voorsprong.

Opvallend: de dag ervoor had hij in Silvelle zijn derde Europese titel op zak gestoken (al zijn 26e Nederlandse/Europese/wereldkampioenentrui op de weg, in het veld en in het mountainbiken sinds 2007). In Italië ging MVPD Eli Iserbyt vooraf met slechts drie seconden. Nooit won Van der Poel een veldritkampioenschap (NK/EK/WK) met zo’n… kleine voorsprong.

De sportweek in 10 markante cijfers: de recordvoorsprong van Mathieu van der Poel
© BELGA

0

Zoveel Belgische junioren hadden de laatste negen internationale veldritkampioenschappen (EK of WK) sinds 2014 gewonnen, toen Thijs Aerts de regenboogtrui veroverde, en Eli Iserbyt later op het jaar de Europese trui pakte.

Een droogte die vijf jaar duurde, tot Thibau Nys zich zondag in Silvelle tot Europees juniorenkampioen kroonde. Hij doet daarmee beter dan vader Sven die als junior nooit een internationale kampioenschapsmedaille behaalde (al bestond het EK toen nog niet).

De sportweek in 10 markante cijfers: de recordvoorsprong van Mathieu van der Poel
© BELGA

5

Zoveel maanden, plus negen dagen nadat KRC Genk hem op 3 juni had voorgesteld, werd Felice Mazzu ontslagen bij de landskampioen. Hij hield het in Limburg welgeteld vijf dagen langer vol dan Emilio Ferrera tussen 24 februari 2014 en 28 juli 2014. Niet toevallig haalde die over alle matchen nog minder punten dan Mazzu: 29 procent vs. 45 procent.

77.768

Het aantal voetbalfans dat vorige zaterdag de vriendschappelijke interland tussen de dames van Engeland en Duitsland bijwoonde (2-1). Nooit voorheen zaten er in Engeland zo veel mensen in de tribune voor een vrouwenwedstrijd. Het vorige record dateerde van de olympische finale in Londen 2012, tussen Groot-Brittannië en Brazilië (70.584, ook in Wembley).

3

Voor de zoveelste keer in zijn carrière realiseerde Lionel Messi afgelopen weekend een zogenaamde vrijschop ‘doblete’: twee binnengetrapte vrijschoppen in één match. Het slachtoffer: Celta de Vigo. Eerder lukte de Argentijn dat al in de Spaanse Supercup tegen Sevilla in 2015 (5-2) en vorig jaar in de Spaanse competitie, op verplaatsing bij Espanyol (0-4). Messi heeft in zijn carrière nu 52 vrijschoppen tegen de netten getrapt, twee minder dan Cristiano Ronaldo.

9

Het shirt met dat rugnummer werd afgelopen nacht in de nok van het AT&T Center in San Antonio gehangen, als eerbetoon aan Spurslegende Tony Parker. De Fransman speelde bij de NBA-ploeg van coach Gregg Popovich tussen 2001 en 2018 en won vier NBA-titels.

Als enige in België geboren basketbalspeler ooit met een NBA-ring op zak, want TP zag in 1982 het levenslicht in Brugge, toen zijn vader, ook een basketbalspeler, voor Avanti Brugge speelde.

De sportweek in 10 markante cijfers: de recordvoorsprong van Mathieu van der Poel
© BELGA

44

Het aantal profkampen dat Delfine Persoon al gewonnen heeft in haar carrière, op 46, nadat ze maandag de interim wereldtitel bij de superlichtgewichten in de WBA-boksbond veroverde. Haar enige twee nederlagen: in 2010 toen de Waalse Zelda Tekin haar versloeg (weliswaar omdat Persoon met 39 graden koorts op het canvas stond) en afgelopen juni toen de Ierse Katie Taylor haar (onterecht) klopte in Madison Square Garden.

De sportweek in 10 markante cijfers: de recordvoorsprong van Mathieu van der Poel
© AFP

0

Het aantal keer dat Rafael Nadal al de ATP Finals/Masters won in zijn carrière, het enige toptoernooi dat niet op het palmares van de Spanjaard staat, mede omdat hij al zes keer (2005, 2008, 2012, 2014, 2016, 2018) forfait moest geven wegens een blessure.

Ook deze week zal Nadal die leemte allicht niet invullen, want hij verloor al zijn eerste match in de poulefase, tegen Alexander Zverev, en wordt weer geplaagd door fysieke pijntjes, onder meer een buikspierblessure.

90

Zo veel minuten mag vanaf 2020 elke Diamond Leaguemeeting in de atletiek nog duren, nadat de IAAF het programma ingekort heeft door de 200 meter, het discuswerpen, het hinkstapspringen en de 3000 meter steeple te schrappen. De IAAF wil met een meer gebald programma jonge(re) fans lokken, maar de ingreep ontlokte al groot protest van atleten, coaches en volgers.

De sportweek in 10 markante cijfers: de recordvoorsprong van Mathieu van der Poel
© BELGA

70

Zo veel jaren tellen Ilo Keisse (36) en Mark Cavendish (34) samen. Deze week doen ze een gooi naar de zege in de Gentse Zesdaagse, nadat ze in 2014 al eens als tweede eindigden.

Slagen ze in hun opzet, dan worden ze het oudste koppel dat de Gentse Six wint sinds 1994, toen de 43-jarige Danny Clark en de 36-jarige Etienne De Wilde triomfeerden in het Kuipke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content