De sportweek in 10 markante cijfers: het shoot-outscomplex van de Red Panthers

© belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Elke maandag kiest onze man 10 opvallende getallen en stats uit de sportactualiteit. In de selectie van deze week onder meer nieuwe mijlpalen voor legendes Roger Federer, Tiger Woods en Valentino Rossi.

10

Voor de zoveelste maal op de jongste elf keer verloren de Red Panthers na shoot-outs, afgelopen zaterdag in China. De Belgische hockeydames misten zo opnieuw de Olympische Spelen en opnieuw op het nippertje, na twee tegengoals in de laatste vier minuten van de tweede kwalificatiewedstrijd tegen hun Chinese collega’s.

De sportweek in 10 markante cijfers: het shoot-outscomplex van de Red Panthers
© BELGA

Ook vier jaar geleden, in aanloop naar de Spelen van Rio, gaven de Panthers tegen Zuid-Korea in extremis een voorsprong weg, toen op 35 seconden van het einde. Waarna ook shoot-outs hen de das omdeden…

82

Zo veel overwinningen in de PGA Tour heeft golflegende Tiger Woods op zijn palmares, na zijn triomf in het Zozo Championship in Japan het voorbije weekend. Hij evenaart daarmee het record van Sam Snead.

Die zette zijn record neer toen hij al 52 jaar was. Woods, nog altijd maar 43, heeft dus nog wat tijd om zijn aantal op te krikken.

De sportweek in 10 markante cijfers: het shoot-outscomplex van de Red Panthers
© AFP

Het was trouwens al 12 jaar, 8 maanden en 29 dagen geleden, van 28 januari 2007, dat Roger Federer én Tiger Woods op dezelfde zondag een toernooi wonnen. De Amerikaan was toen de beste in de Buick Invitational, Federer heerste op de Australian Open.

400

Zijn zoveelste Grand Prix reed de 40-jarige Valentino Rossi het voorbije weekend op het circuit van Philip Island in Australië, als eerste motorrijder ooit die die kaap kon ronden.

De Italiaan reed 340 GP’s in de koninginnenklasse (500cc/Moto GP), en behaalde daarin ook zeven wereldtitels. Zijn allereerste wereldtitel, bij de 125 cc, veroverde hij al in 1996. Het jaar waarin Tiger Woods zijn eerste PGA-titel pakte.

10

Het aantal keer dat Roger Federer zijn thuistoernooi in Basel won, na zijn zege afgelopen weekend. Eén tennisser heeft eenzelfde toernooi nog meer op zijn naam geschreven: eeuwig rivaal Rafael Nadal. De Spanjaard triomfeerde al twaalf keer op Roland Garros en al elfmaal in de graveltoernooien van Barcelona en Monte Carlo.

De sportweek in 10 markante cijfers: het shoot-outscomplex van de Red Panthers
© AFP

Roger Federer heeft nu in zijn hele carrière 103 ATP-toernooien gewonnen, nog zes te gaan om recordhouder Jimmy Connors te evenaren (109).

12

Het aantal GP-zeges dat Thierry Neuville in zijn carrière behaald heeft, na zijn triomf in de rally van Catalunya afgelopen weekend. Hij komt daarmee op de zeventiende plaats aller tijden, gedeeld met Ott Tänak, die zich in Spanje tot wereldkampioen kroonde, als eerste Est ooit. En als eerste niet-Fransman sinds 2003, na negen wereldtitels voor Sébastien Loeb en zes voor Sébastien Ogier. Daardoor zal Neuville allicht voor de vijfde keer vicewereldkampioen worden. Geen enkele rallyrijder strandde zo dikwijls op die dichtste ereplaats.

5

In zo veel verschillende competities heeft Kevin Mirallas gescoord: in de Franse Ligue 1 (LOSC & AS Saint-Etienne), in de Griekse Super League 1 (Olympiacos), in de Engelse Premier League (Everton), in de Italiaanse Siere A (Fiorentina) en afgelopen zaterdag voor het eerst in de Belgische Jupiler Pro League, met Antwerp FC tegen KV Kortrijk.

De sportweek in 10 markante cijfers: het shoot-outscomplex van de Red Panthers
© BELGA

17

Zoveel jaar, plus 10 maanden en 26 dagen was de Nieuw-Zeelandse Alice Robinson toen ze afgelopen weekend de Wereldbeker slalom in Sölden won. Als jongste WB-winnares sinds Mikaela Shiffrin zeven jaar geleden (die was toen 17 jaar, 9 maanden en 7 dagen). Shiffrin eindigde als… tweede in Sölden.

Robinson is ook de eerste skiester geboren in de 21e eeuw die een World Cuprace op haar erelijst zet.

8

Zo veel ‘niet-witte spelers’ telt het Zuid-Afrikaanse rugbyteam dat komend weekend tegen Engeland de finale van de World Cup in Japan speelt. Voor het eerst in de geschiedenis van de Springbokken is een zwarte speler zelfs kapitein van het team: Siya Kolisi.

De sportweek in 10 markante cijfers: het shoot-outscomplex van de Red Panthers
© AFP

Ter vergelijking: toen Zuid-Afrika in 1995, na de val van de Apartheid, wereldkampioen werd in eigen land, telde het amper één zwarte speler: de in september overleden Chester Williams.

0

Het aantal Belgische renners dat deelnam aan de Zesdaagse van Londen. Het was al van januari 2015 in Bremen geleden dat er geen enkele landgenoot aan de start stond van een winterzesdaagse voor profs.

In Londen behaalde Elia Viviani, gekoppeld aan Simone Consonni, de zesde zesdaagsezege in zijn carrière, met slechts twaalf punten voorsprong op het Britse duo Mark Cavendish-Owain Doull. Jammer voor Cavendish, wiens laatste (weg)zege al dateert van februari 2018.

Afgelopen augustus had Elia Viviani in de Britse hoofdstad ook al zijn 75e zege als wegrenner behaald, in de Prudential RideLondon Surrey Classic.

5

Zijn zoveelste overwinning in een klassementscross op rij behaalde Eli Iserbyt vorige zondag in Gavere. Sinds de oprichting van de Wereldbeker veldrijden in 1993/94 zette slechts één crosser zo’n reeks neer bij de start van het seizoen: Zdenek Stybar in 2010/11. Iserbyt startte wel niet in de Superprestigewestrijd in Boom.

De sportweek in 10 markante cijfers: het shoot-outscomplex van de Red Panthers
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content