De sportweek in 10 markante cijfers: hoe de Chelseaconnectie Rusland oprolde

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Elke week kiest onze man 10 opvallende getallen en stats uit de sportactualiteit. In de selectie van deze week onder meer over de uitzeges van de Rode Duivels en de beloften en de nipte zeges in het veldrijden en in de Gentse Zesdaagse.

4

Zo veel van de goals, allemaal dus, die de Rode Duivels vorige zaterdag tegen Rusland scoorden (1-4) kwamen voort uit een assist of werden gescoord door een speler die ooit op de loonlijst van Chelsea FC stond.

Eden Hazard scoorde 2 keer en gaf 1 assist, naar zijn broer Thorgan, Romelu Lukaku scoorde 1 keer en gaf 1 beslissende pass, en Kevin De Bruyne was goed voor 2 assists.

1910

Het jaar waarin de Rode Duivels voor de enige en ook laatste keer wonnen tegen Die Mannschaft op Duits grondgebied (0-3). Nooit wonnen de Duivels zelfs tegen de Duitsers in een officiële match van de EK/WK-voorronde of eindronde.

Daar slaagden de Belgische beloften afgelopen zondag wel in, door met 2-3 te winnen in Freiburg, tegen hun Duitse U23-collega’s, met goals van Luis Openda (2x) en Zinho Vanheusden (1x).

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe de Chelseaconnectie Rusland oprolde
© BELGA

6

Het aantal keer dat Glen De Boeck nog vóór Nieuwjaar bij zijn laatste… 6 clubs ontslagen werd (of zelf opstapte).

Op 29 november 2010 bij Germinal Beerschot, op 6 december 2011 bij VVV Venlo (waar hij de eer aan zichzelf hield), op 29 oktober 2013 bij Waasland-Beveren, op 5 december 2016 bij Excel Mouscron, op 15 november 2018 bij KV Kortrijk en afgelopen zondag, op 17 november 2019, bij Sporting Lokeren.

3

Zoveel Duitse trainers zijn er nu aan de slag in de Belgische eerste klasse, na de (aankomende) aanstelling van Hannes Wolf bij KRC Genk, en eerder van Bernd Hollerbach bij Excel Mouscron en Bernd Storck bij Cercle Brugge.

Dat gebeurde slechts één keer eerder: in de laatste drie maanden van het seizoen 1975/76, toen Werner Biskup coach was van FC Luik, Ernst Künnecke van Racing Mechelen en Fritz Schollmeyer begin maart 1976 Roger Verhaeren verging als T1 bij FC Beringen.

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe de Chelseaconnectie Rusland oprolde
© BELGA

0

De voorsprong waarmee Mathieu van der Poel vorige zaterdag de Wereldbekermanche in Tábor won, voor Eli Iserbyt.

De laatste keer dat een veldrijder in dezélfde tijd als de zegevierende Nederlander over de eindstreep kwam dateerde al van 18 februari 2017, toen Van der Poel in Leuven de sprint won tegen Kevin Pauwels.

Sindsdien had MVDP liefst 66 crossen gewonnen met minstens 3 seconden voorsprong.

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe de Chelseaconnectie Rusland oprolde
© BELGA

5

Het aantal punten verschil tussen het winnende duo van de Zesdaagse van Gent, Kenny De Ketele en Robbe Ghys, en het koppel dat als 2e eindigde, Tosh Van der Sande en Jasper De Buyst.

Zeer close – een strijd die pas beslist werd in de laatste sprint – maar niet het kleinste verschil ooit na 6 dagen koersen in ’t Kuipke. In 2009 wonnen Alex Rasmussen en Michael Morkov met 3 punten voorsprong op Iljo Keisse en Roger Kluge, hetzelfde verschil als tussen Bruno Risi en Kurt Betschart en hun dichtste achtervolgers Matthew Gilmore en Bradley Wiggins in de editie van 2002.

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe de Chelseaconnectie Rusland oprolde
© AFP

21

Zoveel jaar, plus 3 maanden en 5 dagen, oud was Stefanos Tsitsipas toen hij zondag de ATP Finals won in Londen. Als jongste speler die voor het eerst deelnam aan het voormalige Masterstoernooi sinds John McEnroe begin 1979 (als ‘slot’ van het tennisjaar 1978) in New York Arthur Ashe klopte, op een leeftijd van 19 jaar, 10 maanden en 29 dagen.

Nog 4 spelers waren wel jonger dan Tsitsipas toen zij de Masters wonnen: Pete Sampras (20 jaar en 3 maanden, 1991), Andre Agassi (20 jaar en 6 maanden, 1990), Lleyton Hewitt (20 jaar en 9 maanden, 2001) en Boris Becker (21 jaar, 1988).

11

Zoveel jaar nadat hij, in 2008, een eerste keer het tennisjaar als nummer 1 van de wereld afsloot, veroverde Rafael Nadal op de ATP Finals, ondanks een vroege uitschakeling, opnieuw die felbegeerde koppositie.

De langste periode ooit tussen de eerste en laatste keer waarop een speler op nummer 1 stond op het einde van het tennisseizoen.

Op zijn 33e werd Nadal ook de oudste speler ooit die dat op zijn palmares kan zetten.

43

Het aantal punten dat James Harden, guard van NBA-team Houston Rockets in zijn laatste 7 matchen gemiddeld scoorde. In de 13 wedstrijden sinds het begin van het NBA-seizoen was hij goed voor 39,5 punten per duel.

Alleen Wilt Chamberlain slaagde er ooit in om over een héél NBA-seizoen een gemiddelde van plus 40 punten te halen – twee keer zelfs, begin de jaren zestig (50,3 en 44,8).

Iets waar zelfs De Grootste Ooit, Michael Jordan, nooit in slaagde (37 punten in 1986/87). Vorig seizoen (2018/19) joeg James Harden al gemiddeld 36,1 punten per match door het net.

De sportweek in 10 markante cijfers: hoe de Chelseaconnectie Rusland oprolde
© BELGA

22

Zoveel jaar, plus 1 maand en 18 dagen oud was Max Verstappen toen hij afgelopen zondag in Brazilië zijn 8e GP in de Formule 1 won.

(Veel) jonger dan alle meervoudige wereldkampioen F1 toen zij hun 8e zege boekten: Ayrton Senna was 28, Michael Schumacher 25, Fernando Alonso 24, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel 23.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content